Waarom moet ik hier heen?

De U Bein brug in Myanmar is wereldberoemd door foto's van mensen die de immense houten brug over lopen. Al weten weinigen hem te vinden door de bijzondere naam.

De U Bein brug over het Taungthmanmeer bij Amarapura in Myanmar is uniek. Hij is volledig gemaakt van teakhout en is maar liefst 1.200 meter lang. En hij is opmerkelijk oud. De brug werd omstreeks 1870 gebouwd. Hij is vernoemd naar de burgemeester die de brug destijds liet bouwen.

De brug in het laatste daglicht.
De brug in het laatste daglicht. Heinz_Htetz

Geschiedenis van de brug

Het teakhout is niet speciaal voor de brug bewerkt. Het is een overblijfsel uit het verleden. Het hout komt van een verlaten paleis in Ava (ook bekend als Inwa). Het paleis was overbodig geworden toen de hoofdstad van Ava verhuisde naar Amarapura.

De brug rust op meer dan 1.200 zware pijlers. Gedurende de regentijd kan deze (gedeeltelijk) onder water komen te staan. De brug wordt nog steeds dagelijks gebruikt door de lokale bevolking. Alsook door monniken uit het naburige Mahagandayonklooster.

Zo ziet de U Bein brug er overdag uit.
Zo ziet de U Bein brug er overdag uit. Markus Kostner / World Bank

In de avond is het een populaire plek voor jongeren, maar ook voor stelletjes om te flaneren over de brug. In de wachthuisjes op de brug kun je dan van alles kopen. Met name tijdens zonsondergang is het een geliefde plek. Zoals voor fotografen die foto’s maken van de mensen die over de brug lopen. Dat zijn bijvoorbeeld de foto’s die je vaak in tijdschriften ziet.

Corno’s reistips:

Wil jij de U Bein brug, Bagan en de rest van Myanmar bezoeken? Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Bruggen