Cinque Terre

Vijf (of eigenlijk zes) pittoreske dorpen aan de kust van Italië

Cinque Terre: Dat zijn vijf kleurrijke dorpjes in Italië die op de rotsen zijn gebouwd. De dorpen hebben heerlijke namen als Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Of eigenlijk zes, als je Portovenere er ook bij rekent. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Cinque Terre. En ik geef hierbij enkele excursies om te doen.

Het inmiddels beroemde Cinque Terre is een 15 kilometer lange rotsige kuststrook in Italië. Het bestaat uit vijf dorpjes die tegen de steile, hoge kliffen aanliggen en moeilijk per auto te bereiken zijn. Maar te voet des te meer.

De ligging, uitstraling en de manier waarop de dorpen nog steeds authentiek zijn is de reden waarom ze op de lijst van werelderfgoed van UNESCO staan.

Deze dorpen staan bekend om de ligging, de sfeer, de wijn en het zeebanket. Hier vind je uitgebreide informatie over de dorpjes en hoe je ze het beste kunt bereizen. Dit kustgebied behoort tot de mooiste kusten van Italië.

Monterosso

Monterosso in Cinque Terre.

Het stadje Monterosso heet eigenlijk Monterosso al Mare. Die naam zegt het al; aan zee. Het is het grootste dorpje van Cinque Terre. Bijzonder is dat het dorp eigenlijk bestaat uit twee delen die worden gescheiden door een klif met een tunnel. 

Het meest populaire deel bestaat uit veel huizen die aan het strand liggen met links en rechts rotsen. En het goudgele strand is niet extreem groot, maar dit gebied staat ook niet per se bekend om haar stranden. Je kunt naar Torre Aurora, een toren uit de 16e eeuw, klimmen voor een fraai uitzicht. 

Vernazza

Vernazza in Cinque Terre.

Het dorpje Vernazza is vooral bekend van de besloten baai met een haven en een kerk. Het is een van de weinige plekken met een kerk aan het strand. Met name dit deel is zeer mooi om te fotograferen. 

Let op de smalle doorgang in de rotsen aan de linkerkant. Daar loop je zo naar een strandje met kiezels. Waar je heerlijk kunt zwemmen. Ook leuk zijn de kleine, smalle straatjes. En waar je goede (en relatief goedkope) restaurants alsook leuke winkeltjes kunt vinden. 

Corniglia

Corniglia in Cinque Terre.

Corniglia is het enige dorpje dat niet aan zee ligt. Mede daarom is het hier rustiger dan de rest. Ook dit dorpje staat bekend om zijn smalle straatjes. De omgeving is ideaal om te verkennen, al zul je wel wat traptreden moeten nemen. 

Het dorpje is ook perfect om te starten met een relatief eenvoudige wandeling naar de een van de dorpen aan de kust. Het pad voert je immers naar beneden, waarna je met de trein terug kan. 

Manarola

Manarola in Cinque Terre.

De huizen zijn op verschillende hoogtes op de rotsen gebouwd, waardoor Manarola een van de mooiste dorpjes is. En dit dorp is wel een absolute must op je reis naar Cinque Terre. 

Voor fotografen is de vroege ochtend alsook de zonsondergang (en net er na) ideaal. Je hebt diverse plekken waar je perfecte foto’s kunt maken. Oordeel zelf wat jij het mooiste vindt.

Riomaggiore

Riomaggiore in Cinque Terre.

Riomaggiore is net even anders dan de andere dorpjes. Hier is massaal gebouwd op de rotsen, waardoor de huizen opvallend dicht op elkaar staan. Maar het zijn wel traditionele Italiaanse huizen, waardoor het een geheel eigen sfeer krijgt. 

Vanuit de haven zie je goed hoe alle op elkaar is gebouwd. Als je de kans krijgt moet je dit stadje ook vanaf zee bekijken. Het laat dan helemaal goed zien hoe vernuftig de Italianen hebben gebouwd in een smalle kloof in het landschap.

Portovenere

Portovenere met haven en de toren rechts.

Portovenere hoort eigenlijk niet bij Cinque Terre, maar is een erg mooi dorpje dat ten zuiden van Riomaggiore ligt. En dus kun je dit dorpje eenvoudig mee pakken op je reis. Het is de moeite waard. Ook al omdat het hier (iets) minder toeristisch is.

De zonsondergang en de avond

Een van de beste manieren om dit gebied te ontdekken is tegen het vallen van de avond. Het zachte licht is ideaal voor foto’s, terwijl dan ook vaak de temperatuur zeer aangenaam is. En veel dagjesmensen zijn weg, waardoor de sfeer beter is. Ontdek het zelf.

Cinque Terre Nationaal Park

Niet iedereen weet dat de dorpen onderdeel zijn van het Cinque Terre Nationaal Park. In het Italiaans heet het Parco Nazionale delle Cinque Terre. Dit is met name ingesteld om het achterland te beschermen. En je zult verbaasd zijn dat zo’n publiekstrekker nog zo ongekend groen is. Hier kun je ook heerlijk wandelen; er zijn talloze wandelroutes die je kunt ontdekken.

Wandelen in Cinque Terre.

Overnachten in Cinque Terre

Je kunt zowel in de dorpen als in de natuur ovenachten. Er is een grote keuze aan locaties om de nacht door te brengen. Ik heb in verschillende dorpen geslapen om zo alles goed te kunnen verkennen. Er zijn veel kleine hotels, hostels, luxe villa's, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel snel bij, aangezien veel hotels vaak volgeboekt raken.

