U Bein brug

Deze brug in Myanmar is met ruim 1,2 kilometer de langste houten brug ter wereld

De U Bein brug over het Taungthmanmeer bij Amarapura in Myanmar is uniek. Hij is volledig gemaakt van teakhout en is maar liefst 1.200 meter lang. En hij is opmerkelijk oud. De brug werd omstreeks 1870 gebouwd. Hij is vernoemd naar de burgemeester die de brug destijds liet bouwen.

Deze brug is wereldberoemd door foto's van mensen die de immense houten brug over lopen. Al weten weinigen hem te vinden door de bijzondere naam.

Geschiedenis van de U Bein brug

Het teakhout is niet speciaal voor de brug bewerkt. Het is een overblijfsel uit het verleden. Het hout komt van een verlaten paleis in Ava, dat ook bekend staat als Inwa. Het paleis was overbodig geworden toen de hoofdstad van Ava verhuisde naar Amarapura. Het werd grotendeels gesloopt en het hout werd gebruikt voor de brug.

De brug wordt nog steeds dagelijks gebruikt door de lokale bevolking. Alsook door monniken uit het naburige Mahagandayon klooster. De brug rust op meer dan 1.200 zware pijlers. Gedurende de regentijd kan deze (gedeeltelijk) onder water komen te staan. 

Excursie per boot

De U Bein brug aan het einde van de middag.

Lokale bewoners bieden tours aan om met de boot het meer te verkennen. En dan vooral voor mensen om foto’s te maken van de brug met de zonsondergang bijvoorbeeld. Maar dit kan ook overdag. Onderhandel over de prijs en betaal pas na afloop. Het is de moeite waard.

Beste tijd voor de U Bein brug

Je kunt de U Bein brug op elk moment van de dag bezoeken. Het dagelijkse leven hier gaat continu door. Er lopen dus altijd mensen van links naar rechts en omgekeerd. Neem de tijd voor je bezoek. Ga even zitten en ga mensen kijken.

In de avond is het een populaire plek voor jongeren, maar ook voor stelletjes om te flaneren over de brug. In de wachthuisjes op de brug kun je dan van alles kopen. Met name tijdens zonsondergang is het een geliefde plek. Zoals voor fotografen die foto’s maken van de mensen die over de brug lopen. Dat zijn bijvoorbeeld de foto’s die je vaak in tijdschriften ziet.