Waarom moet ik hier heen?

Kirgizië ligt tussen Oezbekistan en China en bestaat voor ongeveer driekwart uit bergen. Als bron voor vers water dienen de ruim 8.000 gletsjers die zich in dit gebergte bevinden. Het is de plek om het sneeuwluipaard in het wild te zien.

Kirgizië (dat ook wel Kirgistan wordt genoemd) is geen standaard reisbestemming. Het land in Centraal-Azië is echter zeer geschikt voor een avontuurlijke reis door de bergen, de ruige natuur en de vriendelijke mensen. Alleen of in combinatie met omliggende landen als Oezbekistan en Tadzjikistan.

De natuur in dit land varieert in enorme meren, groene heuvels, ruig gebergte, bossen en canyons en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Met opvallend veel wilde dieren. Die zich niet makkelijk laten zien, maar met wat geluk zie je heel veel.

De dieren van Kirgizië

Sinds kort staat het land zelfs bekend als het walhalla om een van de meest unieke dieren op aarde in het wild te zien; het sneeuwluipaard. Ook leven hier bijvoorbeeld veel bruine beren, wolven en lynxen. Maar ook andere wonderlijke dieren, zoals het Marco-Poloschaap. Waar bijvoorbeeld het sneeuwluipaard op jaagt.

Een yurt in Kirgizie.
Een yurt in Kirgizië. Kanglapass

In Kirgizië houdt de bevolking de traditionele nomadencultuur in stand. En met trots. Nog steeds trekken nomadenfamilies met hun gezin en vee (voornamelijk schapen) de bergen in en om daar de zomer door te brengen. Hier is het jagen met de steenarend nog gewoon, iets wat je op diverse plekken kunt zien.

Zie in deze video hoe mooi Kirgizië is:

Video Kirgizie

Bezienswaardigheden Kirgizië:

Tien Shan-gebergte

Dit is een ruig land, met de gletsjers van het Tien Shan-gebergte die de horizon vullen. Dit is ook een goede plek om met een gids op zoek te gaan naar het sneeuwluipaard. Zorg wel dat je een goede telescoop of verrekijker bij je hebt. Als je het dier al te zien krijgt zal het van een behoorlijke afstand zijn.

Issyk-Kul

Bijzonder is het UNESCO biosfeer-reservaat van Issyk-Kul. Dit ligt in het noorden van Kirgizië, met in het hart het Issyk-Kulmeer. Sommige delen van dit reservaat zijn meer dan 7.000 meter hoog.