blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Boedapest

Laat je betoveren door de ‘Koningin van de Donau

Boedapest is perfect voor een stedentrip. En terecht, want deze ruim 2.000 jaar oude stad in Hongarije heeft veel te bieden. De Donau loopt dwars door de stad heen met Boeda op de rechteroever en Pest op de linkeroever. 

De hoofdstad van Hongarije is een samensmelting van de steden Boeda en Pest. De rivier de Donau scheidt de twee stadsdelen. Een bezoek is magisch aan deze heerlijke stad.

Verschillende bezienswaardigheden in de stad staan op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. En zeker in de avond is de stad zeer sfeervol. Door het diverse karakter heeft de stad voor ieder wat wils, of je nu van cultuur, winkelen of simpelweg ontspannen met lekker eten en drinken houdt in een restaurant. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Boedapest. Ook heb ik enkele leuke excursies toegevoegd.

Burcht van Boeda

De Burcht van Boeda was ooit een kasteelcomplex; Budavári Palota. Het paleis is het grootste bouwwerk van Hongarije en staat symbool voor de stad. Het complex huisvest tegenwoordig de Hongaarse Nationale Galerie, het Nationale Széchenyi-bibliotheek en het historisch museum van Boedapest.

Kettingbrug

Boedapest in de avond, met de Donau.

De beroemde Kettingbrug is de oudste brug van Boedapest die de linkeroever met de rechteroever verbindt. De 330 meter lange brug is in 1849 geplaatst. Op de kop tref je twee leeuwen die de brug bewaken. Met name ’s avonds, als de brug verlicht is, geeft het een speciale sfeer.

Het Parlement

Op de linkeroever (Pest) staat het Parlement. Het gebouw is indrukwekkend; niet alleen in afmeting, maar ook architectonisch. Het gebouw is in gotische stijl gebouwd. Je kunt er niet eenvoudig dichtbij komen, omdat het zwaarbewaakt is. Wel kun je een rondleiding maken. Dit is de moeite waard aangezien verschillende kunstenaars zoals Károly Lotz en György Kiss het interieur hebben verzorgd.

Sint Stefanusbasiliek

Dit is de grootste kerk van Boedapest. De bouw startte in 1851 maar werd pas in 1905 afgerond. De kerk is gedecoreerd met de 12 apostelen. Binnenin is de kerk gedecoreerd met mozaïeken en hangt er een schilderij van de kunstenaar Gyula Benczúr.

Staatsopera

De Staatsopera is een gebouw van pracht en praal. Niet alleen de buitenkant is mooi, het interieur bestaat uit plafondschilderingen en kent een heuse koninklijke loge. De lokale naam is Státní opera Praha.

Vissersbastion

Het Vissersbastion is Boedapest.

Het Vissersbastion is een beroemde plek in Boedapest. Dit imposante gebouw werd tussen 1895 en 1901 gebouwd in neoromaanse stijl. Het gebouw is een ontwerp van Frigyes Schulek. Veel bezoekers aan Boedapest komen ook naar deze plek vanwege het uitzicht. En je zult niet teleurgesteld worden. Al kan het hier druk worden.

Margaretha eiland

Het onbewoonde eiland is min of meer een park, gelegen middenin de Donau. Je kunt er via een burg naar toe wandelen. Het park is geliefd onder wandelaars en joggers, maar het heeft ook een openluchttheater, een zwembad, een kleine dierentuin, een strand, een kerk en een watertoren. De lokale naam is Margit-sziget.

Gödöllő

Gödöllő was ooit een buitenverblijf van de Oostenrijkse keizerin Sissi. Nu is het een Stedelijk Museum met wisselende exposities. Het paleis is omringd door een groot park waar je kunt wandelen. Gödöllő ligt als gemeente in Boedapest en is via de snelweg M3 te bereiken.

Cruise over de Donau

Als je de stad vanaf het water wilt zien kun je een Donau-cruise maken. Er zijn verschillende cruises, variërend van 1 uur tot langer met zelfs live muziek. Wil je net even anders, dan kun je een koffie-, wijn-, diner- of partycruise maken.

Gellért Spa

Sinds de Romeinse tijd genieten de Hongaren van het heilzame water uit de Donau. In 1934 werd Boedapest uitgeroepen tot de ‘Spa City’. En dat kun je zelf beleven; in diverse spa’s. 

De Gellért Spa is de mooiste spa van Boedapest. Deze spa is onderdeel van het beroemde Art Nouveau Hotel Gellért aan de rechteroever van de Donau.

Budapest Card

Een aanrader is de Budapest Card die je recht geeft op gratis openbaar vervoer, gratis entree tot de belangrijkste musea en gratis entree tot het St. Lukács badhuis.

Boek je tours online