Hyacinthara

Deze vogel is de grootste papegaai ter wereld

De hyacintara is een zeer bedreigde papegaaien soort. Er zijn inmiddels diverse projecten opgezet om de dieren te helpen. Bijvoorbeeld met het vinden van juiste nestplekken. Het is niet moeilijk dit dier te herkennen, zijn felblauwe kleur overtreft alles.

De hyacinthara is een opvallend blauw gekleurde vogel. Deze fraaie ara kun je niet alleen herkennen aan de kleur. Maar ook aan de opvallend gele oogring. Hij wordt in Zuid-Amerika op diverse plekken gezien, maar is zeker niet algemeen. Sterker nog, hij dreigt langzaam uit te sterven.

Diverse reddingsprojecten

Daarom zijn er inmiddels diverse projecten opgezet om de dieren te helpen. Bijvoorbeeld met het vinden van juiste nestplekken. Zo worden op diverse plekken bewust lokale bomen geplant. Dit omdat hyacinthara’s graag in dit soort bomen nestelen. Waarna ze worden gemonitord totdat de jongen uitvliegen. Zo leren wetenschappers ook steeds meer over deze dieren, hun gedrag en hun voedsel bijvoorbeeld.

Toeristen kunnen helpen

Daarnaast is het van groot belang dat mensen weten dat dit dier in de problemen zit. Toeristen kunnen ter plekke helpen met het observeren van de dieren, hun eetgedrag beschrijven, enzovoort. Het is een kijkje in de keuken van de moderne natuurbescherming bij een zeldzame ara. De Engelse naam is hyacinth macaw, terwijl de Latijnse naam anodorhynchus hyacinthinus is.

Beste plek om de hyacinthara te zien