Corno van den Berg©2021

Bezienswaardigheden van Litouwen

Een rondreis door Litouwen. Ik kwam niet verder dan de hoofdstad Vilnius. Via Facebook vroeg ik om tips. Die kwamen er. Dus ging ik op pad. En werd aangenaam verrast.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Litouwen is niet erg populair. Ook ik moest even nadenken over het land, de hoofdstad en wat ik er nog meer van wist. Het was niet erg veel. Ik vroeg hulp van andere reizigers via Facebook. En kreeg die.

Litouwen: ‘Real is beautiful’

Litouwen: lid van de EU, je betaalt er met de euro, en toch weten zo weinig mensen er meer van… De bestemming leent zich uitstekend voor een fly-drive om kennis te maken met dit veelzijdige en ‘jonge’ land.

Bijzondere citytrip? Kies dan voor Vilnius, de bruisende hoofdstad van Litouwen met meer dan 500.000 inwoners. Litouwen is uitstekend bereikbaar met meerdere directe vluchten per week vanaf Amsterdam en Eindhoven.


Kijk voor meer informatie op: Lithuania Travel


Dwalen door Litouwen

De bezienswaardigheden van Litouwen, die wil ik graag ontdekken. Dus maak ik een rondreis door Litouwen. In eerste instantie kwam ik niet verder dan de hoofdstad Vilnius. Via Facebook vroeg ik om tips. Die kwamen er. Dus ging ik op pad. En werd aangenaam verrast.

Een ophaalbrug, spitse torens, felrode dakpannen. En dat alles op een eiland. Het lijkt wel een Disneyfilm. Maar het Kasteel van Trakai is echt. Het ligt idyllisch in het Galvé-meer en lijkt inderdaad uit een sprookje te komen. Dit is mooi Litouwen.

Het kasteel van Trakai.
Het kasteel van Trakai.Corno van den Berg
Het kasteel is nu een museum. Het regent zacht, maar ik zie blauwe wolken in de verte. Dan ga ik eerst naar binnen, om later het water op te gaan.
 
De imposante ingang maakt je als mens nietig. Wat ook precies de bedoeling was.
 
Het kasteel stamt uit de 14e eeuw. Met rijk gedecoreerde kamers, of eigenlijk zalen. Maar niet voor iedereen; het was ooit ook een gevangenis.
 
Ik loop om het kasteel heen; een moedereend met haar jongen waggelt voorbij. Zij zijn de trotse bewoners nu, al realiseren ze het niet echt denk ik.

Heerlijk om mijn overgebleven energie zo kwijt te kunnen.

En ja, al snel breekt de zon door. Tijd om het water op te gaan. Om het gebouw van alle kanten te zien. Maar ook bijvoorbeeld speciale bootjes bieden een tochtje aan. En je kunt zwemmen in het heldere water.

Het naastgelegen dorp Trakai is ook zeker de moeite waard. Met name de houten huizen in de Karaimu-straat, het voormalig postkantoor en de diverse kerken.

Lekker eten

Ik krijg wel honger van al dat geslenter. Ik kreeg als tip een maaltijd in een ‘traditional Karaites restaurant’. Dat ken ik niet. In dit deel van Litouwen woont een kleine gemeenschap van de Karaïm, nazaten van de Karaïeten. Trakai is hun hoofdstad.

De Karaïm hebben hier diverse restaurants met een geheel eigen keuken. Met onder meer Kybyn, een deeggerecht met rund- of lamsvlees. En diverse gerechten die ik moeilijker thuis kan brengen. Een ontdekkingstocht voor de mond; heerlijk.

Eerdere reisverhalen over Litouwen
Dit is het derde reisverhaal van mijn reis door Litouwen. Lees ook:
 
Litouwen; EU-land, maar relatief onbekend

Litouwen is misschien wel het minst bekende land in de Europese Unie. Maar eenvoudig (en snel) vanuit Schiphol te bereiken. Je kunt er gewoon met je euro’s betalen. Met goede wegen en een geheel eigen keuken.
Lees verder >
 
Vilnius: Verdwalen in Werelderfgoed

Vilnius is een stad waar ik vooraf weinig beeld bij heb. Op social media komt heel af en toe een foto van de oude binnenstad voorbij. Maar als ik ga Googlen ben ik meteen geboeid. UNESCO en een ministaatje middenin de stad. Dat moet ik zien.
Lees verder>

De heuvels van Kernavė; UNESCO-Werelderfgoed.
De heuvels van Kernavė; UNESCO-Werelderfgoed.Corno van den Berg

UNESCO-Werelderfgoed Kernavė

Ik stop ook bij Kernavė; dat op de UNESCO-Werelderfgoed staat. Op deze door mensenhanden gemaakte heuvels stonden ooit een kasteel en een compleet dorp. Het was de hoofdstad van Groothertog Traidenis tussen de 12e en 13e eeuw.
 
Helaas is er weinig meer van over. Al kan ik de contouren nog wel zien. Het is heerlijk om hier te dwalen door het landschap. En her en der zie ik bloeiende bloemen. Heerlijk.

Het beroemde treinstation van Anykščiai.
Het beroemde treinstation van Anykščiai.Corno van den Berg

Rijden op smalspoor

Een andere tip die ik kreeg was het beroemde smalspoor, dat ooit door delen van Litouwen liep. In het stadje Anykščiai zie ik het fraaie houten stationnetje. En een trein (of eigenlijk treintje) die nog sporadisch wordt gebruikt.

En mag ik op handkracht zittend een kar over het spoor bewegen. Het is wat anders dan de stoomtreinen die hier lang over reden. Net als alles bij smalspoor zijn deze ook een stuk kleiner. Ik stop bij een museum over de geschiedenis. Af en toe rijden de treinen nog, maar niet tijdens mijn bezoek.

Een rondleiding langs het smalspoor van Anykščiai.
Een rondleiding langs het smalspoor van Anykščiai.Corno van den Berg

Wonderlijk Kaunas

Kaunas deed bij mij geen bellen rinkelen. Maar dit is de voormalige hoofdstad van Litouwen. Het heeft onder meer de grootste kerk van alle Baltische Staten.

Maar ik kom vooral voor de zogeheten ‘interwar’ architectuur. In 1918 werd de Litouwse staat uitgeroepen en werd Kaunas de hoofdstad. Met veel nieuwe gebouwen tot gevolg. Totdat Rusland in 1939 weer de baas werd.

Een kerk in Kaunas.
Een kerk in Kaunas.Corno van den Berg

In de lange (en opvallend brede) winkelstraat zie ik talloze voorbeelden van architectuur uit het Russische verleden. Met veel kaarsrechte lijnen, maar ook repeterende ornamenten zoals bloemen en opvallend veel balkonnetjes. Her en der ook verrassende art deco-architectuur.

Strandtennis in Vilnius.
Een potje strandtennis.Corno van den Berg

Ik sluit de dag af met strandtennis. Je hebt hiervoor geen dure tennisbaan nodig, maar een bal laten stuiteren is er niet bij. Al kun je wel stijlvol in het zand duiken om een bal te pakken. Heerlijk om de overgebleven energie zo kwijt te kunnen. Zeker met een heus Litouws biertje na afloop in het zand.

 

Dit is het derde reisverhaal van mijn reis door Litouwen. Eerder verscheen al ‘Op ontdekkingstocht, maar dan anders’ en ‘Vilnius: Verdwalen in Werelderfgoed’. In de komende weken volgt het laatste reisverhaal over het intrigerende Litouwen. Wil je op de hoogte blijven? Volg dan alles op Facebook.