Waarom moet ik dit dier zien?

De Tasmaanse duivel komt alleen op Tasmanië voor. De naam heeft hij gekregen omdat hij 's nachts angstaanjagend kan schreeuwen. Het dier is zelf 'slechts' een kleine meter groot (inclusief de staart van 30 cm). De kaken van dit dier zijn sterk genoeg om kleine kangoeroes en wallabies te grijpen.

Engelse naam: Tasmanian devil, Latijnse naam: sarcophilus harrisii

De Tasmaanse duivel is een uniek dier. Hij lijkt op geen enkel ander dier en is alleen te vinden op het eiland Tasmanië. Deze diersoort kreeg internationale bekendheid door Taz, de Tasmanian Devil uit de beroemde Looney Tunes-tekenfilms. Hij is vrij schichtig en het is nachtdier, dus een grote kans om ze in het wild te zien heb je niet. Maar in diverse fokcentra heb je wel een kans.

 

De Tasmaanse duivel en kanker

Een Tasmaanse duivel.
Een Tasmaanse duivel. Corno van den Berg

De afgelopen jaren is het aantal Tasmaanse duivels drastisch terug gelopen. De belangrijkste reden is een bepaalde vorm van kanker die dodelijk is voor de dieren. Die ze eenvoudig aan elkaar kunnen doorgeven. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat ze dat doen als ze elkaar liefkozend bijten …

Intussen zijn diverse plannen opgezet om te voorkomen dat het dier uitsterft. Het plan is eenvoudig; enkele honderden gezonde ‘duivels’ moeten worden gevangen om de genetische variatie in stand te houden. Met deze dieren moet worden gefokt, waarna ze in afgeschermde gebieden en op eilanden worden uitgezet. Totdat de ziekte is uitgestorven. Of de kanker moet worden genezen. In beiden gevallen is dit makkelijker gezegd dan gerealiseerd. Ook al hebben veel wetenschappers hoop.

 

Mijn reis naar Tasmanië

In november 2018 reisde ik naar Tasmanië. Ik bezocht onder meer Unzoo, een dierentuin waar ze proberen dit dier te redden. Lees maar:

Op ontdekking in Tasmanië

Een rondreis door de Australische wildernis

Reisverhaal

Tasmanië stond al een hele tijd op mijn wensenlijst. Met name door de ruige natuur en de vreemde dieren. Ik maak een road trip langs de hoofdstad Hobart, maar ook Bruny Island, Freycinet National Park, Cradle Mountain National Park en Corinna Wilderness...

 

De beste plek om de Tasmaanse duivel te zien: