Dettifoss waterval

Grootste waterval van IJsland

De Dettifoss waterval is een beroemde waterval in IJsland. Hij wordt gevoed door de op een na grootste gletsjerrivier in het land. Deze 206 km lange rivier met de naam Jökulsá á Fjöllum begint bij de Vatnajökull-vulkaan. De Dettifoss is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed. En zeer imposant als je aan de rand van de waterval staat. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Dettifoss waterval. Met ook tips voor je bezoek.

De imposante Dettifoss-waterval is houder van diverse records. Het is de waterval die het meeste water verwerkt van heel Europa. En de grootste van IJsland. Het is misschien niet de mooiste, maar door zijn natuurgeweld zeer de moeite waard.

De Dettifoss ligt in het natuurpark Jokulsargljufur. Er lopen wandelpaden naar de waterval, die je van meerdere uitkijkpunten kunt bekijken. Meestal kun je hier wel een regenboog zien in het water.

De waterval is zeer indrukwekkend om te zien. Hij ligt daarnaast in een prachtige natuuromgeving. Langs de canyon ligt een beroemde wandelroute van 34 kilometer. Die erg populair is bij wandelaars.

Welke kant moet ik zien van de Dettifoss?

Je kunt hem zien vanaf de westelijke oever, maar ook vanaf de oostelijke oever. De meeste populaire is de weg 862. Deze loopt vanaf de ringweg 1 en is inmiddels tot aan de waterval verhard. Als je de oostelijke kant wilt zien moet je weg 864 nemen. Dit is een gravelroad, maar is eenvoudig te berijden met elke auto. Vanaf beide wegen zijn er verschillende uitkijkpunten van waar je het vallende water kunt zien. 

Het beste kun je hier te voet op ontdekking gaan. Er lopen wandelpaden langs de rotsen, waardoor je langs het water kunt lopen. Neem de tijd om al het water te zien. Het is zeer imposant. Dit is dus een heerlijke plek voor foto’s.

Overnachten bij de Dettifoss

Deze waterval ligt op de route voor het volledige rondje IJsland. Veel reizigers slapen in de buurt, zodat ze vroeg de waterval kunnen bezoeken, voordat de grote bussen komen. Ook is dit een goede uitvalsbasis voor Myvatn. Je vindt in de regio diverse kleine hotels, knusse bed & breakfasts en appartementen.

Grootste waterval van Europa?

Volgens velen is de Dettifoss de grootste waterval van Europa. En dan grootste in omvang, maar de Rheinfall in Zwitserland is de grootste in het volume aan water dat er in de zomer doorheen gaat. Maar de Dettifoss heeft wel deze Europese titel; de krachtigste waterval te zijn wat waterverplaatsing betreft. Al weet ik niet helemaal wat dat inhoudt.

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen