Pantanal, Brazilië: Alle bezienswaardigheden en excursies - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Pantanal

Op safari in Zuid-Amerika en zoek de jaguar

465

TOP 1.687

De Pantanal is een immens moerasgebied in het westen van Brazilië. Een klein deel ligt in Bolivia en Paraguay. Over de omvang van het gebied wordt nog steeds gediscussieerd. Meestal wordt namelijk een omvang van zo’n 210.000 km2 aangehouden.

Het herbergt ongekend veel wilde dieren. In een bijzondere fraai landschap. Het is een van de absolute natuurparels in Zuid-Amerika.

Dit gebied kun je relatief eenvoudig bezoeken. Er worden diverse reizen aangeboden met diverse excursies en overnachtingen in speciale ecovriendelijke lodges.

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld; zo'n vijf keer zo groot als Nederland. En relatief onbekend. Dit juweel is zijn veel bekendere broertje de Amazone de baas als het gaat om diversiteit aan planten en dieren. Waaronder de jaguar. Tijdens je bezoek kun je veel bezienswaardigheden en attracties ontdekken.

Welke dieren kan ik zien in de Pantanal?

Jaguars jagen op kaaimannen in de Pantanal.

Het immense moerasgebied herbergt talloze bijzondere dieren, met als absoluut hoogtepunt de jaguar. Het dier laat zich hier geregeld zien. Net als veel andere diersoorten, waaronder bijna uitgestorven hyacinthara. Net als de wonderlijke reuzenmiereneter. Als je hier bent voelt dit net een safari is, maar dan anders. Ik ben hier ruim twee weken geweest en keek mijn ogen uit.

De jaguar zien is voor veel mensen het absolute hoogtepunt. En je hebt hier een redelijke kans als je meerdere dagen op een boerderij annex lodge verblijft. Dit zijn boerderijen die verbouwd zijn zodat ze ook toeristen kunnen herbergen. Zoals de beroemde Refúgio Ecológico Caiman, waar een groot project voor jaguars is opgezet om deze dieren te redden. Alsook projecten voor andere dieren. Waar je veel informatie over kunt krijgen. En die je kunt zien.

Andere dieren die je zult zien zijn: capibara (grootste knaagdier ter wereld) en brilkaaimen. Maar je hebt ook kans op de kleine miereneter, tapir, groene anaconda, moerashert, brulaap, gordeldier en talloze soorten vogels, waaronder veel papegaaien, toekans, ibissen en reigers bijvoorbeeld.

Hoe ziet een excursie er uit?

Toen ik hier was heb ik in een week tijd zo’n beetje alle dieren gezien. Soms van ver weg, zoals de jaguar en soms van heel dichtbij, zoals de reuzenmiereneter. Je gaat met jeeps op pad, al kun je ook een wandel safari doen. Waarbij je met een gids op pad gaat, die meestal bioloog is. Hij of zij weet extreem veel van de dieren hier alsook van hun gedrag. Waardoor je extra veel te zien krijgt. Daarnaast zijn er nachtsafari’s, waarbij er weer een hele andere wereld open gaat.

Ter illustratie; de Pantanal is negen keer zo groot als het beroemde Okavango-moeras in Botswana. Maar dat is een moerasdelta, terwijl de Pantanal slechts één keer per jaar overstroomt. Feitelijk is de Pantanal dan ook geen moeras, maar een immens overstromingsgebied. Dat twee seizoenen kent, een droog en een nat seizoen.

Een van de zeldzamere dieren; de tapir. ©Corno van den Berg

Unieke mix van boerderij en natuurgebied

De Pantanal is een bijzonder gebied, waar boeren en natuurbescherming hand in hand gaan. Althans bij een aantal boeren, bij veel ook niet. Maar door de komst van toeristen, en hun geld, is er een alternatieve geldstroom ontstaan. Waardoor meer en meer boeren de dieren met rust laten. En heeft dit unieke natuurgebied een kans om te overleven.

Bescherming van de Pantanal

In april 2018 hebben vertegenwoordigers van Brazilië, Bolivia en Paraguay hun handtekening gezet onder een unieke verklaring. Ze zeggen hierin toe de Pantanal te beschermen én duurzaam om te gaan met het bijzondere natuurgebied. Zodat dit unieke natuurgebied beschermd blijft voor de toekomst. Maar de vraag is of dit ook werkelijk gaat gebeuren.

Hoe is de Pantanal ontstaan?

Jaarlijks valt er hier zo’n 1.500 mm regen, maar het gebied dankt zijn bestaan vooral aan de regendruppels die honderden kilometers verderop vallen. En via de Paraguay-rivier de Pantanal bereiken. Het waterpeil van deze rivier stijgt jaarlijks enkele meters, waardoor graslanden en bossen tijdelijk veranderen in een groot moeras. Compleet met eilandjes, meren en watergangen.

De combinatie van vruchtbare grond, zonlicht en het water zorgt voor veel begroeiing. Wetenschappers hebben in de Pantanal meer dan 3.500 soorten bomen en plantensoorten geteld. In de overstroomde delen staan vooral carana-palmen. De hogere zandgronden herbergen vooral diverse ficussoorten en acuri-palmen.

Het landschap van de Pantanal met vogels en kaaimannen.

de dieren van de Pantanal

De planten en bomen trekken op hun beurt weer veel dieren aan. De Pantanal wordt vaak vergeleken met Oost-Afrika, de bakermat van de safari. Volgens hen komen in de Pantanal net zoveel roofdieren, reptielen en grote vogels voor. Alleen het aantal zoogdieren is minder, veel minder. Maar, de Pantanal heeft wel de grootste verzameling krokodilachtigen ter wereld, zo’n tien miljoen …

En alles is hier ‘groot’. Hier leeft het grootste knaagdier ter wereld (de capibara), de grootste papegaai (hyacintara), de grootste ooievaarsoort (jabiroe) en de grootste ottersoort (reuzenotter) en qua formaat de grootste jaguars.

