Waarom moet ik hier heen?

Snaefellsjökull Nationaal Park ligt niet op de route van de Gouden Cirkel, maar is zeer de moeite waard. Met stranden, een vulkaan en een gletsjer is dit een heerlijk gebied om te ontdekken. Jules Verne werd door deze vulkaan geïnspireerd voor zijn boek Reis naar het middelpunt der aarde.

Snaefellsjökull Nationaal Park is een indrukwekkend natuurgebied in het westen van IJsland. Het ligt op de Snæfellsnes schiereiland, het grootste schiereiland van IJsland. Het is een gebied met onder meer vulkanen en een gletsjer. Dit is een heerlijk ruig gebied dat je het beste te voet kunt verkennen.

Jules Verne

Jules Verne noemt deze indrukwekkende vulkaan in zijn wereldberoemde boek Reis naar het middelpunt der aarde uit 1864. Hier start de Duitse professor Lidenbrock en zijn schichtige neef Axel hun ontdekkingsreis. Bijzonder is dat Jules Verne zelf nooit op IJsland is geweest. Hij verzamelde informatie van kaartenmakers en geologen. Waaronder die van Deville, die dacht dat de vulkanen onder de grond met elkaar in verbinding staan.

Dit natuurgebied ligt in het uiterste puntje van het schiereiland Snaefellsness. Naast de bijna overal zichtbare vulkaan vind je hier ook zandstranden, alsook rotsstranden en steile kliffen. Waardoor het gebied erg divers is.

Bezienswaardigheden Nationaal park Snæfellsjökull

Snæfellsjökull

De belangrijkste vulkaan is de Snæfellsjökull met een hoogte van 1.446 meter. De laatste uitbarsting was in 1219, voor zover bekend. Op de top ligt een 250 meter dikke ijskap die je kunt beklimmen met een gids.

Buðahraun lavavelden

De lavavelden van Buðahraun liggen rondom de vulkaan. Hierdoor krijgt het landschap een buitenaardse uitstraling. Wat je vanzelf zult zien als je hier gaat wandelen. Zodat je verbaasd zult zijn.

Saxhóll krater

Wandelen naar de krater van een vulkaan.
Wandelen naar de Saxhóll krater. Corno van den Berg

De Saxhóll krater is te bezoeken via een aangelegd wandelpad. Waardoor je vanaf de top de krater in kunt kijken. Met op de achtergrond de Snæfellsjökull.

Lóndrangar

Lóndrangar ligt in het zuiden van het park. Het zijn wonderlijke rotsformaties langs de kust. Waar je vaak opvallend veel zeevogels ziet, zoals diverse soorten meeuwen en stormvogels. Waaronder ook papegaaiduikers met enig geluk.

Vatnshellir grot

De Vatnshellir grot is een niet al te grote grot die je kunt afdalen via een ijzeren trap. Je kunt hier een rondleiding krijgen van een gids waarbij je alles leert over de geschiedenis van de vulkaan en het landschap.

Skarðsvík strand

Skarðsvík strand.
Het Skarðsvík strand. Corno van den Berg

Het strand van Skarðsvík is wonderlijk. Het is een goudgeel strand tussen de zwarte lavarotsen. Een heerlijke plek om te wandelen of om te relaxen. Of om te zwemmen in de zomer. Net zoals de IJslanders doen. Al is het water wel erg koud, zelfs voor Nederlandse begrippen.

Djúpalónssandur

Djúpalónssandur is een must om te bezoeken. Dit rotsstrand is heerlijk ruig, met achter je de vulkaan met sneeuw op zijn top. Er loopt een wandelpad naar het strand, waarbij je je voelt als in een film. Het is een ideale plek voor foto’s, alsook voor een picknick. Het kan hier wel druk worden, probeer de drukste momenten (tussen tien en twee) te vermijden.

Corno’s reistips:
Hoe kom ik hier?
Snaefellsjökull Nationaal Park ligt tussen de Faxaflói baai in het zuiden en de Breidafjördur fjord in het noorden. Hij is bereikbaar via de Útnesvegur, de weg die over het schiereiland loopt.
 
Beste tijd:
Dit gebied is het gehele jaar te bereiken. Al is het in de winter lastiger door de sneeuw. In de zomer is het hier lang licht, in juni en juli zelfs 24 uur.
Boek jouw zomervakantie naar IJsland bij Buro Scanbrit, dé vakantiespecialist naar Noordwest-Europa.
 
Zie: https://www.buroscanbrit.nl/vakantie/ijsland/rondreis/freyja

 


 

Lees ook Mijn Reisverhaal:

De 10 bezienswaardigheden van West-IJsland

Watervallen, gletsjers, goudgele zandstranden, heetwaterbronnen, zwarte lavastranden en veel meer.

Reisverhaal

In 1995 schreef ik mijn eerste reisverhaal; 25 jaar geleden dus. En Droomplekken.nl bestaat dit jaar 10 jaar. Mooie jubilea toch? Mensen vragen vaak wat ik het mooiste vind in Europa? IJsland. Dus dit bijzondere jaar ging ik naar het minder bekende...