Waarom moet ik dit dier zien?

Een nijlpaard zien in het wild is op talloze plekken mogelijk. Als je op safari gaat in Afrika behoort het in diverse landen tot de 'gegarandeerde sightings'. Maar niet overal.

Engelse naam: hippopotamus, Latijnse naam: hippopotamus amphibius

Het nijlpaard wordt gevreesd. Met name door de Afrikanen, die langs het water met dit dier moeten leven. Het is een dier dat met name in de avond nog wel eens wil aanvallen. En een dier dat opvallend snel is.

Met name vrouwtjes die hun jongen verdedigen maken jaarlijks meer slachtoffers dan krokodillen. Deze dieren zijn ook erg territoriaal in het water. Zeker als je in een kano of boot zit is het oppassen. Het is daarom handig om goed naar je gids te luisteren.

Je mag niet alleen naar je kamer

Mede daarom heb je bij talloze lodges in de safariparken de regel dat je niet alleen naar je kamer mag. Dan moet er een gids met geweer mee. Om je te beschermen tegen de nijlpaarden, die vaak in de avond aan land komen. Zij kennen het gedrag van de dieren en kun je helpen als je plots stuit op een nijlpaard die aan land is gekomen om te eten.

Wat velen niet weten is dat nijlpaarden een bijzondere rol spelen in het ecosysteem. Deze dieren poepen onderwater, waarbij ze met hun staartje de poep verspreiden over het water. Hun uitwerpselen zorgen voor extreme groei van bijvoorbeeld waterplanten.

Waardoor bijvoorbeeld vissen te eten hebben. Die dan vaak ten prooi vallen van bijvoorbeeld krokodillen, reigers en andere dieren. Nijlpaarden zijn daarom belangrijk voor een natuurgebied met andere dieren.

Veel fotografen zien dit dier graag. Al is het lastig vast te leggen, omdat vaak zo’n 90% van het dier zich onder water bevindt. Totdat ze gaan gapen, dan heb je ineens zicht op de verraderlijke hoektanden. Hiermee kunnen ze zelfs door de huid van een krokodil bijten…

De beste plekken om het nijlpaard te zien: