Shwedagon Pagode

De mooiste gouden tempel op aarde?

De Shwedagon Pagode is de nationale trots van Myanmar. Het is niet alleen de belangrijkste, maar ook de grootste tempel in heel Myanmar.

De cijfers van de Shwedagon Pagode zijn duizelingwekkend. De pagode is maar liefst 99 meter hoog en volledig bedekt met bladgoud. Geleerden hebben berekend dat er ruim 50.000 kilo aan bladgoud op de tempel zit. De pagode in Rangoon schittert je tegemoet in het zonlicht. 

In de 5e eeuw voor Chr. werd begonnen met de bouw. Ondanks diverse aardbevingen werd hij steeds weer herbouwd. En door de vele giften van juwelen en goud werd hij steeds belangrijker.

De Shwedagon Pagoda is een van de belangrijkste bedevaartsoorden ter wereld. Het is een bijzondere plek die je eenvoudig kunt meenemen in je rondreis door Myanmar.

Shwedagon Pagode bezoeken

Je kunt de Shwedagon Pagode de gehele dag bezoeken. Je kunt ter plekke een gids huren. Deze zal je allerlei achtergrondinformatie geven over de tempel. Waaronder de verhalen over acht haren van de laatste Boeddha die hier worden bewaard. Al mag niemand ze zien.

Ook liggen hier diverse relikwieën van drie voorgaande Boeddha’s. Mede daarom is Shwedagon Pagode een van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld.

Een groep schoonmakers bij de Shwedagon Pagode.

Boeddhisten proberen tenminste een keer in hun leven de tempel te bezoeken. Mocht je in Myanmar rondreizen dan is de Gouden Pagode van Rangoon een must-see. De tempel is te bereiken via diverse trappen, maar is ook toegankelijk met een lift.

Zonsondergang bij de Shwedagon Pagode

Door het vele bladgoud is de zonsondergang een prachtig schouwspel. Je ziet dan allerlei oranje en gouden tinten. Het levert gegarandeerd spectaculaire foto’s op.

De Shwedagon Pagode in de avond

De Shwedagon Pagode in de avond.

Als het donker wordt gaan bij de tempel veel lampen aan. Waardoor je een andere sfeer krijgt. Ook dan is de tempel het bezoeken meer dan waard. 

Het kan voorkomen dat er een bijdrage gevraagd wordt voor het gebruiken van je camera. Maar dit is niet altijd.