Dovrefjell National Park

Het rijk van de koning van het ijs; de muskusos

Dovrefjell National Park is een uniek natuurgebied in Noorwegen. Het wordt vaak liefkozend het dak van Noorwegen genoemd. Via de diverse wandelpaden in het park kun je zelf op zoek gaan naar een bijzonder dier; de muskusos. Maar deze excursie kan ook met een gids. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan Dovrefjell National Park.

Het natuurgebied heet officieel Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella. Dit is de beste plek in Noorwegen om muskusossen in het wild te zien. Met name het bergplateau is een geschikte plek om de dieren te zien. Maar ook in de lager gelegen bossen en beekjes kun je ze tegen komen, zelfs langs de snelweg E6 zag ik ze. Deze dieren krijgen het vaak warm. Mede daarom gaan ze met hun poten in het koude water van de rivier staan.

Er gelden wel regels voor een bezoek aan de muskusossen. Hou een behoorlijke afstand van de dieren, want ze kunnen opvallend snel rennen. Daarnaast verdedigen ze zich op een bijzondere manier: met hun hoorns naar voren. Deze dieren wegen honderden kilo's, dus een botsing ga je niet winnen.

De dieren van Dovrefjell

Een muskusos in Dovrefjell in Noorwegen. ©Corno van den Berg

Muskusossen (‘musk ox’ in het Engels) worden in Dovrefjel vaak gespot. Let ondertussen op of je andere dieren als eland of rendier ziet. Dit natuurgebied is ook een goede plek voor deze dieren, met name in de ochtend of namiddag/avond. 

Dit geldt ook voor de poolvos. Terwijl een ander roofdier, de veelvraat, ook in Dovrefjell leeft maar zelden wordt gezien. Vogels die je hier kunt zien zijn steenarend, raven en diverse soorten hoenders.

Overnachten bij Dovrefjell

Als je vroeg op pad wilt is een nacht in de buurt doorbrengen handig. Ik verbleef twee nachten in dit gebied, zodat ik het optimaal kon beleven. In en rond Oppdal vind je diverse kleine hotels, knusse bed & breakfasts, handige appartementen en campings. Zorg dat je wel op tijd boekt om teleurstelling te voorkomen.  

Beste tijd voor Dovrefjell

Dovrefjell in de winter.

Dovrefjell ligt vlakbij de poolcirkel en heeft daardoor een Arctisch klimaat. Dit houdt in dat het hier kan spoken. Denk aan: Lage nachttemperaturen, plotseling opstekende stormen en sneeuwbuien komen hier geregeld voor. Maar het kan in de zomer ook ruim 20 graden worden met een zonnetje.

Door de hoge ligging op de landkaart zijn de dagen in de winter erg kort. De beste maanden om hier rond te lopen zijn juni, juli, augustus en september. Maar wie muskusossen in de winter en met sneeuw wil zien, moet hier eigenlijk in oktober of november zijn. Maart kan ook.

De beste maanden om te gaan zijn juni, juli, augustus en september. Je kunt op verschillende plekken vertrekken, maar Snøheim Road en de Reinheimhut zijn het meest populair. Vanaf de hut is het 14 km (heen en terug).

Slapen in hutten

Een goede manier om Dovrefjell te ontdekken is via de diverse onbemande hutten in het park. De hutten zijn eigendom van Den Norske Turistforening (DNT) en officieel heb je een sleutel nodig om de deur te kunnen openen van de hut. Om korting te krijgen op de kosten kun je wel (tijdelijk) lid worden van deze vereniging, die de hutten en paden onderhoudt.

Kamperen in Dovrefjell

In Noorwegen heb je het recht op vrij kamperen en je kunt je tent eigenlijk overal opzetten in het nationale park. Hou wel rekening met de muskusossen bijvoorbeeld. En je moet minimaal 150 meter van huizen blijven, maar dat is geen probleem hier. En wat is nou mooier, dan in de ochtend je tent open ritsen en oog in oog staan met een muskusos, rendier of eland? Al zal het niet snel gebeuren, de dieren zijn behoorlijk schuw.

Snøhetta

De hoogste top van Dovrefjell is de berg Snøhetta, de hoogte is 2.286 meter. Hij is redelijk eenvoudig te beklimmen, of eigenlijk te bewandelen. Wel is de kans groot dat je sneeuw tegen komt. De beste maanden om te gaan zijn juni, juli, augustus en september. Je kunt op verschillende plekken vertrekken, maar Snøheim Road en de Reinheimhut zijn het meest populair. Vanaf de hut is het 14 km, heen en terug.

Norwegian Wild Reindeer Center Pavilion

Het ziet er bijzonder uit. Strakke architectuur in de ruige bergen van Dovrefjell in de vorm van een uitkijkpunt. Het Norwegian Wild Reindeer Center Pavilion, zoals het gebouw officieel heet, staat bij Hjerkinn en is ideaal om rendieren te spotten. Maar kijk ook even goed naar dit unieke gebouw, dat in 2011 winnaar werd van het World Architecture Festival 2011. 

Hotels om te overnachten

Het park biedt diverse hotels om te overnachten, maar twee bijzondere zijn Kongsvold Fjeldstue en Kongsvold Fjellhage, dat van dezelfde eigenaar is. De 18e-eeuwse houten panden liggen langs de E6.

Beiden zijn ideaal als startpunt voor wandelingen en om muskusossen te zien. In de ochtend worden hier geregeld muskusossen gespot. Soms vanuit de Kongsvold Fjeldstue. Kijk dus geregeld even uit het raam. Beide lodges hebben een grote tuin met bijzondere planten die alleen hier voor komen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Noorwegen

Lees mijn Tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen