Giraf

Langste landdier ter wereld

Een lange nek die boven de struiken uitsteekt. Het is een magisch moment op safari in Afrika. Het zien van een giraf in het wild is bijzonder. Neem de tijd als je er een ziet.

De giraf is bij toeristen een zeer geliefd dier. Hun uiterlijk is anders dan elk ander dier. Daarbij komt hun elegantie, met name als de lopen. Al ziet het er ook wel wat klungelig uit door hun zwabberende nek. Deze dieren zijn meestal relaxed, zodat je op je gemak kunt kijken. En foto’s en video’s kunt maken.

Een giraf zien op safari

Het dier behoort niet tot de Big Five, al is het wel degelijk een van de grootste dieren die je op safari kunt zien. Maar deze lijst werd in het verleden gemaakt door jagers. En giraffes zijn eenvoudig te benaderen. En dus ook eenvoudig te doden, zeker met een geweer. Dit in tegenstelling tot de vijf dieren op de lijst.

De Engelse naam is giraffe. Er zijn diverse soorten giraffes, al zijn wetenschappers het er niet helemaal over eens. De meest voorkomende is de noordelijke giraf, die in het Latijns giraffa camelopardalis is. Vandaar ook de soms gebruikte naam kameelpaard. Er zijn talloze ondersoorten, zoals de Masaï-giraf en de netgiraf, die een andere tekening hebben. In het zuidelijke deel van Afrika kom je vooral de zuidelijke giraffe tegen.

Zo eten giraffes

Gelukkig kent de giraf een grote populariteit bij toeristen. Het zien van giraffes in het Afrikaanse landschap is altijd bijzonder. Bijvoorbeeld hoe ze lopen, maar ook hoe ze eten van de hogere bomen. En hoe ze met hun tong de stekels van de acaciabomen kunnen vermijden. Ook is het bijzonder om te zien hoe deze dieren op hun gemak het voedsel kauwen en daarbij rustig voor zich uit kijken.

Vechtende giraffen

Al kunnen giraffes ook hard vechten. Met name de mannetjes tijdens paringstijd. Dan slaan ze hard met hun lange nek tegen hun rivaal. In de hoop dat de andere opgeeft. Dit kan lang doorgaan, waarbij dieren zwaar gewond kunnen raken. Dit schouwspel wordt zelden gezien, maar het kan dus wel.

Giraffes slapen vaak minder dan een uur per nacht. Hoe ze aan hun rust komen is nog niet geheel duidelijk. Het geeft nog maar eens aan hoe bijzonder dit dier is.

Beste plekken om een giraf te zien