Wandelroutes

Het wandelpad Sentiero Azzuro (oftewel het ‘blauwe pad’ of Sentiero N°2) loopt helemaal van Riomaggiore naar Monteresso. Dit pad verbindt deze dorpjes; het is de beste manier om dit unieke gebied te verkennen. Naast de dorpjes is ook de omgeving zeer de moeite waard. Denk aan bossen, waar je heerlijk in de schaduw loopt, maar ook wijnvelden die op de steile terrassen zijn gebouwd. Dit is ruig Italië.

Logischerwijs kun je ook een deel van dit pad lopen. Bijvoorbeeld van het ene dorp naar het andere. En dan met de pendelbus terug. Of met de trein, want de meeste dorpjes hebben een handige en snelle treinverbinding dwars door de rotsen. 

Gesloten wandelpaden van Cinque Terre

Cinque Terre staat er om bekend dat wandelpaden, of delen er van, geregeld gesloten zijn. Met name langs de kust gebeurt het nog weleens dat rotsblokken het pad verwoesten. Waarna het maanden of zelfs jaren kan duren voordat het pad weer open gaat. Vraag ter plekke naar de meest recente informatie over de wandelpaden. Dit kan in elk dorp bij de plaatselijke vvv.

Via dell’Amore

Zoals bijvoorbeeld Via dell’Amore, het liefdespad van Riomaggiore naar Manarola. Dit pad is 1,1 kilometer lang. Het is in de jaren twintig van de vorige eeuw uitgehakt in de rotsen en het makkelijkst te bewandelen. Maar het is dicht tot 2021 vanwege een verzakking. 

Cinque Terre Card

De Cinque Terre Card is een toegangsbewijs om te mogen wandelen over de paden. En om de kosten van de paden te dekken. Je kunt dit toegangskaartje kopen voor een dag, maar ook voor meerdere. 

Deze geldt niet voor het wandelpad vanaf Portovenere, omdat dit dorp officieel niet tot Cinque Terre behoort. Wandelen hier is dus gratis. Het pad is echter wel zeer de moeite waard, al is het begin wel erg steil. Maar dan krijg je heerlijke uitzichten over het stadje, de kerk, het kasteel en de Middellandse Zee. En over het eilandje, dat officieel Parc Naturel Régional de Porto Venere heet.

Een van de vele bezienswaardigheden in Cinque Terre.

Boot excursie Cinque Terre

Dit unieke stukje Italië is het mooist vanaf het water. Er zijn talloze manieren om met de boot te gaan, waaronder taxidiensten. Hier kun je zelf aangeven waar hij heen moet en wanneer hij moet stoppen. Als jij bijvoorbeeld een foto moet maken. Dit is voor fotografen ideaal. Eén nadeel: Het is erg prijzig. Onderhandel vooraf over de prijs.

Een andere manier is een speciale boottocht vanaf de havens van La Spezia en Portovenere. Hierbij vaar je langs de dorpjes en krijg je kansen genoeg om foto’s te maken. In de winter vaart de boot helaas niet. Kijk op de website voor de tijden.

Meer informatie: Boot excursies

Hoe vermijd ik de toeristen?

Cinque Terre is erg populair. Zowel bij dagjesmensen als cruisepassagiers. Waardoor het tussen elf en vijf erg druk kan worden in de dorpen. Alsook op de wandelpaden, met name bij de beroemde Sentiero Azzurro.

En het hoogseizoen (juli en augustus) is eigenlijk te druk. Ook juni en september zijn al druk. Maar, in de winter is het hier heerlijk vertoeven. En een stuk rustiger.

De beste manier om de schoonheid van dit gebied te zien is in de vroege ochtend. Alsook in de avond met de straatverlichting. Dan zijn de meeste toeristen weg en keert de rust weer. Zeker voor foto’s is dit optimaal.

Hoe kom ik hier?

Met de auto

De dorpjes zijn met de auto lastig bereikbaar. Maar de auto is wel de beste manier om veel te zien. De weg die alle dorpen verbindt is magisch mooi. Dan weer rij je vlak bij het water, dan weer op grote hoogte met ongekende uitzichten op de rotsen en dorpjes.

Er gelden speciale regels voor verkeer dat niet woont in de dorpen zelf. Eerlijk is eerlijk; het zou met name in de zomer een gekkenhuis worden. Daarom heb je speciale zones waar je mag parkeren. Alleen bewoners en bezorgers hebben toegang tot het stadje zelf. Bij veel luxere hotels in de dorpen kun je je bagage afgeven en wordt het naar het hotel gebracht.

Als je je auto hebt geparkeerd, moet je naar beneden het dorp in lopen. Parkeren kan meestal langs de weg. Het kan een aardig stukje zijn. En je moet ook weer terug; bergop. Maar bijvoorbeeld bij Vernazza is het erg mooi, met ernaast een riviertje en weelderige begroeiing. 

Openbaar vervoer

Je kunt met het openbaar vervoer komen en dan van dorp naar dorp lopen. Zoals veel mensen doen. Het beste en meest handige is de trein. Deze stopt in alle dorpen. Ze rijden gemiddeld vier peer keer uur overdag. De trein is perfect om in dit deel van Italië te arriveren. Waarna je een stuk kunt lopen om dan met de trein terug te gaan. De treinen zijn sneller dan je denkt. Een ritje van dorp naar dorp duurt meestal maar 5 tot 15 minuten.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen