Waarom moet ik hier heen?

Het land Kazachstan is anders. Je vindt hier wereldberoemde meren, onbekende bergen, unieke dieren en de vriendelijke Kazakken. Een rondreis hier is intrigerend, wonderlijk en ronduit mooi.

Kazachstan is een land dat gemaakt is voor de avontuurlijke reiziger. Het land is opvallend groot; het is op zeven na grootste land ter wereld. Waaronder omliggende landen China en Rusland. Het is een land met een zeer gevarieerd landschap; van bergen tot meer dan 6.000 meter hoogte en het bekende Aralmeer. Het herbergt unieke dieren zoals het zeldzame sneeuwluipaard en de vreemde saiga, een antilope met een slurfje.

De komiek Borat zette het land op de kaart. In diverse televisieshows alsook de film uit 2006, waarin hij een verslaggever uit Kazachstan speelt. Veel jongeren, ook uit het land zelf, vonden het hilarisch. Al was niet iedereen ervan gecharmeerd, waaronder de overheid. Zij vonden het beeld dat hij schetste te negatief. Al was in de gehele film niets geacteerd. Feit is dat veel avonturiers het land gingen bezoeken door Borat.

Tot 1990 behoorde het land bij de Sovjet Unie. Net als veel andere regio’s verklaarde Kazachstan zichzelf onafhankelijk. Al was Kazachstan de laatste Sovjetrepubliek die zich officieel afscheidde van het huidige Rusland.

Bezienswaardigheden Kazachstan:

Aralmeer

Het Aralmeer is geregeld in het nieuws. De reden is het immense meer aan het opdrogen is. De oorzaak is de nog steeds groeiende landbouw, waarvoor water uit de rivieren Syr-Darya en Amu-Darya wordt onttrokken. Zij eindigen in het Aralmeer.

Het meer is inmiddels meer dan 50 procent geslonken. En het is veel zouter geworden, waardoor er massaal vissterfte plaats heeft. En dus veel vissers werkeloos zijn geworden. Een bezoek aan het meer is confronterend. Hier is de impact van de mens extreem goed te zien. Met veel negatieve gevolgen. Het ligt op de grens met Oezbekistan.

Barsa Kelmes Natuurreservaat

Het Barsa Kelmes Natuurreservaat is een wonderlijke plek. Dit was ooit een eiland in het Aralmeer, maar door de verdroging behoort het inmiddels tot het vasteland. Hier leven diverse unieke diersoorten, waar de saiga rond loopt. Deze soort gazelle dreigt uit te sterven, onder meer door een ziekte. Ook vind je hier de kulan, een ondersoort van de wilde ezel.

Kaspische Zee

De Kaspische Zee ligt 132 meter beneden zeeniveau. Dit zoutmeer is met 371.000 km² het grootste meer van de wereld. Het is zo groot dat het zelfs een zee wordt genoemd. Het wordt gevoed door talloze rivieren: zoals de Wolga, de Oeral, de Terek en de Koera. Ondanks het zout vriest in de winter een deel dicht. Het zien van dit meer is eigenlijk een must door zijn omvang.

Khan-Thengri

De Khan-Thengri is de hoogste berg van Kazachstan. En het is een serieuze berg met een hoogte van 6.995 meter. Hij ligt in het Tian Shan-gebergte, in de buurt van het drielandenpunt van Kazachstan, China en Kirgizië.

Let op!

Door de omvang van het land en hoogteverschillen kun je hier extreme weersomstandigheden tegen komen. Het kan in januari -45 zijn op sommige plekkken, terwijl de temperatuur in de zomer tot 45 graden kan oplopen. Waardoor het land een van de grootste weer contrasten op aarde heeft.

Corno’s reistips:

Kazachstan is voor de avontuurlijke reiziger. Een divers land dat zich leent voor een rondreis. Hieronder handige tips om je rondreis te regelen.