Waarom moet ik hier heen?

Herculaneum is veel minder bekend dan Pompeî. Ten onrechte, aangezien ook hier talloze schatten zijn gevonden. Daarnaast was de functie van deze stad totaal anders. Het is de beste plek om te zien hoe Romeinse edelen leefden.

Herculaneum, niet iedereen zal het kennen. Terwijl het iets verderop gelegen Pompeî wereldberoemd is. Ten onrechte, aangezien ook Herculaneum onder het as verdween door de alles verwoestende uitbarsting van Vesuvius. Herculaneum is uniek in Italië en in de wereld.

In de overblijfselen van Herculaneum kun je talloze bijzonderheden zien. Dit komt onder meer omdat de functie van deze stad totaal anders was. Was Pompeï een haven- en handelsstad, Herculaneum was een residentie voor rijke Romeinen. Hier staan grote villa’s zij aan zij en zijn er slechts twee winkelstraten.

Daarnaast zijn er in Herculaneum talloze huizen met meer verdiepingen bewaard gebleven, in Pompeï niet. Van Herculaneum zal waarschijnlijk nooit alles tevoorschijn komen, simpelweg omdat het oude centrum onder de moderne stad Resina ligt.

Herculaneum bleek een strandresort te zijn voor rijke Romeinen, die naar de baai van Napels kwamen om de warmte te ontvluchten. In 1752 werden hier de restanten ontdekt van een omvangrijke bibliotheek.

Een publieke fontein in Herculaneum.
Een publieke fontein in Herculaneum.

Wetenschappers vonden in een immense Romeinse villa (de grootste ooit gevonden) meer dan 1.758 verkoolde papyrusrollen of delen ervan. Ze waren in slechte staat, een groot deel was verkoold. Ze worden voor een groot deel toegeschreven aan Philodemus, een beroemd filosoof en dichter.

De overblijfselen werden door de eeuwen heen langzaam ontcijferd. Overigens met wisselend succes, omdat blootstelling aan de lucht niet optimaal is voor het papier. De vondst bleek het begin te zijn van een hele reeks bijzondere vondsten, zowel in Pompeii als Herculaneum. Sommige wetenschappers denken dat de schoonvader van Julius Caesar de bibliotheek heeft opgezet, aangezien hij rond die tijd consul was.

Uit de verslagen van Plinius de Oudere blijkt dat de havenstad groeide, maar werd overvleugeld door Pompeii. Het werd veroverd (en voor een deel verwoest) door de Romeinse generaal Sulla op 30 april 89 v. Chr. Sindsdien werd het de plek talloze Romeinse villa’s aangelegd. De Villa van Ariadne, het naastgelegen Tweede Complex en de Villa San Marco zijn voor een groot gerestaureerd. Ooit moet hier een lange rij villa’s van hooggeplaatste Romeinen hebben gestaan. Ook zijn veel gevonden voorwerpen te zien in het Nationaal Archeologisch Museum in Napels.

Bezienswaardigheden van Herculaneum:

Villa of the Papyri

Dit is de enige Romeinse bibliotheek die ooit is gevonden. Het herbergt een schat aan informatie, al is een groot deel vergaan. Tevens werden hier twee bronzen beelden van hardlopers gevonden. Deze zijn nu in het Archeologisch Museum in Napels te zien. Deze beelden stonden als decoratie in de tuin en bleven door de as zo goed als ongeschonden.

Suburbane Thermen

(Lokale naam: Terme Suburbane)
Volgens wetenschappers zijn dit de best bewaarde thermen uit de Romeinse tijd. Tussen de stadsmuur en het strand werden hier rond de 1e eeuw een groot thermencomplex aangelegd. Hier zijn de kleedkamer (van zowel mannen als vrouwen) te zien, met aan weerszijden daarvan het lauwwaterbad en het koudwaterbad. De rustruimte bezit nog een vloer vol mozaïek. Andere hebben nog marmeren vloeren. Op sommige muren zijn erotische afbeeldingen te zien. Tevens is er een groot wasbekken te zien dat door de modderstroom tegen de muur werd gedrukt. De architect was mogelijk Marcus Nonius Balbus, aangezien voor de thermen een terras met altaar en standbeeld was aangelegd.

Huis van Neptunus en Amphitrite

(Lokale naam: Casa di Nettuno e Anfitrite)

Huis van Neptunus en Amphitrite in Herculaneum.
Huis van Neptunus en Amphitrite in Herculaneum.

Beroemd vanwege de vele intacte (en beroemde) mozaïeken. Hier zijn onder meer Neptunus en zijn vrouw Amphitrite (al denken sommige wetenschappers dat het Venus is). Ook heeft het een nymphaeum, oftewel een rijk versierd monument voor bronnimfen, Griekse halfgodinnen. Hier zijn ook schelpen te zien en marmeren theatermaskers.

Centrale Thermen

(Lokale naam: Terme del Foro)
Minder spectaculair dan de Suburbane, maar bijzonder omdat je hier bijvoorbeeld nog de bankjes kunt zien waarop de baders hebben gezeten. Ook de gaten in de muur voor het opbergen van de kleding zijn er nog. Ook de mozaïeken op de vloer zijn nog in goede staat.

Huis van Argus

(Lokale naam: Casa d’Argo)
Deze villa is een goed voorbeeld van hoe een welgestelde Romeinse edele leefde. Compleet met portaal en een luxe dinerzaal.

Huis van het Hert

(Lokale naam: Casa dei Cervi)
Dit omvangrijke huis telt nog steeds twee verdiepingen, die je doorloopt bij binnenkomst. Kenmerkend zijn de zuilengang en de tuin. Ook hier zijn talloze muurschilderingen te zien. De villa is vernoemd naar het beeld van marmeren herten, dat hier werd gevonden. Deze dieren worden aangevallen door een groep honden. Ook is er een beeld van een plassende Herculus gevonden.

Huis van het reliëf van Telephus

(Lokale naam: Casa del Rilievo di Telefo)
Het atrium is geheel gereconstrueerd, zodat de originele felle kleuren zichtbaar zijn. Het huis is vernoemd naar een afbeelding van Telephus, een held uit de Griekse mythologie. In de tuin ligt een waterbassin dat als onderdeel fungeerde van een ‘hangende tuin’ die wordt gedragen door de gewelven. Van de rijke versiering op de muren is nog te zien.

Romeinen