Kosovo

Kosovo is het 'nieuwste' land van Europa, met een rijk verleden

Kosovo staat op weinig Bucket Lists van reizigers. En dat is onterecht, want dit land middenin de Balkan verdient meer bezoekers. Zeker als je ervan houdt om van alles zelf te ontdekken en op je gemak te reizen.

Sinds 2008 is Kosovo een onafhankelijke staat. Wie buiten de gebaande paden wil reizen moet hier naar toe. Dan ontdek je vanzelf de vriendelijke hoofdstad Pristina, met gezellige marktjes en cafés. Het achterland is nog heerlijk wild en opvallend rustig. En het is groter dan je denkt; zo’n 10.887 km2.

De rijke geschiedenis van Kosovo verhaalt over de relatief onbekende Illyriërs, de Romeinen, de Slavische stammen, de Ottomanen/Turken en de Kosovo-oorlog van 1996 tot en met 1999. Sindsdien is het relatief rustig en kan het land goed worden bereisd.

De bezienswaardigheden van Kosovo

De hoofdstad Pristina staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat door zijn vele historische gebouwen. Andere belangrijke steden zijn Peja, Prizren en Gjakova.

Maar het land kent ook een ruig deel. Het beroemdst zijn de Mirusha-watervallen, maar ook de Rugova-vallei, en om de omgeving van Prizren mogen er zijn. Net als de vele meren zoals Batlaves in het noorden van Kosovo.

Daarnaast herbergt Brezovica een van de beste skigebieden in de Balkan. Al kun je hier in de bergen ook goed wandelen in de zomer.

Kosovo grenst aan Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië en aan Servië. Je kunt relatief eenvoudig een rondreis van land naar land maken, al moet je wel rekening houden met tijdrovende grensformaliteiten.

Alle 1 Bucket List Tips voor Kosovo