Waarom moet ik hier heen?

Landmannalaugar heeft het meest kleurrijke landschap van IJsland. Het lavagesteente bestaat hier uit ryolietgesteente met opvallende kleuren. Zelfs bij slecht weer is dit landschap bijzonder om te zien.

Landmannalaugar is als een sprookjeslandschap in IJsland. Je ziet hier talloze kleuren in de vele heuvels; zoals bruin, geel, rood, groen en grijs. Dit dal is bekend vanwege het gesteente ryoliet, een vulkanisch stollingsgesteente dat kristallen bevat. Die je terug ziet als je hier doorheen wandelt. Wat dan ook meteen de meest populaire excursie is.

Dit uitgestrekte, ongerepte stuk natuur laat goed de diversiteit van IJsland zien. Dit deel kun je het beste te voet ontdekken en dan wandel je van de ene verbazing in de andere. Het lavagesteente heeft door de vele mineralen tallzoe kleuren: van groen tot geel en paars.

Wandelen in Landmannalaugar

Er zijn wandelroutes van enkele uren, maar ook meerdaagse trektochten. Dit gebeurt dan meestal met een gids. Online zijn goede wandelkaarten te koop, zodat je vooraf een route kunt kiezen.

Er is een camping, zodat je de zonsondergang en zonsopgang kunt meemaken. En het landschap rond de camping is erg indrukwekkend. Met name als er wat zonlicht bij komt. Dan zie je hoe bizar mooi dit stukje IJsland is.

Badderen in een warmwaterbron

Zoals op zoveel plaatsen op dit eiland ontspringen hier ook diverse bronnen. Sommige van hen hebben lekker warm water waar je in kunt baden. Je ziet ze vanzelf aan de voet van het lavaveld. Daar zie je klein riviertje waar je kunt uitrusten na je wandeling. Dit kan zelfs bij slecht weer.

Let wel; dit is een plek waar het weer vaak niet al te best is. En buien kunnen lang tussen de bergen blijven hangen. Kom dus goed voorbereid, ook wat eten en drinken betreft.

Landmannalaugar is onderdeel van Fjallabak Nature Reserve en is relatief eenvoudig te bereiken. Meestal kun je het met je huurauto zonder 4wd doen. Het dal vind je in het binnenland van IJsland in de buurt van de beroemde vulkaan Hekla.

Corno’s reistips:

Als je IJsland bezoekt, moet je eigenlijk wel het eiland rond gaan. Afhankelijk van het aantal dagen, kun je je route kiezen. Of van tevoren een rondreis boeken zodat je zeker bent dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet mist.

Lees ook Mijn Reisverhaal over IJsland:

Rondreis IJsland: De mooiste route

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.

Reisverhaal
Rondreis ijsland

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.