Waarom moet ik hier heen?

Meteor Crater (ook bekend als Barringer Crater) is volgens geleerden de best bewaarde krater ter wereld die door een meteoor is gemaakt. En ja, je voelt je hier nietig.

Meteor Crater laat goed de kracht zien van een meteoor uit de ruimte. Zo’n 50.000 jaar geleden sloeg hier een meteoriet van zo’n 50 meter in de grond. Met desastreuze gevolgen voor alles (en iedereen) in de directe omgeving.

Al is niet helemaal duidelijk hoe groot die impact was. Daar wordt nog steeds onderzoek naar gedaan. Onder meer ook om in te kunnen schatten wat er gebeurt als er weer een meteoor onze kant op komt.

Hoe ontstond Meteor Crater?

De eerste man die dacht dat het om een meteooriet ging was Mijnbouwingenieur Daniel Moreau Barringer. Vandaar ook dat de krater naar hem is vernoemd. Al staat hij vooral bekend als Meteor Crater.

Barringer kocht in 1903 de krater om verder onderzoek te doen. Ook hoopte hij dat door de inslag de bodem vol zou zitten met nikkel en ijzerhoudende stoffen. Wat al snel tegen viel.

Volgens geleerden kwam zo’n 50.000 jaar geleden een meteoriet van ongeveer 50 meter groot onze dampkring binnen. Hij sloeg met veel geweld in op de aardbodem. De krater die de meteoor maakte is immens; zo’n 1.250 meter breed… En 173 meter diep. Daarnaast is hij opvallend rond in doorsnee.

Je kunt slechts een klein deel rond de krater lopen, verder mag je nergens komen. In het bezoekerscentrum krijg je veel informatie over de inslag, de krater en talloze theorieën wat zich hier vroeg heeft afgespeeld. Ook ligt hier de ‘Holsinger Meteorite’, een meteoriet van ruim 600 kilo. Een bezoek is intrigerend. En ook wel een beetje beangstigend tegelijk.

Hoe kom ik er?

Meteor Crater ligt vlakbij het plaatsje Winslow in Arizona, Verenigde Staten. Hij doemt ineens op als je hier rond rijdt. Kijk ook goed om je heen voordat je de krater bereikt. Dit deel van Arizona is opvallend droog. De meteoor zou de oorzaak kunnen zijn.

Corno’s reistips:

Wil jij de Meteor Crater met eigen ogen zien? Hierbij wat handige tips om je reis te organiseren. Je kunt je trip ook goed combineren met een langere rondreis door West Amerika.

Meer informatie: meteorcrater.com