Svartifoss

Deze zwarte waterval is van de mooiste van IJsland

De Svartifoss waterval behoort tot de mooiste watervallen in IJsland. En dat wil wat zeggen in een land waar je struikelt over dit soort attracties. De naam betekent Zwarte Waterval, dit komt door de imposante blokken basalt vanwaar het water valt. Maar weet jij dat er eigenlijk drie watervallen zijn als je de wandeling doet naar Svartifoss? Lees hier alles over de bezienswaardigheden van de Svartifoss waterval en de hike er naar toe.

Volgens kenners is de Svartifoss de meest bijzondere waterval van IJsland. Mede daarom is het een van de meest populaire bezienswaardigheden van het eiland. De bijzondere vorm komt door de vele basalt kolommen in de waterval. En het komt ook door zijn ligging, midden in de ruige bergen van IJsland. Je vindt Svartifoss in het populaire Skaftafell Nationaal Park.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

De waterval zelf is maar 20 meter hoog, wat niet bijzonder is. Zeker niet in IJsland. Maar de ligging maakt van de Svartifoss wel een waterval die je wilt bezoeken. Je moet wel wat klimmen over rotsblokken, maar dat is niet erg lastig. Het maakt het juist wel extra leuk. Al is er ook een vlak wandelpad vanwaar je de waterval kunt zien.

Wandelen naar de Svartifoss

De wandeling naar de Svartifoss is eenvoudig en duurt nog geen uur, enkele reis. Het pad is eenvoudig, al moet je af en toe een klein beetje klimmen. Onderweg kom je meerdere andere watervallen tegen, het is tenslotte wel IJsland. Al zijn die minder boeiend, maar wel de moeite waard voor een korte stop.

Hundafoss

Hundafoss op weg naar Svartifoss. ©Corno van den Berg

Al vrij snel komt je Hundafoss tegen. Deze waterval heeft in het voorjaar nog ijs, zoals bij mij, maar vormt in de zomer een mooie contradictie met het goren van de bomen en struiken. Je hoort het water vanzelf vallen en kunt dan even gaan kijken door een houten brug over de river te nemen. Het uitzicht is niet optimaal, maar dat maakt het ook wel weer extra bijzonder. 

Magnúsarfoss

De Magnúsarfoss is wat lastiger te zien. ©Corno van den Berg

De Magnúsarfoss waterval vind ik zelf mooier, al is deze niet helemaal goed te zien. Hij zit verborgen achter struiken en er is geen uitkijkpunt om van deze waterval te genieten. Op zich zonde, want hij valt mooi over de rotsen met daarachter het ruige landschap van Skaftafell.

Svartifoss

Svartifoss in de winter. ©Corno van den Berg

Svartifoss is een wonderlijk fenomeen dat midden in een verder weinig opvallende kloof ligt. De waterval doemt ineens in de verte op, terwijl het water zich hier naar beneden stort. Vanaf diverse punten kun je de waterval al zien. Zodat je verschillende soorten foto’s kunt maken. Al is de foto van de basalt kolommen met daar midden in het water het meest bijzonder. Die zie je dan ook overal.

Je kunt opvallend dichtbij komen, maar niet helemaal tot de waterval zelf. En dan zie je hoe het water probeert de rotsen weg te slijpen. Wat maar half lukt, want basalt behoort tot de sterkste soorten steen op aarde.

Daarom zie je hier een soort overhangend orgel van basalt. Wat een bijzonder gezicht is. Overigens kom je dichtbij genoeg om bij wind de kleine waterdruppels te voelen. En dan voel je ook hoe koud het water is.

Overnachten in de buurt

Svartifoss maakt onderdeel uit van het beroemde Vatnajökull Glacier gebied. Er zijn hier diverse hotels te boeken, maar ook bed & breakfasts en appartementen. Je vindt deze zowel in de dorpen als in de natuur. Wees er wel op tijd bij, want dit gebied is zeer populair bij reizigers. Diverse aanbieders zijn ook al ver van te voren volgeboekt. 
Bekijk de leukste accommodaties in het Vatnajokull Gletsjer gebied

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Beste tijd voor Svartifoss

In het voorjaar spuugt de waterval meer water uit dan aan het einde van de zomer. Ik ging in april en zag nog ijs op veel plekken, maar ook sneeuw. Wat soms wat lastig lopen was. Al is het pad goed onderhouden.

In de winter ligt hij fraai in de sneeuw. En is de waterval gedeeltelijk bevroren. Maar, je loopt dan wel het risico dat het pad is afgesloten bij slechte weersomstandigheden.

Je kunt ook naar de top van deze waterval lopen en van bovenaf kijken hoe het water zich naar beneden stort. Ter plekke kun je bij het bezoekerscentrum bij de parkeerplaats vragen hoe de status van het pad is. Alsook welke wandelingen je allemaal kunt maken.

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen