Stuðlagil Canyon: Mooiste kloof in IJsland - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Stuðlagil Canyon

Wonderlijke basalt kloof in IJsland

De Stuðlagil Canyon (of Studlagil Canyon) is een unieke kloof in het oosten van IJsland. Je vindt deze kloof fraaie basaltblokken in de Jökuldalur-vallei. De Stuðlagil Canyon is bekend geworden van sociale media als Instagram en Tiktok. Je kunt hem relatief eenvoudig bezoeken. Dit zijn de beste tips en alle bezienswaardigheden voor je excursie.

IJsland zit vol met natuurwonderen. En reizigers kunnen kiezen uit talloze attracties als watervallen, vulkanen, geisers, rotspartijen en stranden. Maar ook kloven, zoals de magische Stuðlagil Canyon.

De vele kleuren van de Stuðlagil Canyon

Het smeltwater is vaak opvallend blauw gekleurd. De grijze basaltblokken lijken uit de grond op te rijzen. Op sommigen zitten bacteriën, die de blokken rood kleuren. Mede hierdoor krijgt het een extra dimensie als je door het ravijn loopt.

De basaltkolommen van Stuðlagil Canyon.

Unieke geschiedenis van Stuðlagil Canyon

Deze kloof lag onder water, totdat de Kárahnjúkavirkjun waterkrachtcentrale in 2009 werd geopend. Hierdoor werd het water van de Jökla (of Jökulsá á Dal rivier) sterk verminderd. Hierdoor stroomt er veel minder water door het dal en werd de kloof zichtbaar.

Stuðlafoss Waterfall

In deze kloof vind je ook de Stuðlafoss Waterfall. Bij deze waterval loopt het water over de basaltblokken. Deze kun je alleen te voet bereiken, waarvoor je de wandeling naar de kloof moet nemen. De hoeveelheid water hangt af van de toevoer. Deze waterval is vooral in het voorjaar erg sterk.  

Nog niet ontdekt door het massatoerisme

De schoonheid van de Stuðlagil Canyon.

Veel reizigers vinden het nu een van de mooiste plekken op IJsland. En dus zie je hier langzaam meer en meer toeristen verschijnen. Al is het nog niet erg druk. Waarschijnlijk zal het de komende jaren wel veranderen.

Stuðlagil Canyon bezoeken kan op twee manieren

Is dit de mooiste kloof van IJsland?

De kloof ligt in het oosten van IJsland. Hij ligt opvallend genoeg vlak langs de populaire Route 1. Neem bij Skjödólfsstaðir de 923 naar het zuiden en je komt vanzelf bij de kloof die bij de boerderij Grund ligt na 19 kilometer auto rijden.

Het dichtstbijzijnde dorp is Egilsstaðir, dat op 72 kilometer ligt, en je in een uur bij de parkeerplaats van kloof kunt staan. Er is een ijzeren trap met maar liefst 200 treden die leidt naar een uitkijkpunt. Maar, het uitzicht is niet bepaald fraai en je kunt hier weinig kanten op.

Wandelen naar Stuðlagil Canyon

De rode bacteriën zie je op sommige plekken.

De tweede manier is om te wandelen naar de kloof. En deze wandeling is veel gaver en biedt veel meer mogelijkheden om bijzondere foto's te maken. De route is bijna hetzelfde. Ook hier pak je de 923, maar je rijdt niet door tot de parkeerplaats.

Na ongeveer 14 kilometer zie je een boerderij met een bruggetje die over het water leidt. Parkeer je auto en loop over de brug. Na ongeveer 2 kilometer zie je dan de Stuðlafoss Waterfall (of Studlafoss Waterval). Volg het pad ongeveer 4 kilometer naar de kloof. Je kunt dan zien waarom deze kloof zo bijzonder is.

Beste tijd om Stuðlagil Canyon te bezoeken

Je moet wel goed plannen om Studlagil Canyon in optima forma te zien. De reden is de waterkrachtcentrale en het klimaat van IJsland. Volgens kenners is de kloof alleen de moeite waard in de zomer. In de winter is de kleur van het water grijs, terwijl er geen (groene) vegetatie te zien is. Daarnaast is de lucht vaak grijs.

In de zomer is het water vaak groen of blauw en heb je kans op een blauwe lucht. Maar, in de tweede week van augustus wordt het bruine gletsjerwater geloodst door de kloof. En is alle pracht verdwenen. De beste tijd is dus van juni tot half augustus. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor IJsland

Lees mijn Tips

alle 33 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen