Arikok National Park

Bijzonder natuurgebied op Aruba

Arikok National Park is een heerlijk natuurgebied op Aruba. Je kunt er goed wandelen, waarbij je kans hebt om enkele bijzondere dieren te ontmoeten. Daarnaast vind je hier planten die alleen op Aruba voorkomen. Arikok omvat zo'n 20% van Aruba en is ruim 3000 hectare groot. Het biedt heerlijke landschappen; van rotspartijen, grotten tot baaitjes met stranden. Dit zijn de bezienswaardigheden van Arikok National Park. In dit artikel besteed ik ook aandacht aan leuke excursies, met of zonder parkwachter.

Dit park laat zich zelf goed verkennen. In één dag kun je dwalen door het lavalandschap, bijzondere grotten ontdekken of je verbazen bij originele Indiaanse rotstekeningen. De afgelegen baaien Moro, Boca Prins en Dos Playa zijn zeer de moeite waard voor een picknick bijvoorbeeld. 

Bezoekerscentrum

Je moet entree betalen voor dit natuurgebied. Met het geld wordt het park onderhouden, maar bijvoorbeeld ook de wandelpaden. Daarnaast wordt het gebruikt voor educatieve programma's en de bescherming van de flora en fauna. In het bezoekerscentrum kom je meer te weten over het ontstaan, de verschillende landschappen en de planten en dieren. Ook krijg je hier informatie over de excursies met een gids, dit is meestal een parkwachter maar kan ook een bioloog zijn.

Wandelen in Arikok National Park

De meeste bezoekers maken een wandeling in het park. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet in verschillende lengtes. Je kunt alle wandelingen zelf doen, de routes zijn goed aangegeven.  

Conchi Natural Pool Trail (7,7 km)

Deze wandeling loopt van het bezoekerscentrum naar Conchi aan de kust. Het is een heerlijke route die Arikok in volle glorie laat zien. Onderweg zie je veel hagedissen langs het pad. Je hoort ze als ze wegschieten, maar als je rustig doet kun je ze goed bekijken. De beste tijd voor deze wandeling is vroeg in de ochtend. dan heb je ook de meeste kans om dieren te spotten.

Sabana Basora - Sero Jamanota (8,9 km)

Deze heerlijke route begint in Sabana Basora, waarbij je zo het park in loopt. Het pad loopt wel wat omhoog en weer beneden. Deze route is vooral populair bij vogelliefhebbers. Ook hier geldt dat de vroege ochtend de beste tijd is om op pad te gaan. Het is dan ook vaak nog koel.

Welke dieren leven in Arikok National Park?

Een groene leguaan op Aruba.

In het park vind je een behoorlijk aantal wilde dieren. Het meest zie je kleine hagedissen en de grotere groene leguanen. Ook zijn er dieren die alleen op Aruba voorkomen. Denk daarbij aan de Arubaanse ratelslang, de fraai gekleurde Aruba-renhagedis en de Arubaanse parkiet. Ook vind je er de shoco, dit is een ondersoort van de holenuil. Met wat fortuin kun je deze dieren zien, zeker als je op een excursie met een gids gaat. De gidsen kennen de dieren goed, al moet je wel geluk hebben. 

Movie In The Park

In het park wordt maandelijks Movie In The Park georganiseerd. Onder de sterren kun je op een zaterdagavond naar een film kijken in de open lucht, met een lekker drankje. Je kunt dit eenvoudig met je hele gezin doen. De filmavond is gratis toegankelijk. Vraag ter plekke naar de volgende voorstelling. Wees er wel op tijd bij, zodat je een goede plek hebt.

Overnachten in de buurt van Arikok Nationaal Park

Je kunt eenvoudig in de buurt van het park slapen, zodat je de volgende dag vroeg op pad kan. Sowieso is dit deel van Aruba erg fraai. Er is keuze aan kleine hotels, goedkope hostels en handige appartementen. Je kunt ze eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij. 

Bereid je reis goed voor

De temperaturen kunnen snel oplopen in dit deel van Aruba. Zeker in de zon is het goed om je goed in te smeren, beschermende kleding te hebben en genoeg water bij te hebben. Neem wat meer mee dan noodzakelijk zodat je bij tegenslag ook nog wat te drinken hebt. Laat ook andere mensen weten dat je op pad gaat. Het is ook handig om wat te eten in je rugzak te doen. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.