Waarom moet ik hier heen?

Hvannadalshnúkur is met 2.109,6 meter het hoogste punt van IJsland. Het is een top op de kraterrand van de Öræfajökull-vulkaan, die in het zuidelijke deel van de beroemde Vatnajökull ligt. Middenin het Vatnajökull National Park.

Hvannadalshnúkur is magisch voor alle IJslanders. Het is met 2.109,6 meter het hoogste punt van IJsland. Lange tijd werd gedacht dat hij 2.119 meter hoog was, maar moderne apparatuur maakte de ware hoogte bekend. Het is een top op de kraterrand van de Öræfajökull-vulkaan, die in het zuidelijke deel van de Vatnajökull ligt.

De vulkaan kende in het verleden diverse erupties, zoals een grote in 1362 en in 1727 een wat kleinere uitbarsting. De Hvannadalshnúkur is goed te zien vanaf de zuidelijke kustlijn. Dus let op als je er rijdt.

De Hvannadalshnúkur kun je beklimmen (en ook weer afdalen). De klim, alsook de afdaling is niet eenvoudig. De tocht duurt minimaal negen uur, dus enig doorzettingsvermogen moet je wel hebben. Je wordt ten allen tijde gezekerd met een touw, zodat je bij een val niet de berg af rolt.

Meer informatie: www.vatnajokull.com/top.html

Corno’s reistips:

Als je IJsland bezoekt, moet je eigenlijk wel het eiland rond gaan. Afhankelijk van het aantal dagen, kun je je route kiezen. Of van tevoren een rondreis boeken zodat je zeker bent dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet mist.

Bergtoppen