Muskusos

Ongekende krachtpatser van de pool

De muskusos is één van de meest opvallende dieren van het Arctisch gebied. Ze zien er stoer uit met hun imposante uiterlijk. En hun opvallend lange haar. Een ontmoeting met deze dieren in het wild zul je niet snel vergeten.

De muskusos is een van de meest bijzondere dieren in Europa. Dit dier is gemaakt voor de kou, en dan met name de lange winter in het hoge noorden. Deze dieren werden lang bejaagd, met name voor hun vlees en dikke vacht. Hierdoor is hun aantal sterk afgenomen. En zijn ze in diverse landen uitgestorven. Sterker nog, muskusossen komen nog maar op een paar plekken voor.

Op deze plekken worden ze inmiddels wel goed beschermd. Al kan in de toekomst de opwarming van de aarde een groot probleem voor deze dieren opleveren. Deze dieren kun je herkennen aan hun dikke bruine vacht, hun stevige hoorns en grote kop.

Muskusossen worden meestal in groepen van meer dan twintig gezien. Mede hierdoor zijn ze hun voornaamste vijand, de wolf, vaak te slim af. Al helpen hun hoorns ook wel om vijanden af te weren. Het meest bijzonder om te zien zijn de gevechten tussen mannetjes. Waarbij ze vaak met hun koppen tegen elkaar slaan. Wat van een afstand luid hoorbaar is.

Je kunt deze dieren redelijk benaderen. Al is het slim om minimaal 150 meter afstand te houden. Hierdoor is het handig om een telelens te hebben voor je camera. Al zijn foto’s met deze dieren en het landschap waarin ze leven vaak minimaal zo mooi.

Beste plek om de muskusos te zien