Paragliding

Paragliding is vliegen als een vrije vogel...

Paragliding is de manier om je als een vogel in de lucht te voelen. Het wordt in Nederland ook wel parapenten genoemd. Je kunt deze avontuurlijke sport tegenwoordig op talloze plaatsen doen. Daar waar een beetje hoogteverschil (en thermiek) is, daar kun je zelf of met een instructeur de berg af.

Hoe ziet een paragliding excursie er uit?

Ik heb op diverse plekken op de wereld een paragliding excursie gedaan. Altijd met gids, ook wel instructeur genoemd. Vooraf krijg je een praatje over veiligheid, indien er zich een noodgeval voor doet. De meeste instructeurs hebben tientallen, zo niet honderden sprongen achter hun naam staan en hebben jouw veiligheid als belangrijkste regel.

Je wordt naar het vertrekpunt gebracht. Soms moet je nog een klein stukje met de spullen lopen. Het vertrekpunt is een relatief vlak en open ruimte op een berg. Je merkt al snel dat hier de wind sterker is dan op andere plekken. De instructeur helpt je in je harnas. Hij checkt of alles goed vast zit, wat het meest essentieel is van allemaal. Je kunt het zelf ook checken als je je daar beter bij voelt. 

Daarna pakt de gids het speciale doek uit en kijkt of alle draden goed zitten. Hij bevestigt het doek aan zichzelf en daarna maakt hij jou vast aan zichzelf. Daarbij moet je staan. De volgende stap is om te kijken welk moment het meest ideaal is om te vertrekken. Als de instructeur zegt dat het tijd is, dan moet je ook gaan. Zorg dus dat je mentaal klaar bent voor de sprong. 

De gids brengt het doek in de lucht en wacht tot de wind vat krijgt op de paraglider. En dan ineens vlieg je in de lucht. Je moet gaan zitten in het speciale zitje, voor zover dat gaat, en vooral relaxen. Als de instructeur merkt dat je je op je gemak voelt kun je zelf de touwtjes krijgen om te sturen. En proberen een bochtje te maken of zelfs een scherp bochtje, zoals hij ook laat zien als je dat wilt.

Ook leer je veel over thermiek, die zich het meest langs de berghellingen bevindt. Waardoor je geregeld naar een berg toe vliegt om daar gebruik te maken van de thermiek. Met plotselinge opwaartse bewegingen tot gevolg. Als je om wat voor reden dan ook misselijk wordt, laat het de instructeur direct weten.

Hoe lang duurt een paragliding vlucht?

De beste tijd om te gaan hangt af van het weer, en dus de thermiek. Een vlucht duurt minimaal enkele minuten, maar kan met een goede thermiek meer dan een uur duren. En het uitzicht zul je nooit vergeten.