Waarom moet ik hier heen?

Devils Tower is een opvallende monoliet; dit brok natuursteen is maar liefst 386 meter hoog. De top bevindt zich op 1.558 meter boven zeeniveau. Devils Towers is beroemd geworden door de filmklassieker 'Close Encounters of the Third Kind' uit 1977.

Devils Tower is een unieke rots in de Verenigde Staten. Dit natuurwonder is bij ons niet zo bekend als toeristische trekpleister. Maar dit natuurwonder werd in 1906 al uitgeroepen tot het eerste Nationale Monument in het land. En met een reden.

Deze monoliet, een rots uit een stuk, is 386 meter hoog. De top bevindt zich op 1.558 meter boven zeeniveau. Onder de indianen was het al een bijzondere plek. En later ook voor de ontdekkingsreizigers. Maar echt beroemd werd het niet.

Devils Tower werd bekend door Hollywood

Totdat regisseur Steven Spielberg de rots gebruikte in de filmklassieker Close Encounters of the Third Kind. Dit was de plek waar buitenaardsen geland waren en waar de mens met hen kennis maakte.

In het echt is het een indrukwekkend gebied. Als je aan komt rijden zie je de stenen rots boven het vlakke landschap uit torenen. En is het lastig voor te stellen hoe dit is ontstaan.

Devils Tower in de herfst.
Devils Tower in de herfst. Corno van den Berg

Hoe is Devils Tower ontstaan?

Ook nu nog zijn wetenschappers het niet eens over het ontstaan. Al is zeker dat erosie ervoor heeft gezorgd dat de omgeving weg is. En de rots achterbleef. Maar hoe alles is ontstaan is onduidelijk.

Dit is een heerlijk wandelgebied. Er zijn diverse gemarkeerde wandelpaden, waarbij de mooiste direct om de rots heen loopt. Zodat je de rots op diverse manieren kunt zien. Ook de langere routes zijn de moeite waard.

Een prairiehond bij Devils Tower.
Een prairiehond bij Devils Tower. Corno van den Berg

Let onderweg op dieren. Je kunt hier diverse soorten herten tegen komen, alsook guitige wangzakeekhoorns. Langs de weg leven prairiehonden, die zich goed laten bekijken. Neem hier je tijd, er is genoeg te zien.

En laat je niet weerhouden door slecht weer. Sterker nog, als het regent krijgt de rots iets magisch. Want de donkere wolken passen bij dit natuurfenomeen. Ook de herfst (toen was ik er) is bijzonder door de felgekleurde bladeren.

Beste tijd voor Devils Tower

Devils Tower kun je het gehele jaar bezoeken. In het hoogseizoen (mei tot september) kan het hier druk worden. In het voor- en najaar is het veel rustiger.

Hoe kom ik hier?

Devils Tower ligt een beetje buiten de route van alle grote nationale parken. Waardoor het veel minder internationale bezoekers krijgt. Maar het ligt op slechts op zo’n vier uur rijden van het machtige Yellowstone Nationaal Park.

Meer informatie:
www.nps.gov/deto/index.htm

Corno’s reistips:

Wil jij de Devils Tower met eigen ogen zien? Hierbij wat handige tips om je reis te organiseren. Je kunt je trip ook goed combineren met een langere rondreis door Midwest-Amerika of zelfs een combinatie maken met een bezoek aan West-Amerika.