Bagan

Ontdek de oude stad vol tempels van Myanmar

Bagan in Myanmar is een wonderlijke plek. Het is een gebied van 42 km², waar je overal Boeddhistische tempels ziet. Er zijn er meer dan 4.400 in totaal.

Het tempelcomplex staat ook wel bekend als Pagan, net als de naastgelegen stad. Wat dus soms tot verwarring leidt. Het is heerlijk om hier rond te dwalen. Bekijk op je gemak de mooiste tempels in deze vallei.

Bagan is gebouwd in 849 en is een van de oude hoofdsteden van Myanmar. Er staan nog duizenden Boeddhistische tempels uit vervlogen tijden in een relatief goede staat. 

Ik heb de meest belangrijke informatie verzameld voor jouw bezoek. Met onder meer de vijf mooiste tempels van Bagan. En de beste tijd om Bagan aan te doen. 

Zo ziet Bagan er vanuit de lucht uit in een luchtballon.

Ananda Pahto

Deze immense tempel wordt wel de Westminster Abbey van Myanmar genoemd. Bijzonder zijn ook de 4 gigantische gouden staande boeddhabeelden, eentje voor elke windrichting.

Gawdawpalin Pahto

De tempel werd in 1975 gedeeltelijk verwoest door een aardbeving, maar is inmiddels geheel gerestaureerd. Deze tempel werd gebouwd in de eerste helft van de 13de eeuw. Gawdawpalin Pahto is de tweede hoogste tempel van Bagan, na Thatbyinnyu.

Shwezigon Paya

Shwezigon Paya is beroemd door de gigantische gouden stoepa die blinkt in de zon. De Shwezigon Paya stond symbool voor de Shwedagon pagode in Rangoon.

Dhammayangyi Pahto

Dhammayangyi Pahto is de grootste tempel van Bagan. Hij werd gebouwd in opdracht van koning Narathu en dateert uit de 12de eeuw.

Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto is verreweg de hoogste tempel van Bagan. Hij werd in opdracht van koning Alaungsithu gebouwd in de 12e eeuw. Je vindt deze tempel vlak naast Ananda Pahto.

Zonsopkomst in Bagan

Het mooiste moment van de dag voor je bezoek is de zonsopkomst. De eerste zonnestralen vallen dan over het landschap en de tempels. Het is een sereen gevoel, dat tevens zeer geschikt is voor het maken van foto

Luchtballon over Bagan

Met de luchtballon vliegen over Bagan.

Als je er dan toch bent, maak dan bij zonsopkomst een ballonvlucht over deze sprookjesachtige stad. Je kunt deze excursie op diverse plekken boeken. Regel je trip vooraf, zodat je niet wordt teleurgesteld. Dit kan onder meer in Pagan. Neem een bedrijf dat er gerenommeerd uit ziet. Veiligheid is van groot belang. 

Beste tijd voor Bagan:

Je kunt Bagan eenvoudig bezoeken. Maar hou er rekening mee dat je niet alleen bent. Bagan is de afgelopen jaren erg populair geworden. Zowel bij backpackers als toeristen die een rondreis per groep maken. Door de drukte gaat er wel wat van de sfeer verloren. 

Vroeg in de ochtend is het hier relatief rustig. En vaak lekker koel. Maar de zonsopkomst is de meest populaire excursie dus ook dan zie je al veel toeristen. Gelukkig maakt het fraaie zicht op de tempels alles goed.