Senegal

Populair land voor zonaanbidders, met een intrigerend binnenland

Senegal is populair in de winter vanwege de zon. Wie iets verder dan zijn resort kijkt, ontdekt echt Afrika. Het land heeft een rijke cultuur, alsook een weelderige natuur. Waar je zelf op ontdekkingstocht kunt. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden voor je rondreis door Senegal. Met in dit artikel ook de leukste excursies om te doen die de diversiteit van het land goed laten zien.

Dakar

Een straatbeeld in Dakar in Senegal. ©Corno van den Berg

De hoofdstad Dakar is de plek waar je arriveert. De meeste toeristen reizen meteen door naar hun resort. Wat zonde is want de hoofdstad is zeer kleurrijk met onder meer diverse markten.  

Vismarkt van Mbour

De bonte vismarkt van Mbour. ©Corno van den Berg

De vismarkt van Mbour is een belevenis. Elke dag wordt hier aan de rand van de stad de vis uit de boten geladen. Waarna deze direct wordt gekocht door keurmeesters. Deze handelaren zijn opvallend genoeg vrouwen merkte ik al snel. 

Op het strand worden de vissen direct klaar gemaakt. Dit gebeurt met messen, maar ook met stokken. Waarna de vis in bakken wordt weggebracht. Het beste kun je de vismarkt vroeg in ochtend bezoeken. Dan is er de meeste bedrijvigheid. Je kunt de markt relatief eenvoudig bezoeken. Trek wel stevige schoenen aan, die vies mogen worden. Het kan best een bende worden op het strand.

De stranden van Senegal

Een vrouw in Senegal. ©Corno van den Berg

Veel toeristen komen voor de goudgele stranden en het lekkere klimaat. Deze zijn er zeker. Een groot deel van de stranden is nog niet ontwikkeld, waardoor je je nog echt in Afrika voelt. Veel resorts liggen direct aan zee en hebben een eigen strand met strandbedden. Wel zijn er vaak mannen en vrouwen die je van alles willen verkopen. Denk aan zonnebrillen, kleding en verse kokosnoten.

Bandia Nature Reserve

Een roanantilope in Bandia. ©Corno van den Berg

In het Bandia Nature Reserve kun je op safari. In een jeep kun je in dit natuurgebied op zoek naar wilde dieren. Het landschap bestaat uit bos en savanne. In het park kun je de volgende dieren tegen komen: bosbuffel, giraf, zebra, roanantilope, nijkrokodil, struisvogel en meerkat. Onderweg zie je talloze vogels waaronder opvallend kleurrijke ijsvogels.

Gorée

Sfeer op Gorée. ©Corno van den Berg

Het eiland Gorée heeft een gitzwarte geschiedenis. Dit eiland is vernoemd naar het voormalige eiland Goeree in Zuid-Holland. Wat al een indicatie is van het verleden. Dit eiland  was van de 16e tot de 19e eeuw een van de centra van de slavenhandel naar Amerika.

De Nederlanders speelden een negatieve hoofdrol, net als de Engelsen, Fransen en Portugezen. Op Gorée werden slaven verzameld, waarna ze werden verscheept naar het beloofde land: Amerika.

Het complete eiland is tegenwoordig Werelderfgoed door UNESCO. Maar ook door de bijzondere sfeer die er tegenwoordig heerst. Het is wonderlijk om op het eiland rond te lopen.

De felgekleurde huizen op het eiland geven het een mediterrane tint, al laat de architectuur ook bijvoorbeeld Arabische kenmerken zien. En er heerst een opvallende rust op het eiland.

Alle 1 Bucket List Tips voor Senegal