Waarom moet ik hier heen?

Mount Rushmore is een ode aan vier beroemde Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Zij hebben Amerika groot gemaakt, volgens de Amerikanen.

Washington gezien vanuit een grot bij Mount Rushmore.
George Washington gezien vanuit een grot bij Mount Rushmore. Corno van den Berg

Mount Rushmore moet je ooit hebben gezien. Althans dat vinden de Amerikanen. Het is een unieke plek waar de trots van Amerika duidelijk zichtbaar is. Voor Europeanen is het natuurlijk anders, zeker als je hoort wat de geschiedenis is van deze plek. Maar de berg is een bezoek absoluut wel waard.

In de berg zie je 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln.

De vier presidenten van dichtbij gezien door de bomen.
De vier presidenten van dichtbij gezien door de bomen. Corno van den Berg

Dit monument ligt in de Black Hills, een heuvelachtig gebied in South Dakota. Een plek waar ruim een eeuw geleden weinig toeristen kwamen. Totdat een lokale boer, Doane Robinson, in 1923 het idee kreeg om in de Black Hills een aantal kolossaal grote portretbeelden te laten uithakken. Al wilde hij wel iets anders dan wat er nu te zien is.

Robinson wilde in eerste instantie beelden laten maken van grote figuren uit de geschiedenis van de staat South Dakota. Denk aan de personen als de beroemde ontdekkingsreizigers Lewis en Clark, wild west-helden Buffalo Bill en Calamity Jane, maar ook bijvoorbeeld Red Cloud, een befaamd indianenleider.

Een parkwachter bij Mount Rushmore.
In de vroege ochtend is het licht roodroze. Corno van den Berg

Hij benaderde onder meer de Amerikaanse beeldhouwer Gutzon Borglum, die de opdracht graag aannam. Maar hij dacht grootschaliger. Hij wilde een monument dat de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten herdenkt. En bedacht daarbij de vier hoofden van presidenten die een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van het land.

Als eerste locatie werd aan The Needles in de Black Hills gedacht, een rotsformatie met talloze steile pilaren. Maar de rotsen bleken te broos om te bewerken. Waardoor de huidige plek in beeld kwam.

Zo mooi past het beeld van Washington in de omgeving.
Zo mooi past het beeld van Washington in de omgeving. Corno van den Berg

Borglum ging aan de slag op 4 oktober 1929. Pas in 1934 werd het eerste portret onthuld, dat van George Washington. In 1941 was het monument, net na de dood van Borglum, als af bestempeld. In het oorspronkelijke plan kregen de hoofden grote bustes met handen en dergelijke. Maar uiteindelijk werden alleen de hoofden uitgehouwen.

Een van de tunnels in de Black Hills met uitzicht op Mount Rushmore.
Een van de tunnels in de Black Hills met uitzicht op Mount Rushmore. Corno van den Berg

Corno’s reistips:
 
Mount Rushmore ligt in een bosrijk gebied, met diverse wandelpaden. The Presidentail Trail is ideaal om de hoofden vanaf talloze plekken te zien. Zoals van dichtbij, maar ook door de bomen heen. Of vanuit een grot.
 
In de Black Hills kun je op de diverse wegen tunnels vinden die uitkijken op Mount Rushmore. Wat wel bijzondere foto’s oplevert.
 
Beste tijd:
Mount Rushmore kun je het gehele jaar bezoeken. In het hoogseizoen (mei tot september) kan het hier druk worden. In het voor- en najaar is het veel rustiger.