Een capibara familie met jongen.

Toepasselijk zijn hier dan ook veel grote boerderijen, fazenda’s genoemd. Hier leven de Pantaneiros, de lokale cowboys. De geharde jongens zorgen voor de vele koeien en paarden die hier worden gehouden. Geregeld brengen ze de dieren naar droge grond met vers gras, wat soms bij hoog water voor hachelijke situaties zorgt. Een ding is duidelijk, hier is de mens te gast.

Wat is de beste tijd om de Pantanal te bezoeken?

April tot en met oktober is de beste tijd om naar de Pantanal af te reizen. Maar dan is het ook relatief druk, al valt het wel mee hier. Bij de grote fazenda’s en eco-lodges is het sowieso verstandig vooraf te reserveren.

Wie graag veel vogelsoorten wil zien kan het beste gaan in juli, augustus of september. Van november tot en met maart is het in de Pantanal erg warm. In maart begint het water weer te zakken en worden talloze stukken land weer begaanbaar.

Let op!

In het regenseizoen zijn veel hotels en fazenda’s dicht. Diverse wegen zijn afgesloten of onbegaanbaar.

Meer informatie: caiman.com.br

Atlantisch Regenwoud

Atlantisch Regenwoud
Het Atlantisch Regenwoud ligt aan de kust van Brazilië. Met uitgestrekte bossen die eindigen op goudgele stranden. Met talloze bijzondere dieren. Waarvan een deel alleen maar hier voorkomt.Het Mata Atlântica, zoals het in het Portugees heet, is veel minder bekend dan de Amazone. Wat geheel onterecht is. Dit kustbos ligt als een groene deken langs de gehele kust. Het natuurgebied is vanuit diverse plekken te bezoeken via excursies. Er zijn talloze wandelpaden het regenwoud in. Dit geldt ook voor andere plekken langs de kust.
Lees verder

Boot tocht Iguazu Falls

Boot tocht Iguazu Falls
Een van de beste excursies is Iguazu Falls bezoeken per boot. De watervallen zien vanaf het wateroppervlak is bijzonder. En veel imposanter dan vanaf de zijkant.Al is dit door de sterke stroming soms een uitdaging voor de kapitein. Hoe dan ook, deze boottocht is een belevenis. En populair, zorg dus dat je op tijd bent met het boeken van de boottocht naar Iguazu Falls.
Lees verder

Christus de Verlosser in Rio

Christus de Verlosser in Rio
Christus de Verlosser in Rio heeft officieel Christ the Redeemer. In de volksmond wordt het vaak het Christusbeeld van Rio genoemd. Zeker is dat dit beeld meer dan imposant is. Het is te vinden in de heuvels van Rio de Janeiro.De inwoners van de stad zeggen: ‘God schiep de wereld in zeven dagen, maar op de achtste wijdde hij zich aan Rio de Janeiro.’ Ze doelen daarmee vooral op dit beeld van Jezus. Dat recent nog werd uitgeroepen als een van de nieuwe wereldwonderen. En als je naar Brazilië gaat moet je dit beeld zeker bezoeken.
Lees verder

Cruise over de Amazone-rivier

Cruise over de Amazone-rivier
Een cruise op de beroemde Amazonerivier is de manier om deze immense watermassa te ontdekken. Deze meerdaagse boottochten beginnen meestal in Iquitos (Peru) of Manaus (Brazilië). om daarna de rivier af te dalen.De meest populaire tocht begint in Peru; bij Iquitos. Je kunt bijvoorbeeld helemaal naar Manaus (Brazilië) varen, of zelfs helemaal tot de monding van de Amazone.
Lees verder

Glij van de hoogste en snelste waterglijbaan ter wereld

Glij van de hoogste en snelste waterglijbaan ter wereld
De Insano, de naam zegt al genoeg. Deze waterglijbaan is officieel de hoogste en snelste waterglijbaan ter wereld. En ja hij is anders dan anders. Je vindt hem langs de kust in Brazilië. Hij is onderdeel van een groot waterpark waar je nog veel meer plezier kunt beleven. Maar de Insano is wel het hoogtepunt.
Lees verder

Helikopter Excursie Iguazu Falls

Helikopter Excursie Iguazu Falls
Het beste kun je Iguazu Falls vanuit een helikopter zien. Het is dé manier om te zien hoe het water zich met veel geweld een weg naar beneden werkt. Ook kun je zien hoe een relatief gewone rivier verandert in een immense waterval. De beste tijd om te gaan is vroeg in de ochtend of in de namiddag als het licht zacht is. Dit is ook goed voor foto’s en video’s.
Lees verder

Iguazu Falls

Iguazu Falls
Iguazu Falls behoren tot de grootste watervallen op aarde. De Iguazu-watervallen liggen op de grens van Brazilië, Argentinië en Paraguay middenin het regenwoud.De wereldberoemde watervallen van Iguazú worden lokaal ook wel Foz de Iguazú genoemd. En je moet ze zien om te geloven. Hier storten maar liefst 270 (grote en kleine) watervallen zich in de Paraná-rivier. En dat over een lengte van 2.7 kilometer. Het regenwoud er om heen is zeker ook het ontdekken waard.
Lees verder

alle 16 artikelen over Brazilië

Bekijk alle artikelen

Copyright 2021 Droomplekken.nl / Corno van den Berg. Alle rechten voorbehouden.