Waarom moet ik hier heen?

De imposante Dettifoss-waterval is houder van diverse records. Het is de waterval die het meeste water verwerkt van heel Europa. En de grootste van IJsland. Misschien niet de mooiste, maar door zijn natuurgeweld zeer de moeite waard.

De Dettifoss is een beroemde waterval in IJsland wordt gevoed op een na grootste gletsjerrivier. Deze 206 km lange rivier met de naam Jökulsá á Fjöllum begint bij de Vatnajökull-vulkaan. De Dettifoss is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed. En zeer imposant als je aan de rand van de waterval staat.

De Dettifoss ligt in het natuurpark Jokulsargljufur. Er lopen wandelpaden naar de waterval, die je van meerdere uitkijkpunten kunt bekijken. Meestal kun je hier wel een regenboog zien in het water. De Dettifoos is zeer indrukwekkend om te zien. Hij ligt daarnaast in een prachtige natuuromgeving. Langs de canyon ligt een beroemde wandelroute van 34 kilometer.

Grootste waterval van Europa?

Volgens velen is de Dettifoss de grootste waterval van Europa. En dan grootste in omvang, maar de Rheinfall in Zwitserland is de grootste in het volume aan water dat er in de zomer doorheen gaat. Maar de Dettifoss heeft wel deze Europese titel: ‘de krachtigste waterval te zijn wat waterverplaatsing betreft’.

Bekijk een video van de Dettifoss in IJsland:

Video Dettifoss IJsland

Corno’s reistips:

Als je IJsland bezoekt, moet je eigenlijk wel het eiland rond gaan. Afhankelijk van het aantal dagen, kun je je route kiezen. Of van tevoren een rondreis boeken zodat je zeker bent dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet mist.