Seljavallalaug

Hot Spring met zwembad

Seljavallalaug is een van de oudste thermische zwembaden in IJsland. Het is in 1923 gebouwd om de lokale bevolking te leren zwemmen. Ook nu nog kun je zwemmen in het warme bronwater, al is het eigenlijk lauw. Maar de wandeling en het uitzicht maken veel goed. Je vindt Seljavallalaug bij Skogar, in het zuidelijke deel van het eiland.

In IJsland vind je diverse warmwaterbronnen. De meeste kun je bezoeken, sommigen zijn gratis, anderen vragen toegang. Seljavallalaug is gratis en niet commercieel. Waardoor de beleving extra fraai is. Het zwembad is bereikbaar te voet via een pad.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Wandeling naar Seljavallalaug

De route is kort, het is zo'n 1.200 meter vanaf de parkeerplaats. De plek om te parkeren is te bereiken vanaf de hoofdweg 1. Je ziet borden bij Seljavellir, al zijn ze klein. Let dus op. De wandeling is niet aangegeven, maar je ziet het pad langs de rivierbedding lopen. Je moet soms een beekje over steken, wat goed te doen is door de vele stenen in het water.

Wandelen bij Seljavallalaug. ©Corno van den Berg

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Heetwaterbronnen onderweg

Het pad loopt langs diverse kleine bronnen, waar je de stoom uit ziet komen. Ook zie je overdadige algengroei, waardoor het beekje felgroen is gekleurd.  Op de rotsen zie je onder meer een bruine kleur door het vele ijzer in het water. Het geeft aan dat er onder de immense Eyjafjallajökull gletsjer veel vulkanische activiteit is.

De felgroene algen onderweg. ©Corno van den Berg

Overnachten bij Reynisfjara

Deze regio is erg populair bij reizigers. Daarom vind je in de buurt ook veel kleine hotels, knusse Bed & Breakfasts en handige appartementen. Met name het stadje Vik langs de hoofdweg is populair. Wees er op tijd bij, want met name in het voorjaar en de zomer zijn veel plekken volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties in het piepkleine Holt en het veel grotere Vik

Betaald versus gratis bezoek

Toen ik er was hoorde ik mensen klagen over de status van het zwembad. En over het relatief koude water. Alleen op de plek waar het water het zwembad instroomt is het warm. Maar ja, dit zwembad is gratis. Als er een toegangsprijs zou worden gevraagd kan het bijvoorbeeld worden opgeknapt. Maar gaat er ook wel wat van de charme verloren vind ik.

De ligging van Seljavallalaug maakt het extra fraai. De bergen eromheen zijn fraai, zeker in het voorjaar met sneeuw en ijs. Overigens kun je nog verder lopen in de kloof. Ik zag daar ook een mooi pad door de heuvels lopen. 

IJs onderweg naar Seljavallalaug. ©Corno van den Berg

Beste tijd om te bezoeken

In de winter ligt er ijs en sneeuw, waardoor het extra ruig is. Maar, het water is dan extra fris. In de zomer koelt het water niet zo af. Daarom kun je het beste op een warme dag gaan, maar dan is het ook vaak drukker. Aan jou de keus.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor IJsland

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen