Paragliding Meer van Annecy

Vliegen boven het Meer van Annecy: met bergen, een blauw meer en steenbokken

Paragliding boven het Meer van Annecy is een heus avontuur. Je kunt hier tot over een uur in de lucht hangen en van het meer, de bergen en omgeving genieten. Dit geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Dit zijn de beste tips voor de excursies om te paragliden boven het Annecy meer.

Annecy is een van de beste plekken om te paragliden in Frankrijk. Dit is vanwege de gunstige wind en het uitzicht. Dat komt door de steile bergen naast het Meer van Annecy. Maar ook door het uitzicht over de bergen en het opvallend blauwe meer als je eenmaal in de lucht zit. Ook heb je een goed zicht op de stad Annecy. 

Hoe ziet de excursie paragliding bij Annecy er uit?

Paragliding is een heerlijke excursie om als een vogel te genieten van de omgeving. Je verzamelt bij de landingsplek, vanwaar je met de auto naar het vertrekpunt op de berg wordt gebracht. Je krijgt je helm en harnas alsook veiligheidsinstructies. De instructeur legt het doek van de paraglider klaar en checkt of alles goed zit. De gids neemt hiervoor zijn tijd, zoals het hoort.

Hij klikt je aan zichzelf vast en samen loop je naar de rand van de berg. Hij trekt het zeil omhoog en de wind pikt deze op. Ik moet snel reageren en met hem meelopen als de wind ons omhoog trekt. Binnen een seconde zitten we op 40 meter van de grond. Waarna ik achterover mag gaan zitten op mijn gemak.

Als je net in de lucht zit vertelt de instructeur hoe de vlucht er ongeveer uit gaat zien. Hij wijst naar de bergen om je heen, hoe je over het meer zal vliegen en waar de landing zal zijn. Ook vertelt hij je dat je opletten voor dieren. De top van de bergen zijn populair bij Alpensteenbokken, waarvan de mannetjes enorme geweien hebben. Ik zag op mijn vlucht meer dan twintig mannetjes, vrouwtjes en zelfs jonge dieren …

Parapenten tot boven de berg.

De instructeur gaat direct op zoek naar thermiek; deze vind je meestal langs steile bergwanden. Dus vliegt hij naar de dichtstbijzijnde bergwand, waarna hij scherpe bochten maakt om de volgende windvlaag te pakken. Ondertussen vraagt hij of het goed gaat met mijn maag, want sommige bewegingen zijn wel wat scherp.

Kunstjes in de lucht

De paraglider stijgt snel en ver onder je zie je het vertrekpunt. Overal om je heen heb je bergen en voor je het Meer van Annecy. Veel mooier gaat het niet worden. De instructeur legt je uit hoe hij vliegt en bijvoorbeeld hoe hij remt. Dit kan op verschillende manieren, door een deel van het paragliding scherm in te klappen. Wat enger klinkt dan het is. En het is iets dat hij graag aan je laat zien.

Een selfie op grote hoogte.

Onderweg mag je zelf ook even sturen. Je krijgt twee hengsels in handen en als je aan de rechter trekt, ga je naar rechts. Hoe harder je trekt hoe scherper. Maar je moet wel eerst goed kijken of de lucht om je heen vrij is. De meeste ongelukken met deze sport gebeuren als twee paragliders tegen elkaar botsen. Maar dit gebeurt zelden.

Als je wilt voert de instructeur enkele kunsten uit. Waarbij je bijvoorbeeld scherpe bochtjes naar rechts en links maakt terwijl je daalt. Dit is erg leuk, maar kan wel op je maag en oriëntatievermogen werken. Als je wilt mag je dit zelf ook even proberen. Iets wat ik erg gaaf vond om te doen. 

Bij de landing krijg je instructies hoe je het beste kunt gaan staan. Je moet iets naar voren schuiven zodat je bijna staat in je harnas. De instructeur haalt op het laatste moment de snelheid uit de paraglider, waarna je normaal gesproken een staande landing hebt. 

De landing

Landing van het paragliding bij Annecy. ©Corno van den Berg

Oftewel, jij en de instructeur moeten misschien een stapje maken, maar vallen is er niet bij normaal gesproken. Waarna je een high-five krijgt en een glimlach voor de succesvolle landing. De instructeur maakt je los van de paraglider en je kunt kijken hoe anderen naast je landen. Dan zul je zien dat sommigen supernetjes gaan, terwijl bij anderen de staande landing een uitdaging is. 

Het beste kun je zo relaxed mogelijk zijn tijdens deze excursie. Al klinkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. En ja, dit is zeker wel spannend. Zeker het moment van opstijgen, de soms heftige thermiek en het diepe gat onder je zijn zeer indrukwekkend. 

Maar de instructeur is een ervaren vlieger, die veiligheid boven alles heeft staan. Het is immers ook zijn leven. Tot slot is de landing vaak veel zachter dan wordt gedacht. En voor je het weet sta je weer op de grond, terwijl de adrenaline nog door je lijf giert.

Zo mooi is vliegen boven het Meer van Annecy. ©Corno van den Berg

Beste tijd om te paragliden bij Annecy

In de ochtend is er rond de bergen nog niet al te veel thermiek. Daarom worden de ochtendvluchten bij Annecy vooral gebruikt om kinderen met een instructeur te laten vliegen. De paraglider is immers met een kind minder zwaar dan met twee volwassenen. 

De vluchten voor volwassenen zijn meestal in de middag. Omdat er dan genoeg thermiek is om een langere vlucht te maken. Al hangt alles af van het weer natuurlijk.

Lange of korte vlucht?

De vluchten zijn er in diverse lengtes, en prijs logischerwijs. De standaardvlucht is een half uur, de professional kan maar zo een uur zijn. Laatstgenoemde is zijn geld absoluut waard, omdat je dan boven de bergen gaat vliegen. Wat echt ongekend mooi is. Al hangt dit natuurlijk wel van de thermiek af. Maar vraag ernaar tijdens de boeking. Ik deed de langere vlucht en vond het deel tussen de bergen door het meest fantastisch.

Overnachten in en rond Annecy

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in Annecy. Het is een heerlijk levendig stadje met leuke restaurants en bars. En je loopt zo naar het meer toe. Er is een grote keuze aan hotels, vakantiewoningen en appartementen in de buurt. Wees er wel op tijd bij in de vakanties. Dit is een populair gebied.

Foto’s en video’s

Je mag je eigen kleine camera meenemen, zoals een GoPro. Maar je kunt ook de instructeur dit laten doen tegen een vergoeding. Zodat je na afloop de geheugenkaart met alle foto’s mee krijgt.

Het voordeel is dat hij dit vaker heeft gedaan en precies weet hoe hij een goede foto of video moet maken. Daarnaast heeft hij een selfie-stick, zodat je ook bijzondere foto’s van een afstandje krijgt. En je kunt hem vragen als je een speciale foto wilt bijvoorbeeld.

Beste tijd voor foto’s en video’s

Probeer zo laat mogelijk op de dag voor paragliding. Dan is het licht zachter, waardoor het landschap nog mooier wordt. Daarnaast levert het betere foto’s en video’s op, al lukt dat met dit uitzicht sowieso wel.

Maar hou wel het weer in de gaten. Dit kan ineens omslaan, zodat je misschien helemaal niet kunt gaan. Dit wordt altijd ter plekke besloten door de veiligheidsmensen die hier rond lopen. Zijn staan in contact met meteorologen voor de laatste weersverwachtingen.

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen