Waarom moet ik hier heen?

De imposante Dettifoss-waterval is houder van diverse records. Het is de waterval die het meeste water verwerkt van heel Europa. En de grootste van IJsland. Het is misschien niet de mooiste, maar door zijn natuurgeweld zeer de moeite waard.

De Dettifoss is een beroemde waterval in IJsland. Hij wordt gevoed door de op een na grootste gletsjerrivier in het land. Deze 206 km lange rivier met de naam Jökulsá á Fjöllum begint bij de Vatnajökull-vulkaan. De Dettifoss is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed. En zeer imposant als je aan de rand van de waterval staat.

De Dettifoss ligt in het natuurpark Jokulsargljufur. Er lopen wandelpaden naar de waterval, die je van meerdere uitkijkpunten kunt bekijken. Meestal kun je hier wel een regenboog zien in het water. De Dettifoos is zeer indrukwekkend om te zien. Hij ligt daarnaast in een prachtige natuuromgeving. Langs de canyon ligt een beroemde wandelroute van 34 kilometer. Die erg populair is bij wandelaars.

Welke kant moet ik zien van de Dettifoss?

Je kunt hem zien vanaf de westelijke oever, maar ook vanaf de oostelijke oever. De meeste populaire is de weg 862. Deze loopt vanaf de ringweg 1 en is inmiddels tot aan de waterval verhard. Als je de oostelijke kant wilt zien moet je weg 864 nemen. Dit is een gravelroad, maar is eenvoudig te berijden met elke auto. Vanaf beide wegen zijn er verschillende uitkijkpunten van waar je het vallende water kunt zien.

Het beste kun je hier te voet op ontdekking gaan. Er lopen wandelpaden langs de rotsen, waardoor je langs het water kunt lopen. Neem de tijd om al het water te zien. Het is zeer imposant. Dit is dus een heerlijke plek voor foto’s.

Grootste waterval van Europa?

Volgens velen is de Dettifoss de grootste waterval van Europa. En dan grootste in omvang, maar de Rheinfall in Zwitserland is de grootste in het volume aan water dat er in de zomer doorheen gaat. Maar de Dettifoss heeft wel deze Europese titel; de krachtigste waterval te zijn wat waterverplaatsing betreft. Al weet ik niet helemaal wat dat inhoudt.

Bekijk een video van de Dettifoss in IJsland:

Video Dettifoss IJsland

Corno’s reistips:

Als je IJsland bezoekt, moet je eigenlijk wel het eiland rond gaan. Afhankelijk van het aantal dagen, kun je je route kiezen. Of van tevoren een rondreis boeken zodat je zeker bent dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet mist.

Lees ook Mijn Reisverhaal over IJsland:

Rondreis IJsland: De mooiste route

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.

Reisverhaal
Rondreis ijsland

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.