Snowdonia National Park

Dit gebergte in Wales is ideaal om te wandelen

Snowdonia National Park is de parel van Wales. Dit gebergte in het noorden van Wales staat bekend als wandelparadijs. Maar ook mountainbikers kunnen hier goed terecht, net als bergbeklimmers. Dit zijn de beste tips en bezienswaardigheden voor het machtige Snowdonia National Park.

Het ruige Snowdonia is een absolute must voor natuurliefhebbers. In dit gebergte kun je lekker auto rijden, maar het is vooral zeer geschikt om te wandelen. Waarbij je een grote keus hebt van korte tochten van een paar uur tot trektochten van meerdere dagen. Zorg wel dat je goed bent voorbereid. Neem altijd warme kleding en extra eten en drinken mee als je op pad gaat.

De berg Crib Goch in Snowdonia Nationaal Park.

Snowdon: Hoogste berg in Wales

De berg Snowdon is met 1.085 meter de hoogste berg in Wales. En de berg is al van ver te zien. Je kunt hier heerlijk wandelen. Zowel rondom de berg als naar de top. In de winter ligt er vaak sneeuw op de top en de flanken van de berg. Waar je ook loopt. Waardoor je hier goede foto’s kunt maken. Waarbij de schoonheid goed naar voren komt. De berg Snowdon kun je beklimmen, maar ook met een treintje doen.

Beklimmen van Snowdon

De bergtop kan via diverse fikse wandelingen worden bereikt, er zijn maar liefst zes routes naar de top. Delen ervan overlopen elkaar, maar je hebt een grote keuze. Hou er wel rekening mee dat ze allemaal pittig zijn. Je moet goed fit zijn en de juiste schoenen en kleding hebben. Dit is met name omdat het weer snel kan omslaan. dit zijn enkele populaire routes:

Llanberis Path (14,5 km)

Dit zijn de uitzichten als je de bergen van Snowdonia bezoekt.

Het Llanberis Path is de meest populair route naar de top. Volgens velen is dit het makkelijkste pad naar boven, omdat het minder steile stukken heeft. Mede daarom is het ook wat langer, je doet er zo'n 7 uur over (heen en terug).

Miners’ Track (13 km)

De Miners’ Track is een van de routes die begin bij Pen y Pass. Deze route is steil en langs veel rotsblokken, maar wel fraai volgens veel wandelaars.  

Pyg Track (11 km)

De Pyg Track is de meest steile en uitdagende wandeling. Mede daarom willen veel wandelaars deze uitdaging aangaan. Hij is te doen in 6 uur als je fit bent. Ook deze wandeling begint bij Pen y Pass.  

Rhyd Ddu Path (12 km)

Het Rhyd Ddu Path is een van de weinige paden die via de westelijke kant omhoog gaan. Wandelaars houden van de berglandschappen die je tegen komt. De route brengt je langs Moel Hebog en de heuvels van Nantlle, die perfect zijn voor foto's.

Snowdon Mountain Railway station

De trein in Snowdonia Nationaal Park.

Als je hier bent is deze treinrit zeer de moeite waard. Het is een tandradtrein die in een halfuurtje van Llanberis Station tot op enkele meters van de top rijdt. Je kunt het goed mixen met wandelen. Zo kun je bijvoorbeeld wandelend omhoog gaan en dan met de trein terug. Of je doet het andersom natuurlijk.

Overnachten in de omgeving

Om dit gebied goed te verkennen heb je meerdere dagen nodig. Ik ben hier driedagen (twee nachten) geweest, zodat ik de tijd had om alles te bekijken. En om te wandelen. Er zijn veel kleine hotels, bed & breakfasts en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. wees er wel op tijd bij, zeker in de weekenden en vakanties.

Castle of the Winds / Castell y Gwynt

De officiële naam is Castell y Gwynt, maar bezoekers noemen deze rotsformatie vooral Castle of the Winds. Als je deze rotsformatie wilt bezoeken moet je starten bij Pen y Pass. Waarna je via een steil pad omhoog loopt. Vraag ter plekke naar de omstandigheden van deze hike.

Mount Tryfan

Een van de meest kenmerkende bergpieken is Mount Tryfan. Hij is 917,5 meter hoog, waardoor het de vijftiende hoogste berg van Wales is. Je kunt relatief eenvoudig naar deze berg lopen, hem beklimmen is een stuk lastiger. Je kunt beginnen vanaf de Ogwen Car Park waar je je auto kunt parkeren. Koop wel een kaartje. De wandeling is zo'n 3 tot 4 uur, waarbij je ongeveer 600 hoogtemeters moet overwinnen.

Beste tijd voor Snowdonia Nationaal Park

Snowdonia is het gehele jaar mooi. Al is het voorjaar en het najaar wel de allerbeste tijd om hier te zijn. In het voorjaar zie je hier veel bloemen. Maar, in de zomer kan het druk worden op de berg, maar niet in de overige delen. In de winter kunnen wegen afgesloten zijn. Waardoor je niet de excursies kan doen die je misschien zou willen.

Boek je excursie online