Chicago

Levendige stad met een unieke rivier

Chicago is in ons land niet echt een populaire stad. Maar dit is wel anders bij de Amerikanen. Sterker nog, Chicago behoort tot de populairste van de Verenigde Staten. De stad ligt aan de oever van het Michiganmeer, en dus kun je in de zomer naar het strand. De skyline van Chicago is zeer de moeite waard, net als de vele winkels om te shoppen.

Chicago staat in de schaduw van New York, maar is een opvallend bruisende stad. Met de inmiddels beroemde Cloud Gate; een uniek kunstwerk. En de skyline die zeer indrukwekkend is. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden en excursies in Chicago.

Cloud Gate

Het meest opvallend is Cloud Gate, een 13 meter hoog kunstwerk. Het is gemaakt door de Britse kunstenaar Anish Kapoor. In de volksmond vanwege de boonvormige gelijkenis ook wel The Bean genoemd, maar het is feitelijk de vorm van vloeibaar kwik.

Het bijzondere is dat in het spiegelend oppervlak de skyline van Chicago geheel zichtbaar is. Maar dan wel vervormd en gedraaid; wat unieke foto’s oplevert. Het kunstwerk is gebouwd tussen 2004 en 2006 en is volkomen naadloos. Het kunstwerk staat op het AT&T-plein in het Millennium Park.

De stranden van Chicago

Een zomerdag in Chicago.

Het klinkt bijzonder maar Chicago heeft diverse stranden. De meest bekende zijn North Avenue Beach, Oak Street Beach, Ohio Street Beach en Montrose Avenue Beach. Hier is het op een warme zomerse dag goed toeven. Je vindt hier dan ook Food Trucks, veel sportende bewoners en een heerlijke sfeer. Aan jou de keuze.

Boottocht over de kanalen

Bijzonder is ook een boottocht over de kanalen; een perfecte manier om de stad te zien. Dat doe je dan over een van de meest unieke rivieren ter wereld. De stroom van de 251 km lange Chicago-rivier is namelijk omgedraaid door een aantal vernuftige ingrepen van de mens.

De rivier stroomt door het centrum van Chicago. Oorspronkelijk mondde de rivier uit in het Michiganmeer, maar nu stroomt het rivierwater Des Plaines in. Dit om schepen een betere doorgang te geven en (destijds) ook om het afvalwater van de stad af te voeren. Het Michiganmeer was de belangrijkste drinkwatervoorziening.

Koop je tickets vooraf online

Zie Chicago en omgeving van grote hoogte

Wie een goed beeld van Chicago en zijn omgeving wil krijgen moet de lucht in. Dit kan op verschillende manieren. Zo worden er verschillende helicoptertours aangeboden. Maar je kunt ook naar het 360 Chicago Panorama platform (343 meter hoog) bovenin het John Hancock Center gaan of het Skydeck (400 meter hoog) met zijn glazen balkon The Ledge in The Willis Tower bezoeken. 

Met helder weer kun je maar liefst vier verschillende staten (Indiana, Wisconsin, Michigan en natuurlijk Illinois waar Chicago in ligt) zien.

Beste tijd voor Chicago

Chicago is het hele jaar te bezoeken. In de winter kan het wel stevig sneeuwen en vriezen, maar het geeft de stad ook weer een bijzondere sfeer. Bij sommige bezienswaardigheden kan het druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen