Landmannalaugar: Mooiste en ruigste plek in IJsland - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Landmannalaugar

Wonderlijk berglandschap in geel, rood, roze, paars, bruin en grijsgroen

Landmannalaugar is als een sprookjeslandschap in IJsland. Je ziet hier talloze kleuren in de vele heuvels; zoals bruin, geel, rood, groen en grijs. Dit dal is bekend vanwege het gesteente ryoliet, een vulkanisch stollingsgesteente dat kristallen bevat. Die je terug ziet als je hier doorheen wandelt. Wat dan ook meteen de meest populaire excursie is.

Dit uitgestrekte, ongerepte stuk natuur laat goed de diversiteit van IJsland zien. Dit deel kun je het beste te voet ontdekken en dan wandel je van de ene verbazing in de andere. Het lavagesteente heeft door de vele mineralen talloze kleuren: van groen tot geel en paars.

Wandelen in Landmannalaugar

Landmannalaugar bezoeken.

Landmannalaugar heeft het meest kleurrijke landschap van IJsland. Het lavagesteente heeft hier opvallende kleuren. Zelfs bij slecht weer is dit landschap bijzonder om te zien.

Er zijn wandelroutes van enkele uren, maar ook meerdaagse trektochten. Dit gebeurt dan meestal met een gids. Online zijn goede wandelkaarten te koop, zodat je vooraf een route kunt kiezen. 

Er is een camping, zodat je de zonsondergang en zonsopgang kunt meemaken. En het landschap rond de camping is erg indrukwekkend. Met name als er wat zonlicht bij komt. Dan zie je hoe bizar mooi dit stukje IJsland is.

Badderen in een warmwaterbron

Zoals op zoveel plaatsen op dit eiland ontspringen hier ook diverse bronnen. Sommige van hen hebben lekker warm water waar je in kunt baden. Je ziet ze vanzelf aan de voet van het lavaveld. Daar zie je klein riviertje waar je kunt uitrusten na je wandeling. Dit kan zelfs bij slecht weer. 

Let wel; dit is een plek waar het weer vaak niet al te best is. En buien kunnen lang tussen de bergen blijven hangen. Kom dus goed voorbereid, ook wat eten en drinken betreft.

Landmannalaugar is onderdeel van Fjallabak Nature Reserve en is relatief eenvoudig te bereiken. Meestal kun je het met je huurauto zonder 4wd doen. Het dal vind je in het binnenland van IJsland in de buurt van de beroemde vulkaan Hekla. 

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 33 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen