Nijlpaard

Het gevaarlijkste dier van Afrika

Een nijlpaard zien in het wild is op talloze plekken mogelijk. Als je op safari gaat in Afrika behoort het in diverse landen tot de gegarandeerde sightings. Maar niet overal.

Het bij ons ook bekende nijlpaard is bijzonder, aandoenlijk, maar ook zeer gevreesd dier in Afrika. Met name door de Afrikanen, die langs het water met dit dier moeten leven. Het is een dier dat met name in de avond nog wel eens wil aanvallen. Waarbij jaarlijks doden vallen. En een dier dat opvallend snel is. Zowel op het land als in het water. De Engelse naam is hippopotamus, als wordt vaak simpelweg het woord hippo gebruikt. De Latijnse naam is hippopotamus amphibius.

Met name vrouwtjes die hun jongen verdedigen maken jaarlijks meer slachtoffers dan krokodillen. Deze dieren zijn ook erg territoriaal in het water. Zeker als je in een kano of boot zit is het oppassen. Het is daarom handig om goed naar je gids te luisteren. Nijlpaarden liggen overdag in het water, maar gaan in de avond het land op.

Je mag niet alleen naar je kamer

Mede daarom heb je bij talloze lodges in de safariparken de regel dat je niet alleen naar je kamer mag. Dan moet er een gids met geweer mee. Om je te beschermen tegen de nijlpaarden, die vaak in de avond aan land komen. Zij kennen het gedrag van de dieren goed. En kun je helpen als je plots stuit op een nijlpaard die aan land is gekomen om te eten.

De poep van het nijlpaard

Wat velen niet weten is dat nijlpaarden een bijzondere rol spelen in het ecosysteem. Deze dieren poepen onderwater, waarbij ze met hun staartje de poep verspreiden over het water. Hun uitwerpselen zorgen voor extreme groei van bijvoorbeeld waterplanten.

Waardoor bijvoorbeeld vissen te eten hebben. Die dan vaak ten prooi vallen van bijvoorbeeld krokodillen, reigers en andere dieren. Nijlpaarden zijn daarom belangrijk voor een natuurgebied met andere dieren.

Nijlpaarden op safari of vanuit een boot:

Je kunt nijlpaarden op diverse manieren zien. Deze dieren liggen overdag vaak in groepjes in het water. Ze slapen dan wat, maar zijn wel alert. Wat je vanzelf zult merken.

Op safari:

Als je op safari bent rijdt de gids vaak langs waterplekken. Zoals meren of drinkplaatsen. Met geregeld nijlpaarden die liggen te rusten. Je kunt ze op je gemak bekijken en foto’s maken. Maar geregeld liggen ze op een grote afstand. Of de dieren zijn erg rustig. Je moet dus geluk hebben.

Met de boot:

Op diverse plekken kun je op nijlpaard safari. Oftewel, met een boot het water op. En dan op zoek gaan naar de dieren. Waarbij de gids altijd afstand houdt, want de diere zijn ongekend snel in het water. Ze duiken soms onder om dan ineens uit het water te komen. Je kunt dan alleen de luchtbellen zien.

Met een boot kom je vaak dichterbij de dieren. Zodat je ze goed kunt bekijken. Alsook betere foto’s kunt maken. Ga zo laag mogelijk op de boot zitten, zodat je de dieren goed in de ogen kunt kijken.

Hoe maak ik een goede foto van een nijlpaard?

Veel fotografen zien dit dier graag. Al is het lastig vast te leggen, omdat vaak zo’n 90% van het dier zich onder water bevindt. Totdat ze gaan gapen, dan heb je ineens zicht op de verraderlijke hoektanden. Hiermee kunnen ze zelfs door de huid van een krokodil bijten. Hou dus je camera gereed. Een gaap duurt meestal maar een paar seconden, dus je moet snel reageren.

Naast een close-up van een gaap is het ook leuk om foto’s te maken van de dieren in hun natuurlijke omgeving. Kijk dus ook naar de horizon, planten in het water en andere dieren.

Als de dieren op het land zien moet je afstand houden. Zeker als je een nijlpaard moeder met jong ziet. Maar dan zie je goed hoe groot deze dieren zijn. En hoe lief een jong nijlpaard is. Ik heb er verschillende gezien. En kon wel uren bij ze door brengen.

Beste plekken om een nijlpaard te zien