Yanar Dag

De 'Berg van vuur' in Azerbeidzjan is uniek in de wereld

Yanar Dağ is een unieke excursie in Azerbeidzjan. Hier komen al eeuwenlang vlammen uit de berg. Het is aardgas dat voortdurend brandt. Yanar Dağ betekent letterlijk Berg van Vuur. Wat klopt voor dit uniek natuurfenomeen. Als je in de buurt bent moet je dit zien. Het is een natuurlijke voortdurend brandende aardgasbron. Dit is volgens geleerden al sinds de oudheid zo.

De vlammen, soms wel 3 meter hoog, verkleuren in de regen. Er staan bankjes zodat je kunt zitten bij het vuur. Het wordt dan een ongekend romantische plek van Moeder Natuur.

Zo ziet Yanar Dag er overdag uit.

Marco Polo

Wereldreiziger Marco Polo meldde dit fenomeen destijds al in zijn verhalen over zijn rondreizen. Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar Yanar Dag. Het is lang geleden ontstaan door de grote hoeveelheid aardgas in de grond en de poreuze bodem.

Beste tijd voor Yanar Dag

Yanar Dag kun je de gehele dag bezoeken. Hou er wel rekening mee dat de vlammen overdag minder goed zichtbaar zijn. Het beste kun je gaan in de avond, dan is het vuur op zijn best. Neem wat te drinken mee, zodat je wat kunt genieten.