Waarom moet ik hier heen?

De Hagia Sophia (wat ‘Heilige wijsheid’ betekent) wordt vaak als het symbool van Istanbul gezien. De immense kathedraal die na 1.000 jaar werd omgebouwd tot moskee kent een roerige geschiedenis.

De Hagia Sophia, ook soms Aya Sofia genoemd, is voor velen het symbool van Istanbul. Dit gebouw is een meesterwerk van menselijke bouwkunst.

Volgens archeologen dateren de oudste resten uit de 4e eeuw van onze jaartelling. Door brand werd deze kerk grotendeels verwoest. Keizer Justinianus de Grote van het Romeinse Rijk wilde de grootste kerk ter wereld bouwen. Dit duurde vijf jaar en het gebouw werd in het jaar 537 afgerond.

Hagia Sophia
Hagia Sophia Clint Koehler

Opmerkelijk is dat de 18 meter hoge donkergroene pilaren afkomstig zijn uit de afgebroken Tempel van Efese. Deze tempel wordt als één van de oude zeven wereldwonderen beschouwd. Die overigens allemaal zijn verdwenen, op de Pyramide van Gizeh na.

Corno’s reistips:

Istanbul is perfect voor een stedentrip. De stad heeft heel veel te bieden, zowel qua cultuur als leuke activiteiten.

Het voor- en najaar zijn de beste tijd om te gaan. Dit geldt zowel voor het klimaat als de drukte. In de zomer kun je lange wachttijden voor bijvoorbeeld de Hagia Sophia verwachtten. Hou er rekening mee dat bijvoorbeeld De Blauwe Moskee tijdens de gebedsdiensten dicht is voor toeristen.

Toen de Ottomanen (ook wel Osmanen genoemd) de stad in 1453 veroverden werd de Byzantijnse kathedraal een moskee. De Hagia Sophia was lang het grootste gebouw ter wereld, totdat de Sint-Pieterskerk in het Vaticaan in 1626 verscheen.

Inmiddels is het gebouw aan het Sultanahmet-plein, dat nog in zeer goede staat is, een museum. Zijn vorm geldt tegenwoordig als standaard voor elke moskee.