Zie walvissen jagen op vissen

Uniek gedrag bij bultruggen zorgt voor megaspektakel

Walvissen jagen op vis via een specifieke tactiek. Het heet ‘bubble-net feeding’, een term die nog geen Nederlandse vertaling kent. Dit gedrag is met name in Alaska te zien. Al moet je wel wat geluk hebben.

Dit is een uniek natuurfenomeen. Elke zomer komen honderden bultruggen naar het zuiden van Alaska, vooral rond Juneau (en Keflavik), om daar te jagen op vis. Ze doen dat op een wonderlijke manier. Je kunt het meemaken vanaf een boot.

Hoe jagen walvissen op vissen?

Het zijn met name groepen bultruggen die speciaal die speciaal naar Alaska zwemmen om deze techniek toe te passen. Op haringen. Op een ingenieuze manier; luchtbellen. 

Ze zwemmen in een kring om de dieren heen en laten luchtbellen los. In steeds kleinere cirkels. Hiermee drijven ze de dieren bij elkaar. En dan komen ze –opvallend snel- met hun bek open naar de oppervlakte om zoveel mogelijk vis te verschalken. En jij kunt het meemaken.

Waar kan ik dit zien in Alaska?

Walvissen die vissen vangen in een groep.

Juneau, de hoofdstad van Alaska, is de beste plek volgens kenners. Je kunt het hier zelfs zien in de haven soms. Al moet je geluk hebben. 

Een andere plek waar de walvissen graag op haringen jagen is Resurrection Bay. Er zijn echter geen vaste tijden dat de walvissen dit doen, maar de lokale bewoners kennen de dieren goed. En dus heb je op een walvissafari een redelijke kans.

Walvis excursies om dit gedrag te zien

Er zijn speciale excursies, maar garanties heb je nooit. De beste tijd is eind juni, als er veel walvissen zijn die dan met zijn allen gaan jagen. Maar ook al mis je het jagen, je ziet wel ongekend veel walvissen. En vaak van dichtbij.

Meer informatie: allenmarinetours.com

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen