Nijlkrokodil

Gevaarlijk levend fossiel, maar ook intrigerend om te zien

De nijlkrokodil behoort tot de meest gevaarlijke dieren op aarde. Jaarlijks worden mensen gedood door dit roofdier. Het is een imposant dier dat opvallend genoeg afstamt uit de prehistorie. Dat in miljoenen jaren opvallend weinig is veranderd.

De nijlkrokodil is de grootste van de vier soorten krokodillen in Afrika. En de meest voorkomende. En één van de gevaarlijkste ter wereld. Ze kunnen meer dan 6 meter lang worden.

Nijlkrokodillen worden vaak in het water of zonnebadend op de oevers gezien. De dieren zijn gewoonlijk ’s nachts actief en jagen op zo’n beetje dat zich in of bij het water begeeft.

Tijdens de jaarlijkse migratie in Oost-Afrika hebben deze roofdieren een waar feestmaal. Ze wachten simpelweg tot de dieren de oversteek maken, om dan hard toe te slaan. Zelfs weken nadat de dieren de oversteek hebben gemaakt hebben ze vaak nog voedsel aan de dieren die vertrapt worden en in het water achter blijven.

De vijanden van de nijlkrokodil

De nijlkrokodil heeft weinig vijanden. Opvallend genoeg is de nijlpaard er een van. Er zijn diverse keren aanvallen van nijlpaarden gezien op zelfs volwassen dieren. Badende nijlpaarden zijn doorgaans vredig en tolerant ten opzichte van andere dieren. Maar, bozen nijlpaarden zijn de gevaarlijkste dieren van afrika.

Als een nijlkrokodil te dicht bij een vrouwtje met jonge nijlpaarden komt wordt hij door de groep aangevallen. De nijlpaard heeft extreem sterke kaaken. Zo krachtig dat zelfs een krokodillenpantser er niet tegen bestand is.

Ook het luipaard staat er om bekend om nijlkrokodillen te vangen, maar dan jongen dieren. Hij grijpt ze bij hun nek en sleept ze het vasteland op. Waarna ze weerloos zijn tegen de kracht van de kaken van het roofdier.

Nijlkrokodillen op safari

Als je op safari gaat wil je het liefst zoveel mogelijk dieren zien. En ook de nijlkrokodil staat bij velen op het lijstje. Als de safari jeep door waterrijke gebieden rijdt heb je een behoorlijke kans de dieren te zien in het water.

Of als ze langs de kant liggen. Maar hun kleur maakt het niet erg eenvoudig om ze te spotten. als je mazzel hebt liggen ze met hun imposante bek open. Dit hun manier om af te koelen in de zon. Ook kun je ze herkennen aan hun opvallende stekels op de rug. Deze zijn vaak goed zichtbaar boven het water.

Beste plekken om de nijlkrokodil te zien