Kirgizië

Ruig en ongerept land, een walhalla voor de natuurliefhebber

Kirgizië (dat ook wel Kirgistan wordt genoemd) is geen standaard reisbestemming. Het land in Centraal-Azië is echter zeer geschikt voor een avontuurlijke reis. Zoals de handelaren vroeger ook deden langs de Zijde Route. Denk aan ongekend hoge bergen, felblauwe meren en vriendelijke mensen.

Het land bestaat voor ongeveer driekwart uit bergen. Als bron voor vers water dienen de ruim 8.000 gletsjers die zich in dit gebergte bevinden. Het is de plek om het sneeuwluipaard in het wild te zien.

De natuur in dit land varieert in enorme meren, groene heuvels, ruig gebergte, bossen en canyons en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Met opvallend veel wilde dieren. Die zich niet makkelijk laten zien, maar met wat geluk zie je heel veel.

Kirgizië bezoeken met alle bezienswaardigheden.

De dieren van Kirgizië

Sinds kort staat het land zelfs bekend als het walhalla om een van de meest unieke dieren op aarde in het wild te zien; het sneeuwluipaard. Ook leven hier bijvoorbeeld veel bruine beren, wolven en lynxen. Maar ook andere wonderlijke dieren, zoals het Marco-Poloschaap. Waar bijvoorbeeld het sneeuwluipaard op jaagt.

In Kirgizië houdt de bevolking de traditionele nomadencultuur in stand. En met trots. Nog steeds trekken nomadenfamilies met hun gezin en vee (voornamelijk schapen) de bergen in en om daar de zomer door te brengen. In het land is het jagen met de steenarend nog gewoon, iets wat je op diverse plekken kunt zien. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Kirgizië.

Tian Shan-gebergte

Een sneeuwluipaard in Kirgizië.

Het Tian Shan-gebergte is een ruig land, met de gletsjers van het gebergte die de horizon vullen. Dit gebergte staat ook wel bekend als Tiensjan. waar je ook onder meer het Ala Archa National Park vindt.

Dit is volgens kenners een goede plek om met een gids op zoek te gaan naar het sneeuwluipaard. Zorg wel dat je een goede telescoop of verrekijker bij je hebt. Als je het dier al te zien krijgt zal het van een behoorlijke afstand zijn.

Issyk-Kul

Het Issyk-Kul meer in Kirgizië.

Bijzonder is het UNESCO biosfeer-reservaat van Issyk-Kul. Dit ligt in het noorden van Kirgizië, met in het hart het Issyk-Kulmeer. Waar in de zomer wordt gezwommen. Sommige delen van dit reservaat zijn meer dan 7.000 meter hoog.

Balasagun

De menselijke pilaren in Balasagun in Kirgizië.

Balasagun was een mysterieuze stad, waarover niet al te veel bekend is. De stad werd gesticht door de Sogden, een oude beschaving van Iraanse volkeren. Die destijds ook heersten over grote delen van Oezbekistan. Waaronder steden als Samarkand en Bukhara.

Het meest bijzonder zijn de pilaren met menselijke vormen. Ook de Buruna toren uit de 11e eeuw is de moeite waard. 

Rondreis Kirgizië

Je kunt het land relatief eenvoudig bereizen. Dit kan met een groep, maar ook met een eigen chauffeur. Die dan ook als gids fungeert. Je reis is ook goed te combineren met omliggende landen als Oezbekistan.