Dovrefjell in volle glorie....
Dovrefjell in volle glorie….

Via de diverse wandelpaden in het park kun je zelf op zoek gaan, maar dit kan ook met een gids. Hou wel afstand van de dieren, want ze kunnen behoorlijk snel rennen en komen met hun hoorns naar voren. Let ondertussen op of je ook elanden of rendieren ziet. Dovrefjell is ook een goede plek voor deze dieren, met name in de ochtend of namiddag/avond.

De hoogste top van Dovrefjell is de berg Snøhetta, de hoogte is 2.286 meter. Hij is redelijk eenvoudig te beklimmen, of eigenlijk te bewandelen. Wel is de kans groot dat je sneeuw tegen komt.

Een muskusos in Dovrefjell in Noorwegen.
Een muskusos in Dovrefjell in Noorwegen. Corno van den Berg

De beste maanden om te gaan zijn juni, juli, augustus en september. Je kunt op verschillende plekken vertrekken, maar Snøheim Road en de Reinheimhut zijn het meest populair. Vanaf de hut is het 14 km (heen en terug).

In Noorwegen heb je het recht op vrij kamperen en je kunt je tent eigenlijk overal opzetten in het nationale park. Hou wel rekening met de muskusossen bijvoorbeeld. En je moet minimaal 150 meter van huizen blijven, maar dat is geen probleem hier.

En wat is nou mooier, dan in de ochtend je tent open ritsen en oog in oog staan met een muskusos, rendier of eland? Al zal het niet snel gebeuren, de dieren zijn behoorlijk schuw.

Kamperen in Dovrefjell.
Kamperen in Dovrefjell. Leon Dolman

Een andere goede manier om Dovrefjell te ontdekken is via de diverse onbemande hutten in het park. De hutten zijn eigendom van Den Norske Turistforening (DNT) en officieel heb je een sleutel nodig om de deur te kunnen openen van de hut. Om korting te krijgen op de kosten kun je wel (tijdelijk) lid worden van deze vereniging, die de hutten en paden onderhoudt.

Het Norwegian Wild Reindeer Center Pavilion in Dovrefjell.
Het Norwegian Wild Reindeer Center Pavilion in Dovrefjell. Diephotodesigner.de

Het ziet er bijzonder uit. Strakke architectuur in de ruige bergen van Dovrefjell in de vorm van een uitkijkpunt. Het Norwegian Wild Reindeer Center Pavilion, zoals het gebouw officieel heet, staat bij Hjerkinn en is ideaal om rendieren te spotten. Maar kijk ook even goed naar dit unieke gebouw, dat in 2011 winnaar werd van het World Architecture Festival 2011.

Het park biedt diverse hotels om te overnachten, maar twee bijzondere zijn Kongsvold Fjeldstue en Kongsvold Fjellhage, dat van dezelfde eigenaar is. De 18e-eeuwse houten panden liggen langs de E6.

Een groepje muskusossen in Dovrefjell Nationaal Park.
Een groepje muskusossen in Dovrefjell Nationaal Park. Roger Brendhagen

Beiden zijn ideaal als startpunt voor wandelingen en om muskusossen te zien. In de ochtend worden hier geregeld muskusossen gespot. Soms vanuit de Kongsvold Fjeldstue. Kijk dus geregeld even uit het raam. Beide lodges hebben een grote tuin met bijzondere planten die alleen hier voor komen.

Beste tijd:
Dovrefjell ligt vlakbij de poolcirkel en heeft daardoor een Arctisch klimaat. Dit houdt in dat het hier kan spoken. Denk aan: Lage nachttemperaturen, plotseling opstekende stormen en sneeuwbuien komen hier geregeld voor. Maar het kan in de zomer ook ruim 20 graden worden met een zonnetje.

Door de hoge ligging op de landkaart zijn de dagen in de winter erg kort. De beste maanden om hier rond te lopen zijn juni, juli, augustus en september.

Meer informatie: www.nasjonalparker.org