Azerbeidzjan

Relatief onbekend land in de Kaukasus

Over Azerbeidzjan hoor je weinig. Of het moet zijn dat het grensconflicten heeft over een stuk land. Of over eilanden. Al komt de Formule 1 sinds kort ook in de hoofdstad Baku, waardoor het langzaam op de kaart wordt gezet. Maar het land maakte ooit onderdeel uit van de Zijderoute, alsook van het oude Sovjet-Unie tijdperk. Van beiden zijn de restanten nog zichtbaar.

Maar het land heeft de avontuurlijke reiziger zeer veel te bieden. Met veel natuurschoon en vriendelijke bewoners. En je ziet dan ook dat steeds meer reisorganisaties reizen aanbieden naar dit intrigerende land.

Wie het avontuur zoekt moet eens aan Azerbeidzjan denken. Het is een ideaal wandelland met veel bergen, meren en bossen. En met Yanar Dag, een wonderlijk natuurfenomeen.


Baku

De strandboulevard met moderne gebouwen in Baku.

Door de vondst van olie en gas is hier ook nieuwe rijkdom te vinden. Met name in de hoofdstad Baku (ook wel Bakoe genoemd) zie je opmerkelijke wolkenkrabbers en opvallend veel dure auto’s rijden. Het is een grote contradictie, die veel reizigers wel even de wenkbrauwen doet fronsen. 

Het historisch centrum van de stad heet Ichari-Shahar. Waar in de 12e eeuw het imposante Paleis van de Shirvanshah verrees. De Maagdentoren Qiz Qalasi is 28 meter hoog. De toren ligt slechts enkele honderden meters van de Kaspische Zee af. Dit is een heerlijk deel van de stad om op je gemak door heen te lopen. 

Ichari-Shahar in Baku.

Gekleurde bergen van Khizi

Maar zodra je deze stad uit rijdt verandert het landschap snel. De dorpen zijn rustiek en je komt vanzelf herders met hun schapen tegen. Een van de absolute bezienswaardigheden zijn de Khizi Mountains.

De kleurrijke bergen van Khizi in Azerbeidzjan.

Die ook wel Candy Cane Mountains worden genoemd. Die laatste naam past goed bij de vele kleuren van de bergen hier. De kleuren ontstaan door grondwater dat is verrijkt met geoxideerd ijzer. Je vindt deze bergen in het oosten van Azerbeidzjan.

Veel grenslanden

Azerbeidzjan ligt in de Kaukasus en grenst aan de Kaspische Zee in het oosten, met heuse badplaatsen. Het grenst met Iran in het zuiden, Armenië in het westen, Georgië in het noordwesten en Rusland in het noorden.

Alle 1 Bucket List Tips voor Azerbeidzjan