Hagia Sophia

De vorm van deze moskee is de maatstaf voor elke moskee

De Hagia Sophia wordt vaak als het symbool van Istanbul gezien. De immense kathedraal die na 1.000 jaar werd omgebouwd tot moskee kent een roerige geschiedenis. De naam betekent Heilige wijsheid. 

De Hagia Sophia, ook soms Aya Sofia genoemd, is voor velen het symbool van de stad. En eerlijk is eerlijk, dit gebouw is een meesterwerk van menselijke bouwkunst. Hier komen de geschiedenis van de islam en het christendom samen.

Dit meer dan imposante gebouw is een absolute bezienswaardigheid. Zowel van buiten als van binnen. De Hagia Sophia heeft een ongekend rijke geschiedenis. Dat je nog steeds kunt zien. De rijkdom van de Hagia Sophia is zo groot, dat het op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staat.

Hagia Sophia is ongekend oud

Volgens archeologen dateren de oudste resten uit de 4e eeuw van onze jaartelling. Door brand werd deze kerk grotendeels verwoest. Keizer Justinianus de Grote van het Romeinse Rijk wilde de grootste kerk ter wereld bouwen. Dit duurde vijf jaar en het gebouw werd in het jaar 537 afgerond.

Het interieur van de Hagia Sophia.

Opmerkelijk is dat de 18 meter hoge donkergroene pilaren afkomstig zijn uit de afgebroken Tempel van Efeze. Deze tempel wordt als één van de oude zeven wereldwonderen beschouwd. Die overigens allemaal zijn verdwenen, op de Pyramide van Gizeh na. 

Toen de Ottomanen (ook wel Osmanen genoemd) de stad in 1453 veroverden werd de Byzantijnse kathedraal een moskee. De Hagia Sophia was lang het grootste gebouw ter wereld, totdat de Sint-Pieterskerk in het Vaticaan in 1626 verscheen. 

Afbeelding van Jezus in de Hagia Sophia.

Ga vroeg in de ochtend op pad, zodat je de grote groepen voor bent. En neem binnenin de tijd om onder meer de beroemde mozaïeken te bekijken. Kijk ook goed rond de Sofia, daar zijn vaak opgravingen bezig. Onder meer van een oude haven.

Hagia Sophia weer van museum naar moskee

Zijn vorm geldt tegenwoordig als standaard voor elke moskee.
Het gebouw aan het Sultanahmet-plein is sinds 1934 een museum. Dit gebeurde onder Kemal Atatürk. 

In 2020 werd echter besloten dat het weer een moskee zou worden. De rechtbank oordeelde dat het museum eigendom is van de stichting die nalatenschap van de sultan. En zij willen dat het weer een moskee wordt. In juli 2020 zijn weer eerste diensten gehouden.

Hagia Sophia bezoeken

Sinds de Hagia Sophia weer een moskee is, is er wel wat veranderd. zo hoef je onder meer geen toegangsgeld betalen. Toegang is gratis. Al zijn er wel strenge kledingvoorschriften. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden om de Hagia Sophia te bezoeken. Ga vroeg op de dag op pad, zodat je de meeste toeristen voor bent.

Boek je excursie vooraf

<div data-gyg-partner-id="CTVUR1S" data-gyg-number-of-items="3" data-gyg-currency="EUR" data-gyg-locale-code="nl-NL" data-gyg-id="code-example" data-gyg-q="Hagia Sophia" data-gyg-widget="activites" data-gyg-href="https://widget.getyourguide.com/CTVUR1S/activities.frame"></div><script async defer src="https://widget.getyourguide.com/v2/widget.js"></script>

Beste tijd voor Istanbul

Het voor- en najaar zijn de beste tijd om te gaan. Dit geldt zowel voor het klimaat als de drukte. Ook al wordt het in deze seizoenen snel drukker. Een alternatief is de winter, die vergelijkbaar is met de onze. Dan is het relatief rustig in de stad (en bij de publiekstrekkers). Ook is er dan, ondanks de lage temperaturen, redelijk vaak een zonnetje te zien.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Turkije

Lees mijn Tips

alle 19 artikelen over Turkije

Bekijk alle artikelen