Albanië

Dit land is weinig bekend, maar zeker de moeite waard

Albanië is een van de minder bekende landen in Europa. Een rondreis is een reis terug in de tijd. Ontdek de bergen, kusten en talloze bijzondere historische gebouwen uit het rijke verleden van het land. Een rondreis door Albanië is nog een heuse ontdekkingstocht.

Het land Albanië is perfect om zelf te ontdekken. Dit bergachtige land heeft een grote diversiteit. Denk aan bergen om te wandelen, kristalheldere rivieren en eeuwenoude dorpen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Albanië. Waarbij ik ook een aantal leuke excursies heb toegevoegd. Zodat je je reis naar het land goed kunt voorbereiden.

Tirana

Het National Historical Museum in Tirana, Albanië.

De hoofdstad Tirana is opvallend modern. Het Skanderbergplein is zeer de moeite waard. Skanderberg is de nationale held in Albanië. Wie meer over het verleden van het land wil weten kan naar het National Historical Museum. Ook de Et’hem Bey-Moskee is fraai.

BUNK’ART 1 en 2

Het meest interessante museum is BUNK’ART. Het ligt in een voormalig bunkercomplex, dat werd gebouwd tijdens de Koude Oorlog. Het is al indrukwekkend bij binnenkomst. Een deel is gebouwd in de rotsen. Het museum laat de roerige geschiedenis van het land. Met name de periode vanaf 1939 tot aan de onafhankelijkheid tot in 1990. Het museum ligt net buiten Tirana.

Het indrukwekkende BUNK’ART in Tirana.

Sinds kort is er een ook een BUNK’ART 2 Museum, dat middenin de stad ligt. Ook hier kun je zien hoe het leven was in de Koude oorlog. En hoe mensen in de gaten werden gehouden. En erger. Zo zie je hier onder meer foto’s van mensen die omkwamen onder verdachte omstandigheden.

Dajti National Park

De kabelbaan van Dajti National Park.

De berg Dajti brengt je naar een hoogte van 1.613 meter. Het is een groot natuurgebied dat perfect is om te wandelen. Je kunt met de kabelbaan de top bereiken. Het park heeft een bezoekerscentrum waar je informatie kunt krijgen over wandelingen bijvoorbeeld. Om eerlijk te zijn kan het hier redelijk druk worden en ik vind dat Albanië mooiere natuurgebieden heeft.

Syri I Kalter

Syri I Kalter of Blue Eye in Albanië.

Het wonderlijke Syri I Kalter is zeker een stop waard. In deze zoetwaterbron komt onder hoge druk mineraalwater naar boven. Het water is kraakhelder en ongekend blauw. De bron, die al als bijnaam Blue Eye heeft gekregen, is meer dan 50 meter diep. Al is niet bekend hoe diep het werkelijk is. Je vindt deze bijzondere plek bij Sarandë aan de Middellandse Zee.

Sarandë

De Romeinse pilaar op het strand van Sarandë.

Sarandë, dat ook vaak Saranda wordt genoemd, is de meest populaire Albanese badplaats aan de Middellandse Zee. Het ligt schuin tegenover het Griekse eiland Corfu. Je kunt hier goed wandelen over de boulevard na een dagje strand. Het klooster van de Heiligen is een bijzondere ruïne. Na bombardementen was er weinig van over, maar de fresco’s zijn uniek. Let op de pilaar op het strand van de Romeinen.

Albanese Alpen

Theth National Park in Albanië.

De Albanese Alpen in het noorden van Albanië zijn zeer de moeite waard. Een groot deel ervan is beschermd in twee nationale parken. Dit zijn het ruige Theth National Park en het minstens zo fraaie Valbona Valley National Park. Je vindt hier bergen, gletsjers en rivieren. De hoogste top is de Maja e Jezercës, met een hoogte van 2.694 meter. Hier leeft nog de bruine beer en andere diersoorten als lynx.

Nekijk de leukste accommodaties bij Theth National Park

Meer van Ohrid

Het Meer van Ohrid ligt gedeeltelijk in Albanië en in Noord-Macadonië. Albanië heeft de rivier die het water uit het meer afvoert. Je vindt hier onder meer diverse zandstranden om te relazen. En het gezellige stadje Pogradec. Iets ten noorden van het meer ligt het Shebenik-Jabllanicë National Park hier, waar je goed kunt wandelen.

Albanië bezoeken

Je kunt eenvoudig een rondreis door Albanië maken. Dit kan met het vliegtuig en dan een huurauto. Alle grote verhuurbedrijven zitten in Tirana, waarbij je goede verzekeringen kunt afsluiten. De wegen zijn oké, al moet je wel opletten. Behalve in de bergen moet je wel echt opletten, omdat de wegen daar veel minder zijn. Maar als je rustig rijdt is er niets aan de hand.

Je kunt ook goed met een groep en een gids een reis maken. Dan heb je geen zorgen over de weg en overnachten. Maar heb je ook veel minder flexibiliteit. Aan jou de keuze.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Alle 3 Bucket List Tips voor Albanië