blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Syrië

Land met een zeer rijke geschiedenis

Syrië was lang populair als bestemming voor reizigers. De reden is het rijke verleden. Diverse plekken staan op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Al is de vraag in welke staat de monumenten op dit moment zijn.

Door de jarenlange burgeroorlog is er weinig informatie over de status van veel bezienswaardigheden in Syrië. Zeker is wel dat diverse gebouwen zwaar zijn beschadigd. De vraag is wanneer toerisme naar Syrië weer mogelijk is.

Palmyra

De Grote Triomfboog zoals deze tot 2015 in Palmyra te zien was.

Palmyra was lang de meeste bezochte attractie van het land. Al voor de Romeinen woonden hier mensen en was Palmyra een belangrijke handelsplaats. Waar karavanen en nomaden graag kwamen. Al kwam de stad tot bloei onder de Romeinse keizer Tiberius Julius Caesar Augustus. 

De grootste tempel was de beroemde Tempel van Bel. Hij dateerde uit de 1e eeuw. Helaas is een groot deel van de tempel recent vernield door IS-strijders. De diverse zuilen staan nog overeind, als poortwachters uit het verleden. Ook de Tempel van Baal-Shamin werd grotendeels opgeblazen. Net als veel andere gebouwen. De toekomst van Palmyra is helaas ongewis.

Aleppo

De Citadel van Aleppo.

Aleppo is een van de oudste bewoonde steden ter wereld. Hier wonen al ruim 8.000 jaar mensen. De stad herbergt nog talloze monumenten uit het verleden. Daarom staat het op de lijst van Werelderfgoed. Al zijn ook hier recent plunderingen en vernielingen geweest.

Het meest indrukwekkend is de citadel van Aleppo die boven op een heuvel is gebouwd. Ook de Grote Moskee van Aleppo is fraai. In het Nationaal Museum van Aleppo kun je veel zien over het verleden van de stad. De imposante grand Serail is de oude regeringspaleis. Ook staan in de stad talloze kerken. Waaronder de Sint-Franciscus van Assisikerk uit 1937. Aleppo ligt dicht tegen de Turkse grens in het noorden.

Bosra

Het Romeins Amfitheater in Bosra.

Bosra is een beroemde ruïnestad, al worden sommige delen nog steeds bewoond. Bosra kent een lange geschiedenis. De Oude Egyptenaren noemden Bosra al in de 14e eeuw voor Chr. De Nabateeërs leefden vanaf de 4e eeuw voor Chr. Waardoor vanuit hun hoofdstad Petra veel handel werd gedreven met Bosra. En de stad tot bloei kwam. De Romeinen volgden, net als de Arabieren en de weinig bekende Ajjoebiden. 

De overblijfselen werden in 1980 tot Werelderfgoed door UNESCO uitgeroepen. Het meest bekend is het Romeinse Theater, die opvallend goed bewaard is gebleven. Let op de Korinthische zuilen in de muur in het achterste deel. Ook de Nabateeënpoort uit de 1e eeuw is fraai. 

Een kopje thee in Bosra.

Daarnaast zie je ruïnes van de kathedraal van Bosra uit 512. Het is een van de eerste kerken met een ronde koepel op een vierkante onderbouw. En stond model voor onder meer de Hagia Sophia in Constantinopel (het huidige Istanbul). Alsook voor de rotskoepel in Jeruzalem. In Bosra vind je meer kerken en moskeeën. Een bezoek aan Bosra is een heerlijk avontuur.