Reuzenhaai

De reuzenhaai is de op één na grootste vis ter wereld

De naam doet anders vermoeden, maar de reuzenhaai is niet de grootste vis ter wereld. Dat is de walvishaai. Beiden hebben wel een overeenkomst. Ondanks hun formaat zijn ze voor mensen totaal ongevaarlijk; deze dieren eten plankton.

Grootste haai in Europa

De reuzenhaai is een bijzondere verschijning in de Europese wateren. Deze vis was bijna uitgestorven door overbevissing. Maar de reuzenhaai maakt nu een opmerkelijke terugkeer. En wordt steeds vaker gezien. Ze kunnen wel acht meter lang worden, al zijn er exemplaren bekend die meer dan 12 meter lang zijn.

De reuzenhaai zwemt vaak traag rond met wijd geopende bek. Hierdoor stroomt het zeewater via de zeer grote kieuwspleten weer naar buiten. Ze filteren de kleine diertjes er mee om op te eten. Dit is een langzaam proces. Het blijkt wel uit het feit dat de dieren urenlang rond zwemmen om te eten. En dan net onder het wateroppervlak waar veel voedsel voor ze is.

Waar leven reuzenhaaien?

Reuzenhaaien komen voor in de koudere zeeën. Bijvoorbeeld langs de kusten van Schotland, Ierland en Engeland. Maar ze komen in all wereldzeeën voor. Dus kun je ze ook zien bij Canada, in Zuid-Amerika en Azië.

Deze dieren worden zelden gezien in de Noordzee. Al zijn er wel meldingen, maar dit zijn meestal jonge dieren. Die op zoek lijken naar voedselgronden. Soms liggen ze op hun gemak aan het oppervlak te zonnen. Maar je kunt ze ook zien hoe ze eten. Wat een echte belevenis is.

Excursies reuzenhaai kijken

Er worden inmiddels speciale excursies aangeboden om dit spektakel te zien. Bij deze tours moet je wel opletten dat je huid niet raakt. Deze is opvallend ruw, waardoor je makkelijk schaafwonden kunt krijgen.

De Engelse naam is basking shark, terwijl de Latijnse naam cetorhinus maximus is. En je kunt dus onderweg bordjes met Basking Shark Tours zien, maar het is handiger om online te boeken. Zodat je zeker bent van een plek.

Deze excursie staat hoog op mijn wensenlijstje om dit ooit eens te doen. Al moet je wel wat geluk hebben. En het kan alleen in het seizoen dat de dieren hier komen om te eten. Dat kan vanaf begin mei.

Beste plek om de reuzenhaai te zien