Waarom moet ik hier heen?

Het Kasteel van Trakai ligt op een eiland in een meer. De rode dakpannen, steile torens en idyllische ligging zorgen ervoor dat het een sprookje lijkt, maar niets is minder waar. Je kunt het kasteel bezoeken, dat nu een museum is. Ook kun je met een boot eromheen varen.

Het Kasteel van Trakai in het Galvé-meer is een van de hoogtepunten van Litouwen. Er zijn talloze plaatsen om het kasteel te zien. Het meest populair is het dorpje Trakai en het dan via de boulevard van verschillende kanten te zien.

Het kasteel van Trakai.
Het kasteel van Trakai. Corno van den Berg

Via de brug kun je het kasteel bezoeken. Het is tegenwoordig een museum en open voor het publiek. Je kunt eenvoudig om het kasteel lopen langs de waterkant.

De geschiedenis van Trakai is niet helemaal bekend. Het was Gediminas (heerser over het Grootvorstendom Litouwen van 1316 tot 1341) die begon aan de bouw. Volgens de verhalen begon hij in 1321 met de bouw op een schiereiland. Hij verplaatste de hoofdstad vervolgens van Kernavė naar Trakai. In 1323 werd Vilnius de nieuwe hoofdstad van Litouwen.

De beste tip om het gerestaureerde kasteel te zien is vanaf een boot. Je kunt een boot nemen met kapitein. Er zijn standaard rondvaarttochten, maar je kunt ook zelf de boot huren (met kapitein). Hij vraagt dan waar je heen wilt om bijvoorbeeld foto’s te maken.

Trakai met twee kajakkers.
Trakai met twee kajakkers. Corno van den Berg

Het is ook mogelijk om een kajak te huren en zelf op pad te gaan. Waarbij je alle vrijheid hebt om dit gebied te verkennen. Het water is vaak rustig, dus eenvoudig te bevaren.

Het Galvé-meer is behoorlijk groot; het heeft een oppervlakte van 388 hectare. En er is meer te zien dan alleen het kasteel. Waaronder veel watervogels, maar ook het luxe Uzutrakis Paleis aan de oeverkant.

Een van de vele meren bij Trakai.
Het Galvémeer bij Trakai. Corno van den Berg

Het dorpje Trakai is ook de moeite waard als je van architectuur houdt. De houten huizen in de Karaimu-straat, het voormalig postkantoor en de diverse kerken zijn nog in een opvallend goede staat.

Hier kun je van een bijzondere maaltijd genieten. In dit deel van Litouwen woont een kleine gemeenschap van de Karaïm, nazaten van de Karaïeten. Trakai is hun hoofdstad. En je kunt eten in een ‘traditional Karaites restaurant’. Met onder meer Kybyn, een deeggerecht met rund- of lamsvlees. En diverse andere gerechten die het proberen waard zijn.

Lees Mijn Reisverhalen over Litouwen:

Ik maakte een rondreis door het land. Hier lees jij mijn ervaringen:

Litouwen; EU-land, maar relatief onbekend

Litouwen is misschien wel het minst bekende land in de Europese Unie. Maar eenvoudig (en snel) vanuit Schiphol te bereiken. Je kunt er gewoon met je euro's betalen. Met goede wegen en een geheel eigen keuken.

Reisverhaal

Een rondreis door Litouwen; die ga ik maken. Met tips van locals. Dus ga ik op zoek naar de Heuvel met de Kruizen, maak een bijzondere ballonvaart, krijg een rondleiding in een klooster, bezoek diverse feesten en nog veel meer.  


De leukste excursies in Litouwen

Een ballonvaart boven de hoofdstad Vilnius. Op zoek naar de Heuvel der Kruisen die op social media erg populair is. En een rondleiding van een non door een eeuwenoud klooster. Dit is Litouwen op zijn best….

Reisverhaal

Na ruim een week rondreizen maak ik de balans op. Wat vond ik nou eigenlijk het leukste aan Litouwen? Naast de hoofdstad Vilnius kom ik op nog drie dingen. Een ballonvaart over boerderijen, maar ook boven de hoofdstad Vilnius. En ik ga op zoek naar de...


Bezienswaardigheden van Litouwen

Een rondreis door Litouwen. Ik kwam niet verder dan de hoofdstad Vilnius. Via Facebook vroeg ik om tips. Die kwamen er. Dus ging ik op pad. En werd aangenaam verrast.

Reisverhaal

Litouwen is niet erg populair. Ook ik moest even nadenken over het land, de hoofdstad en wat ik er nog meer van wist. Het was niet erg veel. Ik vroeg hulp van andere reizigers via Facebook. En kreeg die.


Vilnius: Verdwalen in Werelderfgoed

Vilnius is een stad waar ik vooraf weinig beeld bij heb. Op social media komt heel af en toe een foto van de oude binnenstad voorbij. Maar als ik ga Googlen ben ik meteen geboeid. UNESCO en een ministaatje middenin de stad. Dat moet ik zien.

Reisverhaal

Soms word je aangenaam verrast. In Vilnius gebeurt het. De binnenstad is lekker klein en het is UNESCO-Werelderfgoed. Vilnius is een heerlijke plek om zelf te ontdekken. Met iets wonderlijks; een ministaatje middenin de stad. Dat moet ik zien.

Kastelen