Waarom moet ik hier heen?

Hvannadalshnúkur is met 2.109,6 meter het hoogste punt van IJsland. Het is een top die middenin het Vatnajökull National Park ligt. Maar ook vanaf de weg goed te zien is. Terwijl de huisjes eronder extreem klein lijken.

Hvannadalshnúkur is met 2.109,6 meter het hoogste punt van IJsland. En daarom is hij magisch voor alle IJslanders. Het is Lange tijd werd gedacht dat hij 2.119 meter hoog was, maar moderne apparatuur maakte de ware hoogte bekend.

Eerlijk is eerlijk, het is niet de mooiste berg die je ooit zult zien. Het is eigenlijk meer een ietwat vreemde ongelijke heuvel, maar dan op grote hoogte. Feitelijk is het één van de toppen op de kraterrand van de Öræfajökull-vulkaan. Die vind je in het zuidelijke deel van de Vatnajökull. De berg ligt in het beschermde Vatnajokull Nationaal Park.

Uitbarstingen van de Hvannadalshnúkur

De vulkaan kende in het verleden diverse erupties, zoals een grote in 1362 en in 1727 een wat kleinere uitbarsting. De Hvannadalshnúkur is goed te zien vanaf de Gouden Ring, als je in het zuidelijk deel rijdt. Dus let op als je er op de weg zit.

Beklimmen van de Hvannadalshnúkur

De Hvannadalshnúkur kun je beklimmen (en ook weer afdalen). De klim, alsook de afdaling is niet eenvoudig. En kan alleen worden gedaan met een ervaren gids. De tocht duurt minimaal negen uur, dus enig doorzettingsvermogen moet je wel hebben. Je wordt te allen tijde gezekerd met een touw, zodat je bij een val niet de berg af rolt.

Meer informatie: www.vatnajokull.com/top.html

Corno’s reistips:

Als je IJsland bezoekt, moet je eigenlijk wel het eiland rond gaan. Afhankelijk van het aantal dagen, kun je je route kiezen. Of van tevoren een rondreis boeken zodat je zeker bent dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet mist.

Lees ook Mijn Reisverhaal over IJsland:

Rondreis IJsland: De mooiste route

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.

Reisverhaal
Rondreis ijsland

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.

Bergtoppen