Svartifoss: De Zwarte Waterval op IJsland: De 5 Bezienswaardigheden

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Svartifoss

De Svartifoss wordt ook wel de zwarte waterval van IJsland genoemd

De Svartifoss waterval behoort tot de mooiste watervallen in IJsland. En dat wil wat zeggen in een land waar je struikelt over dit soort natuurspektakels. Het is een wonderlijk fenomeen dat midden in een verder weinig opvallende kloof ligt. En dan ineens in de verte opdoemt, terwijl het water zich hier naar beneden stort.

Volgens kenners is de Svartifoss de meest bijzondere waterval van IJsland. Mede daarom is het een van de meest populaire bezienswaardigheden van het eiland. De bijzondere vorm komt door de vele basalt kolommen in de waterval. En het komt ook door zijn ligging, midden in de ruige bergen van IJsland.

De waterval zelf is maar 20 meter hoog, wat niet bijzonder is. Zeker niet in IJsland. Maar de ligging maakt van de Svartifoss wel een waterval die je wilt bezoeken. Je moet wel wat klimmen over rotsblokken, maar dat is niet erg lastig. Het maakt het juist wel extra leuk. al is er ook een vlak wandelpad vanwaar je de waterval kunt zien.

Wandelen naar de Svartifoss

De wandeling naar de Svartifoss is eenvoudig en duurt nog geen uur. Onderweg kom je meerdere andere watervallen tegen. Al zijn die minder boeiend. Vanaf diverse punten kun je de waterval al zien. Zodat je verschillende soorten foto’s kunt maken. Al is de foto van de basalt kolommen met daar midden in het water het meest bijzonder. Die zie je dan ook overal.

Je kunt opvallend dichtbij komen, maar niet helemaal tot de waterval zelf. En dan zie je hoe het water probeert de rotsen weg te slijpen. Wat maar half lukt, want basalt behoort tot de sterkste soorten steen op aarde.

Daarom zie je hier een soort overhangend orgel van basalt. Wat een bijzonder gezicht is. Overigens kom je dichtbij genoeg om bij wind de kleine waterdruppels te voelen. En dan voel je ook hoe koud het water is. Svartifoss ligt in het Skaftafell National Park.

Beste tijd voor Svartifoss

In het voorjaar spuugt de waterval meer water uit dan aan het einde van de zomer. In de winter ligt hij fraai in de sneeuw. En is hij gedeeltelijk bevroren.

Je kunt ook naar de top van deze waterval lopen en van bovenaf kijken hoe het water zich naar beneden stort.

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 30 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen