Jeruzalem

Dé stad van de drie grootste godsdiensten op aarde

De stad Jeruzalem is overal bekend. De hoofdstad van Israël is een van de absolute bezienswaardigheden in de wereld. De stad herbergt veel religieuze gebouwen, rustieke straten en goede restaurants.


Jeruzalem wordt steeds populairder als stedentrip. Het is een intrigerende stad met een ongekende geschiedenis. Maar ook met diverse bijzondere gebouwen, alsook restaurants met het heerlijke Israëlische gerechten.

Stadsmuur

Bij de beroemde Jaffa Gate kun je de stadsmuur van Jeruzalem op. Waarbij je vanaf de Jaffa Poort op diverse plekken een fraai uitzicht hebt over de stad. Neem de tijd voor deze excursie, want je kunt bijna tot de Klaagmuur doorlopen. De beste tijd is vroeg op de dag, dan is het nog relatief rustig.

Klaagmuur of Westmuur

De Klaagmuur in Jeruzalem.

In Jeruzalem ligt de geschiedenis voor het oprapen. Wie hier naar toe reist kan eigenlijk niet onder de wereldberoemde Klaagmuur uit. Hij wordt ook vaak Westmuur genoemd. Deze muur is het enige overblijfsel van de Tempel van Herodus die ooit op de Tempelberg stond. 

De Romeinen verwoestten de tempel in het jaar 70. Er werd decennialang gerouwd bij de restanten van de muur. Waardoor dit gaandeweg de naam Klaagmuur kreeg.

Je kunt hier eenvoudig de dagelijkse gang van zaken bekijken. Dagelijkse komen er joden en toeristen om te bidden. Daarnaast zie je hoe ze briefjes tussen de groeven stoppen. Mannen en vrouwen moeten apart; er is een afscheiding. De Klaagmuur kun je gratis bezoeken.

Tempelberg

De Tempelberg met de Al-Aqsamoskee.

Ook de Tempelberg is de moeite waard. Dit is de beroemde heuvel in het oosten van de oude stad van Jeruzalem. Hij is belangrijk in meerdere religies. De berg wordt diverse keren in de Bijbel genoemd. Onder meer in de kruisiging van Christus.

Bijzonder is dan ook dat de meeste gebouwen op de berg zijn gewijd aan de islam. Waaronder de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee. De berg wordt gezien als de plek waar profeet Mohammed naar de hemel ging.

Heilig Grafkerk

Pelgrims in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem.

De Heilig Grafkerk is volgens de overlevering gebouwd op de plek waar Christus zowel gekruisigd als begraven zou zijn. En ook weer is opgestaan. Je kunt de graftombe van Christus bezoeken waar hij volgens de Bijbel in eerste instantie is begraven. Maar dan moet je wel in een lange rij wachten.

De kerk is het eindpunt van de lijdensweg van Christus; de Via Dolorosa. Oftewel de route die Christus liep met het kruis op zijn rug. Nog steeds kom je hier pelgrims tegen die een kruis op hun rug dragen.

Toren van David

De Toren van David is tegenwoordig een museum over de rijke geschiedenis van Jeruzalem. Waarbij je veel kunt leren over het verleden. Zelfs tot ver voor de tijd van Christus. Het museum is eigenlijk een must als je Jeruzalem bezoekt.

Mea Shearim

Wandelen door Mea Shearim in Jeruzalem.

De stad lijkt wel een openluchtmuseum. Maar het is ook een stad met veel sfeer. Waar je de verfijnde Israëlische keuken kunt proeven. En je lekker kunt struinen door de diverse wijken. Waaronder Mea Shearim, dat een van de oudste wijken van Jeruzalem is.