blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Snaefellsjökull National Park

Imposante vulkaankraters met stranden in het uiterste westen van IJsland

Snaefellsjökull National Park is een indrukwekkend natuurgebied in het westen van IJsland. Het ligt op de Snæfellsnes schiereiland, het grootste schiereiland van IJsland. Het is een gebied met onder meer vulkanen en een gletsjer. Dit is een heerlijk ruig gebied dat je het beste te voet kunt verkennen.

Dit nationaal park ligt niet op de route van de beroemde Golden Circle maar is zeer de moeite waard. Met stranden, een vulkaan en een gletsjer is dit een heerlijk gebied om te ontdekken. Dat zelfs beroemd is geworden door een boek.

Jules Verne

Jules Verne noemt deze indrukwekkende vulkaan in zijn wereldberoemde boek Reis naar het middelpunt der aarde uit 1864. Hier start de Duitse professor Lidenbrock en zijn schichtige neef Axel hun ontdekkingsreis. Bijzonder is dat Jules Verne zelf nooit op IJsland is geweest. Hij verzamelde informatie van kaartenmakers en geologen. Waaronder die van Deville, die dacht dat de vulkanen onder de grond met elkaar in verbinding staan.

Dit natuurgebied ligt in het uiterste puntje van het schiereiland Snaefellsness. Naast de bijna overal zichtbare vulkaan vind je hier ook zandstranden, alsook rotsstranden en steile kliffen. Waardoor het gebied erg divers is. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van het nationaal park Snæfellsjökull.

Snæfellsjökull vulkaan

De belangrijkste vulkaan is de Snæfellsjökull met een hoogte van 1.446 meter. De laatste uitbarsting was in 1219, voor zover bekend. Op de top ligt een 250 meter dikke ijskap die je kunt beklimmen met een gids.

Buðahraun lavavelden

De lavavelden van Buðahraun liggen rondom de vulkaan. Hierdoor krijgt het landschap een buitenaardse uitstraling. Wat je vanzelf zult zien als je hier gaat wandelen. Zodat je verbaasd zult zijn.

Saxhóll krater

Wandelen naar de krater van een vulkaan. ©Corno van den Berg

De Saxhóll krater is te bezoeken via een aangelegd wandelpad. Waardoor je vanaf de top de krater in kunt kijken. Met op de achtergrond de Snæfellsjökull.

Lóndrangar

Lóndrangar ligt in het zuiden van het park. Het zijn wonderlijke rotsformaties langs de kust. Waar je vaak opvallend veel zeevogels ziet, zoals diverse soorten meeuwen en stormvogels. Waaronder ook papegaaiduikers met enig geluk.

Vatnshellir grot

De Vatnshellir grot is een niet al te grote grot die je kunt afdalen via een ijzeren trap. Je kunt hier een rondleiding krijgen van een gids waarbij je alles leert over de geschiedenis van de vulkaan en het landschap.

Skarðsvík strand

Skarðsvík strand. ©Corno van den Berg

Het strand van Skarðsvík is wonderlijk. Het is een goudgeel strand tussen de zwarte lavarotsen. Een heerlijke plek om te wandelen of om te relaxen. Of om te zwemmen in de zomer. Net zoals de IJslanders doen. Al is het water wel erg koud, zelfs voor Nederlandse begrippen.

Djúpalónssandur

Djúpalónssandur is een must om te bezoeken. Dit rotsstrand is heerlijk ruig, met achter je de vulkaan met sneeuw op zijn top. Er loopt een wandelpad naar het strand, waarbij je je voelt als in een film. Het is een ideale plek voor foto’s, alsook voor een picknick. Het kan hier wel druk worden, probeer de drukste momenten (tussen tien en twee) te vermijden.

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen