De Malediven: verdwijnend paradijs

Het behoort tot de mooiste gebieden op aarde. Parelwitte stranden, groene palmbomen en ongekend helderblauw water. Met accommodaties die vaker in de zee staan dan er naast. De ultieme beleving?

Lees verder

Malediven: verdwijnend paradijs

Malediven; Het behoort tot de mooiste gebieden op aarde. Parelwitte stranden, groene palmbomen en ongekend helderblauw water. Dat ook nog eens lekker warm is. Met accommodaties die vaker in de zee staan dan er naast. Is dit de ultieme beleving?

Vanaf het strand zie ik wat bewegen. Het blijkt een jonge zwartpuntrifhaai te zijn op nog geen halve meter van het strand. Hij zwemt wat op zijn gemak rond. Navraag leert dat jonge dieren vaak het ondiepe water op zoeken om veilig te zijn voor andere haaien.

De Malediven adverteren met een bijzondere slogan: ’99 procent van de schoonheid zit onder water’. En ja, ik kwam hier zeker ook om te snorkelen. Maar zo hoef ik niet eens een lelijk snorkelmasker op. Sterker nog, ik hoef niet eens het water in.

Hoe tropisch wil je het hebben? ©Corno van den Berg

Dit zijn de Malediven: Met idyllisch witte stranden, palmbomen en mangroven. Langzaam wrijf ik de slaap uit mijn ogen. Wakker worden met een wandeling langs een strand als deze… Ik kan er wel aan wennen.

Verderop zie ik drie jonge pijlstaartroggen, terwijl een immense school vissen hier ook schuilt. De eilanden van de Malediven zijn letterlijk levende kraamkamers.

Het zand is spierwit, het is koraal dat tot piepkleine korreltjes is vermalen door Moeder Natuur. Zo wit heb ik het nog nooit gezien. Ik begrijp overduidelijk waarom foto’s van de Malediven het altijd goed doen op social media. Hier heb je geen filter of wat dan ook voor nodig.

Dit is een land met bijzondere cijfers. De 1.190 eilanden liggen als een immens parelsnoer in zee. Het grootste eiland is slechts 5 km² groot en er zijn er maar negen die groter zijn dan 2 km². Van de bijna 1.200 eilanden zijn er maar tweehonderd eilanden bewoond. 90 eilanden zijn lodges.

De Malediven met zon. ©Corno van den Berg

Tijdens een vroege boottocht ga ik vissen. We vertrekken in het donker. Al snel heb ik een voor mij onbekende vis aan de haak geslagen.

De kapitein van de boot knikt goedkeurend. Mijn lunch is zeker gesteld. Al maakte ik me daar geen zorgen over, aangezien alles hier all-inclusive is. Waar ik normaal geen voorstander van ben, maar op zo’n eiland kan het niet anders…

De mooiste plekken om te slapen

De Malediven zijn wereldberoemd vanwege de bijzondere accommodaties op het water. Die je in allerlei luxe varianten hebt. Met buitenjacuzzi bijvoorbeeld. Of zelfs een privézwembad.

De beroemde watervilla's op de Malediven. ©Corno van den Berg

Ook zijn er kamers met een glazen vloer, zodat je de vissen altijd kunt zien. Maar het belangrijkste hebben ze allemaal; een trappetje de zee in. Dat ga ik zeker proberen.Bij de Malediven zijn het vooral de stranden en het klimaat die veel bezoekers trekken. Dus zie je veel verliefde koppels, maar ook gezinnetjes met kids. De sfeer is relaxt. De ouders liggen in de zon, lezen een boek of genieten van het uitzicht. De kinderen spelen in het zand of vergapen zich aan alle natuur om hun heen. 

Ook zijn er kamers met een glazen vloer, zodat je de vissen altijd kunt zien. Maar het belangrijkste hebben ze allemaal; een trappetje de zee in. Dat ga ik zeker proberen. Bij de Malediven zijn het vooral de stranden en het klimaat die veel bezoekers trekken. Dus zie je veel verliefde koppels, maar ook gezinnetjes met kids. De sfeer is relaxt. De ouders liggen in de zon, lezen een boek of genieten van het uitzicht. De kinderen spelen in het zand of vergapen zich aan alle natuur om hun heen.

Er is altijd wel wat te zien. Zelfs in het donker, al zorgt de maan voor veel sfeer.

Een reiger op een strand op de Malediven. ©Corno van den Berg

De frisse zeewind zorgt voor de ultieme verkoeling op de kamer. Dit is typisch zo’n plek waar het zonde is om je ogen dicht te doen. Elk uur dat je hier slaapt is eigenlijk weggegooid.

Er is altijd wel wat te zien. Zelfs in het donker, al zorgt de maan voor veel sfeer. Dan hoor je ineens het water bewegen. Je kunt hier niet eens even lekker rustig slapen…

Een zonsondergang op de Malediven. ©Corno van den Berg

Een onzekere toekomst?

Geregeld hoor je over het stijgen van de zeeën. En over dat paradijselijke eilanden zoals de Malediven dan waarschijnlijk onder water zullen verdwijnen. Waarvan de eerste tekenen al zichtbaar zijn.

Ik kijk om me heen. De zandzakken horen onopvallend onder het zand te liggen, maar het kabbelende water spoelt het weg. En ja, elke stijging van het waterpeil heeft hier grote gevolgen.

Het is overal te zien. Het strand komt langzaam onder water te liggen. Een angstaanjagende gedachte als je weet dat niets hier van natuur hoger is dan een meter…

Als ik van eiland naar eiland reis zie ik veel graafmachines. En baggerboten. Er worden talloze nieuwe eilandjes gecreëerd. Zand wordt opgespoten en aangedrukt. En ja, het ligt hoger dan de huidige eilanden.

Een zonsondergang op de Malediven. ©Corno van den Berg

Net als bij ons in Nederland is het gevecht tegen de zee ook hier volop bezig. En het is een voortdurend gevecht, dat is duidelijk. Net als bij ons.

Op de laatste avond krijg ik een diner op het strand. Met kaarslicht en muziek. Dat bestaat uit het kabbelen van de zee en af en toe vreemde vogel die zijn roep laat horen. Zo smaakt de verse vis wel heel erg lekker, waaronder een hele kreeft.

Het zijn vooral net getrouwden die hier hun huwelijk komen bezegelen. Een ideale plek voor verliefden. Ik snap het wel, ik word acuut ook verliefd… Op de eilanden en al zijn bewoners.

Snorkelen met zeeschildpadden, haaien en roggen

De volgende dag ben ik er juist blij om dat het zo levendig is. Ik ga het warme water in, ik wil zien wat er onderwater gebeurt. En inderdaad in het ondiepe water zie ik al genoeg vissen. Maar bij het koraalrif ongekend veel.

Oh, en het helderste water dat je je maar voor kunt stellen. Een zicht van vijftig meter onderwater is hier inbegrepen bij de prijs. Zodat je al die vissen en andere dieren in geuren en (vooral) kleuren kunt zien. Een wondere wereld…

De onderwaterwereld is ongekend. Haaien, roggen, zeeschildpadden, je struikelt er over. Een zeeschildpad laat zich erg goed bekijken; sterker nog hij vindt mij ook wel interessant. En overal zie ik vis.

Ik zie kleine, maar ook grote vissen. In een ongekend kleurrijke wereld. Blauw, wit en geel overheersen. Al zie ik ook rood, groen en zwart. Het duizelt bijna.

En ik spot vissen in allerlei vormen. Langwerpig, dan weer bijna rond, met een groot voorhoofd of met extra grote vinnen, in grote groepen of juist helemaal alleen. Rustig zwemmend of juist erg schichtig.

Ik ga kijken onder de aanlegpier. Hier zwemmen verpleegsterhaaien, murenes en honderden vissen. Sommige vissers gooien wat afval overboord waar altijd wel interesse voor is bij de andere vissen. Ik zie nog meer haaien in de diepte.

Dit is snorkelen in een aquarium. Ik kan hier nog uren blijven drijven. Ik voel me letterlijk als een vis in het water. En mijn gele snorkelmasker en felblauwe zwembroek passen goed bij de kleurrijke vissen.

De Malediven is goed te combineren met Sri Lanka. Bekijk hier mijn reisverhaal over de rondreis die door Sri Lanka maakte!