Great Smoky Mountains National Park

Meest bezochte nationaal park van de VS

Great Smoky Mountains National Park is een gebergte in het oosten van de Verenigde Staten. Het ligt op de grens van de staten Tennessee en North Carolina. In dit deel van de Appalachen leven veel wilde dieren. Waaronder opvallend veel zwarte beren, net als veel hertensoorten. De naam komt van de mist die vaak over de toppen van de bergen hangt.

De naam heeft iets magisch. En als je de Great Smoky Mountains bezoekt begrijp je wel waarom. In de vroege ochtend hangt de mist tussen de bergen, wat een bijzonder effect geeft. Wat bijzondere foto’s oplevert.

Great Smoky Mountains National Park is bijzonder. Dit immense natuurgebied in het oosten van het land is heerlijk om te ontdekken. Met veel vergezichten, fraaie landschappen en veel dieren.

Een zwarte beer in Great Smoky Mountains.

Great Smoky Mountains National Park is ongekend groot. Het is ruim 2.000 vierkante kilometer groot. En het park staat sinds 1983 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. 

Ik reed er door heen en keek mijn ogen uit. Het is een ideale plek om te wandelen, maar ook om doorheen te rijden in je huurauto of camper. Ik kampeerde er meerdere dagen en zag talloze dieren. Waaronder bijvoorbeeld stinkdieren op de camping. Wat gaaf maar ook wel wat eng was. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden in Great Smoky Mountains National Park.

Appalachian Trail

De Appalachian Trail in het Great Smoky Mountains.

De Appalachian Trail is beroemd bij wandelaars. Deze langeafstandswandeling is maar liefst 3.500 kilometer lang. Hij doorkruist 14 staten en loopt dwars door de Great Smoky Mountains. Dat volgens velen tot het mooiste stuk behoort. Je hoeft natuurlijk niet de gehele route te lopen. Maar je kunt wel een deel lopen. Bij de bezoekerscentra kun je veel info krijgen over de delen die je kunt wandelen.

Newfound Gap Road

Newfound Gap Road in Great Smoky Mountains.

De Newfound Gap Road is eigenlijk een must. Deze weg laat goed de schoonheid van het natuurgebied zien. Je doet over deze weg tussen de Sugarland Visitor Center en Oconaluftee Visitor Center zo’n anderhalf uur. Maar als je her en der stopt een stuk langer. 

Bekende plekken om te stoppen zijn Campbell Overlook, Morton Overlook en Webb Overlook. Ook kom je diverse picknickpunten tegen. Die zijn perfect om even te relaxen en wat te eten en drinken. 

Clingmans Dome

Het uitkijkpunt Clingmans Dome.

Clingmans Dome is het hoogste punt van het park. Er is een uitkijkpunt gebouwd, waardoor je boven de bomen uit kijkt. De observatietoren is populair bij fotografen. Als je hier loopt begrijp je waarom. De weg naar Clingmans Dome is een afslag van de Newfound Gap Road.

Laurel Falls Trail (5 km)

De Laurel Falls in Great Smoky Mountains.

Laurel Falls Trail is een wandelroute naar een van de vele watervallen in de Great Smoky Mountains. Het water valt op diverse plekken over de rotsen. De wandeling is eenvoudig; je doet er ongeveer 2 uur over om heen en terug te gaan. Hou er rekening mee dat is dit een zeer populaire wandeling is. Zeker in de weekenden en vakanties. Het beste kun je vroeg op de dag gaan zodat je de grootste meute voor bent.

Mingus Mill

De fraaie Mingus Mill.

De Mingus watermolen werd gebouwd in 1886. De historische molen werd vooral gebruikt om maïs te malen. Je vindt deze molen een kilometer ten noorden van Oconaluftee Visitors Center.

Bezoekerscentra in Great Smoky Mountains

De Great Smoky Mountains is zo groot dat er meerdere bezoekerscentra zijn. Die je kunt bezoeken als je aan komt. Waarbij je veel informatie krijgt. Over bijvoorbeeld wandelroutes, attracties maar ook waar je bijvoorbeeld dieren kunt spotten.

Cades Cove Visitor Center

Cades Cove Visitor Center ligt in het park bij de Cades Cove Loop Road. Vraag vooral naar de diverse wandelroutes. En de wandelingen met parkwachters. Die zijn top, waarbij je heel veel informatie krijgt. En je ook veel meer ziet dan als je alleen op pad gaat.

Great Smoky Mountains met mist.

Oconaluftee Visitor Center

Ook het Oconaluftee Visitor Center ligt in het park. Je vindt hem 3 kilometer ten noorden van het stadje Cherokee op de US-441. In de zomer heb je hier ook diverse excursies met parkwachters. Check de graslanden rondom het bezoekerscentrum. Hier lopen vaak herten. Ook vind je in het museum veel informatie over de eerste Europeanen en de indianen die hier leefden.

Sugarlands Visitor Center

Sugarlands Visitor Center ligt ook in het park. De locatie is 3 kilometer ten zuiden van Gatlinburg op de US-441. Ook hier vind je in het voorjaar en zomer diverse excursies met medewerkers van het park. 

Meer informatie: www.nps.gov/grsm

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen