blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Hawaii Volcanoes National Park

Zie de meest actieve vulkaan op aarde

Hawaii Volcanoes National Park op Hawaï is één van de weinige plekken ter wereld waar je een actieve vulkaan kunt aanschouwen. Wat een bijzondere ervaring is. Ik werd er stil van toen ik het lava zich een weg zag zoeken door het landschap.

In dit natuurpark kun je op een veilige manier lava zien. Maat ook hoe er stoom uit het midden der aarde zien. Maar er is ook een lavastroom die letterlijk in zee ‘loopt’. Inmiddels loopt de stroom net buiten het park. En wordt het eiland elke dag een stukje groter.

Het wereldberoemde Hawaii Volcanoes National Park op Hawaï is vooral bekend vanwege de lava die hier continu in zee stroomt. Waarbij heftige stoomwolken te zien zijn als de hete lava het zeewater bereikt. Er zijn twee manieren om dit natuurspektakel te zien en je kunt zelf letterlijk ervaren hoe de eilandengroep van Hawaï groeit.

Zie de lavastroom vanaf een uitkijkpunt

Al klinkt dit beter dan het is, want de afstand is redelijk groot. De meeste mensen komen hier in de avond als de stoomwolken (van het verdampende water) oplichten door de oranje lava.

In het park zijn diverse uitkijkpunten, maar omdat lava op wisselende plekken te zien is, sta je vaak ver af van het de lavastroom. Je ziet waarschijnlijk wel durfals die over de gestolde lava dichterbij gaan, maar dit is niet toegestaan. Daarnaast is het gevaarlijk, er gebeuren jaarlijks ongelukken met toeristen.

Zie lava stromen vanaf een boot

Het zien van stromende lava op Hawaï is heel bijzonder. ©Corno van den Berg

Ik vind dit een heerlijke excursie, waarbij ik verbaasd was over alles wat ik heb gezien. Met een boot wordt je naar de lava gevaren. Je ziet letterlijk de lava in het water lopen. En je ziet ook hoe de lava stolt en dat er nieuw land ontstaat. 

Ook de warmte van de lava is goed voelbaar. Sterker nog, je kunt soms het zeewater horen sissen als er een grote stuk in zee valt. Je kunt zowel de zonsondergang als de zonsopgang met de boot er op uit. Dit is verreweg de beste manier om de lava van dichtbij te zien. Een unieke excursie.

Zie de lava vanuit een helikopter

Indrukwekkend landschap van Hawaii Volcanoes.

Dagelijks kun je in een helikopter op zoek naar lava. Logischerwijs vliegen ze alleen bij goed weer en bij goed zicht. Je vliegt onder meer over de lava die in zee stroomt en ziet de pluimen van water dat verdampt. 

Ook kun je, met wat geluk, de lava zien kolken in de Kilauea-Vulkaan. In de krater is vaak een opening te zien met de oranjerode lava. Ook zie je vanuit de helikopter goed hoe het landschap hier de afgelopen jaren is veranderd door de lava.

Wandel in een lavatunnel

Een lavatunnel in Hawaii Volcanoes National Park.

Het natuurgebied kent diverse lavatunnels. Een enkele daarvan kun je bezoeken. De meest bekende is de Nāhuku – Thurston Lava Tube. Met een gids duik je de tunnel in. Deze is ontstaan door ongekend hete lava die hier door stroomde. Tijdens de rondleiding krijg je veel informatie over de vulkaan, lava, magma en nog veel meer. Een intrigerende excursie.

Is er altijd lava te zien?

Nee, soms is er geen lava te zien. Ook niet vanuit een helikopter. Maar de afgelopen jaren is er langere tijd wel lava te zien geweest. Waarbij je soms een uitbarsting kunt meemaken, die zelfs levensbedreigend kan zijn.

Vraag vooraf naar de status als je gaat boeken. En doe dit ter plekke nog een keer, maar dan om bijvoorbeeld de lava te zien, op een veilige manier.

Waar ligt het Hawaii Volcanoes National Park?

Je vindt Hawaii Volcanoes National Park op het eiland Hawaï. 

Meer informatie:
www.nps.gov/havo
www.lavaocean.com

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen