Waarom moet ik hier heen?

Van april tot oktober zijn de Hebriden in Schotland een van de plekken waar de reuzenhaaien voedsel komen zoeken. En je deze wonderlijke dieren van dichtbij kunt spotten. Vanaf het water of zelfs in het water. Een unieke ervaring in Europa.

De reuzenhaai is de op één na grootste vis ter wereld. Alleen de walvishaai is groter. Maar de reuzenhaai is zeker wel een imposante verschijning; deze vissen kunnen wel 12 meter worden.

De haaien komen jaarlijks naar de Schotse wateren (en de Noordzee). Maar ze zijn ongevaarlijk voor mensen; deze dieren zoeken naar plankton. In hun speurtocht naar deze minuscule diertjes zwemmen ze graag met hun bek wijd open het onder de wateroppervlakte. Wat een uniek gezicht is.

Een reuzenhaai in het water bij de Hebriden.
Een reuzenhaai in het water bij de Hebriden.

Hoe ziet snorkelen met een reuzenhaai er uit?

De excursie snorkelen met reuzenhaaien is erg bijzonder. De snorkel tours zijn met een speciaal pak tegen het koude water. De jaaien zwemmen vaak vlak onder het wateroppervlak, zodat je ze snel kunt spotten. als ze relaxt zijn kun je op je gemak het water in glijden.

Je mag de dieren niet opjagen, maar meestal komen ze zelf wel kijken. Soms met wijd opengesperde bek om wat voedsel te vangen. Net als walvishaaien kunnen ze op hun gemak langs je zwemmen op een zeer beperkte afstand. Een meer dan intrigerende belevenis.

Reuzenhaai ook in Nederland

Overigens komt de reuzenhaai ook voor in ‘onze’ Noordzee, maar volgens wetenschappers komen ze slechts sporadisch langs de Belgische en Nederlandse kust. Af en toe worden jonge dieren gezien.

Beste tijd voor de Hebriden:

Op de Hebriden kun je van april tot oktober de zee op om deze machtige dieren te ontdekken. Er zijn met name van begin juli tot eind augustus specifieke excursies om de reuzenhaaien te zien. Waarbij je vanaf de boot kunt kijken, maar ook kunt snorkelen met reuzenhaaien. En je dus deze dieren van dichtbij kunt observeren.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Schotland, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Meer informatie: baskingsharkscotland.co.uk