Wandelende stenen op de Racetrack in Death Valley

Een uniek fenomeen; stenen die bewegen

Racetrack Playa in Death Valley National Park is wereldberoemd. Als je deze plek bezoekt dan zie je stenen met daarachter een soort spoor. De rollende stenen hebben decennialang mensen doen verbazen. En lang wist niemand hoe het kon. Waardoor steeds meer mensen het wilden zien. 

Totdat wetenschappers eindelijk het fenomeen konden verklaren. Daarvoor dachten mensen dat ze voor de gek werden gehouden. Dat er mensen waren die ’s nachts de stenen verschoven. Of dat dieren dit om onduidelijke redenen zouden doen. Al dachten veel mensen vooral dat het met het weer te maken zou moeten hebben.

De rolling stones zijn uniek op de wereld. En perfect voor wonderlijke foto’s. Als je hier in de buurt bent is het zinvol om hier naar toe te gaan. Dit is werkelijk een unieke plek.

De rollende stenen in Death Valley.

Oorzaak pas in 2014 achterhaald

Wetenschappers konden dit mysterie pas in 2014 oplossen. Hier was veel onderzoek voor nodig. Elke dag en nacht werden de stenen gemeten en het klimaat in de gaten gehouden. En al snel viel er iets op. Door nachtvorst ontstaat ’s nachts op het oppervlak van de zoutvlakte een dun laagje ijs. 

Door de wind gaat dit ijs een beetje schuiven, waardoor ook de stenen zich enkele millimeters over het drooggevallen meer bewegen. En dus zie je de volgende dag een spoor van de steen die rolt. Althans je ziet dus hoe de steen hier maandenlang elke nacht een klein stukje opschuift.

Bekijk de video met uitleg over de stenen:

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen