Waarom moet ik hier heen?

Cinque Terre is een 15 kilometer lange rotsige kuststrook in Italië. Het bestaat uit vijf dorpjes die tegen de steile, hoge kliffen aanliggen en moeilijk per auto te bereiken zijn. Maar te voet des te meer.

Cinque Terre: Dat zijn vijf kleurrijke dorpjes in Italië die op de rotsen zijn gebouwd. De dorpen hebben heerlijke namen als Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

De ligging, uitstraling en de manier waarop de dorpen nog steeds authentiek zijn is de reden waarom ze op de lijst van werelderfgoed van UNESCO staan. De dorpen staan bekend om de ligging, de sfeer, de wijn en het zeebanket. Hier vind je uitgebreide informatie over de dorpjes en hoe je ze het beste kunt bereizen. Tezamen met de Amalfi-Kust behoort dit tot de mooiste kusten van Italië.

Monterosso

Het strand van Monterosso
Het strand van Monterosso. Emulibra

Het stadje Monterosso heet eigenlijk Monterosso al Mare. Die naam zegt het al; aan zee. Het is het grootste dorpje van Cinque Terre. Bijzonder is dat het dorp eigenlijk bestaat uit twee delen die worden gescheiden door een klif met een tunnel. Het ene deel bestaat uit veel huizen die aan het strand liggen met links en rechts rotsen. Het strand is niet extreem groot, maar dit gebied staat ook niet per sé bekend om haar stranden.

Vernazza

Vernazza in Cinque Terre
Vernazza in Cinque Terre Stefan Jurca

Vernazza is vooral bekend van de besloten baai met een haven en een kerk. Met name dit deel is zeer mooi om te fotograferen. Ook leuk zijn de kleine, smalle straatjes. Waar je goede (en relatief goedkope) restaurants alsook leuke winkeltjes kunt vinden.

Corniglia

Corniglia in Cinque terre.
Corniglia in Cinque terre. Shane Lin

Corniglia is het enige dorpje dat niet aan zee ligt. Mede daarom is het hier rustiger dan de rest. Ook dit dorpje staat bekend om zijn smalle straatjes. De omgeving is ideaal om te verkennen, al zul je wel wat traptreden moeten nemen.

Manarola

Manarola in Cinque Terre.
Manarola in Cinque Terre.Diana Robinson

De huizen zijn op verschillende hoogtes op de rotsen gebouwd, waardoor Manarola een van de mooiste dorpjes is. En een absolute must op je reis naar Cinque Terre. Voor fotografen is de vroege ochtend alsook de zonssondergang (en net er na) ideaal.

Riomaggiore

Riomaggiore in Cinque Terre.
Riomaggiore in Cinque Terre.Harold

Riomaggiore is net even anders dan de andere dorpjes. Hier is massaal gebouwd op de rotsen, waardoor de huizen opvallend dicht op elkaar staan. Maar het zijn wel traditionele Italiaanse huizen, waardoor het een geheel eigen sfeer krijgt. Vanuit de haven zie je goed hoe alle op elkaar is gebouwd. Als je de kans krijgt moet je dit stadje ook vanaf zee bekijken. Het laat dan helemaal goed zien hoe vernuftig de Italianen hebben gebouwd in een smalle kloof in het landschap.

Portovenere

De haven van Portevenere.
De haven van Portevenere. Stephan Harmes

Portovenere hoort eigenlijk niet bij Cinque Terre, maar is een erg mooi dorpje dat ten zuiden van Riomaggiore ligt. En dus kun je dit dorpje eenvoudig mee pakken op je reis. Het is de moeite waard. Ook al omdat het hier (iets) minder toeristisch is.

Cinque Terre in de avond

Vernazza in de avond.
Vernazza in de avond.Diana Roberson

Een van de beste manieren om dit gebied te ontdekken is tegen het vallen van de avond. Het zachte licht is ideaal voor foto’s, terwijl dan ook vaak de termpatuur zeer aangenaam is. En veel dagjesmensen zijn weg, waardoor de sfeer beter is. Ontdek het zelf.

Cinque Terre Nationaal park

Niet iedereen weet dat de dorpen onderdeel zijn van het Nationaal park Cinque Terre (in het Italiaans Parco Nazionale delle Cinque Terre). Dit is met name ingesteld vanwege het fragiele achterland. Hier kun je ook heerlijk wandelen; er zijn talloze wandelroutes

Doorkijkje onderweg in Cinque Terre.
Een doorkijkje onderweg in Cinque Terre. Stephan Harmes

Beste excursies Cinque Terre

Wandelen in Cinque Terre

Het wandelpad ‘Sentiero Azzuro’ (oftewel het ‘blauwe pad’of Sentiero N°2) loopt helemaal van Riomaggiore naar Monteresso. Dit pad verbindt deze dorpjes; het is de beste manier om dit unieke gebied te verkennen. Naast de dorpjes is ook de omgeving zeer de moeite waard. Dit is ruig Italië…

Neem de boot

Dit unieke stukje Italië is het mooist vanaf het water. Er zijn talloze manieren om met de boot te gaan, waaronder taxidiensten. Hier kun je zelf aangeven waar hij heen moet en wanneer hij moet stoppen. Als jij bijvoorbeeld een foto moet maken. Dit is voor fotografen ideaal. Eén nadeel: Het is erg prijzig.

Een andere manier is een speciale boottocht vanaf de havens van La Spezia en Portovenere. Hierbij vaar je langs de dorpjes en krijg je kansen genoeg om foto’s te maken. In de winter vaart de boot helaas niet. Kijk op de website voor de tijden.

Meer informatie: Boot Cinque Terre

Video: Zo mooi is Cinque Terre

Cinque Terre video

Hoe vermijd ik de toeristen?

Cingue Terre is erg populair. Zowel bij dagjesmensen als cruisepassagiers. Waardoor het tussen elf en vijf erg druk kan worden in de dorpen. Alsook op de wandelpaden, met name bij de beroemde Sentiero Azzurro.

En het hoogseizoen (juli en augustus) is eigenlijk te druk. Ook juni en september zijn al druk. Maar, in de winter is het hier heerlijk vertoeven. En een stuk rustiger.

De beste manier om de schoonheid van dit gebied te zien is in de vroege ochtend. Alsook in de avond met de straatverlichting. Dan zijn de meeste toeristen weg en keert de rust weer. Zeker voor foto’s is dit optimaal.

Hoe kom ik hier?

De dorpjes zijn met de auto lastig bereikbaar. Dat komt vooral door de steile rotsen, al zijn er ook regels voor verkeer dat niet woont in de dorpen zelf. Eerlijk is eerlijk; het zou met name in de zomer een gekkenhuis worden. Je kunt met het openbaar vervoer komen en dan van dorp naar dorp lopen. Zoals veel mensen doen.