Waarom moet ik hier heen?

De foto's van mensen die een krant lezen terwijl ze drijven zijn wereldberoemd. Door de vele mineralen in het water blijf je hier simpel drijven.

De Dode Zee is ook vooral mooi.

Want de Dode Zee is zo zout dat je blijft drijven. Het is een unieke gewaarwording, dat in eerste instantie gek aan voelt. Maar al snel laat je je ‘dragen’ door het water. En het mineraalrijke water is erg goed voor de huid en spieren.

Door de extreme hoge luchtdruk en de afwezigheid van allerlei pollen adem je nergens ter wereld schonere en zuurstofrijkere lucht in. En maak je geen zorgen over de zon hier. Het verdampende zeewater werkt heel handig als een natuurlijk UV-filter waardoor verbranden bijna onmogelijk is.

Corno’s reistips:

Een bezoek aan de Dode Zee wordt vaak gecombineerd met een rondreis door Jordanië of Israël. Hieronder mijn tips om je reis naar de Dode Zee te regelen.

Maak overigens niet de klassieke fout door in het water te duiken. Je ogen zullen dan een tijdje branderig aanvoelen. Wat vervelend is op een plek waar je juist komt voor je rust.

Zoutformatie bij de Dode Zee.
Zoutformatie bij de Dode Zee. Andrew Shiva

Hier kun je voelen hoe het is om te dobberen als een eendje op het water. Waarbij je op je gemak de omgeving in je kunt opnemen. De Dode Zee is uniek op aarde. En het is tevens het grootste kuuroord van Moeder Natuur. Voor zieken, maar ook voor wellness.

Wat kan in beide landen, want zowel Jordanië als Israël kennen een lange geschiedenis met de heilzame werking van de Dode Zee. Al is het misschien lastig kiezen uit de lichaamsscrub met Dode Zee-zout of een massage met Dode Zee-olie. Of het Turkse stoombad.

Loop ook even langs het meer. Je ziet op diverse plekken grote zoutformaties. Het is een wonderlijke plek. En dat alles op de laagste plek ter aarde: het is hier maar liefst 417 meter onder NAP.