Waarom moet ik dit dier zien?

De walrus is een zeer opvallende robbensoort. Deze dieren zijn opvallend groot en leven in het Noordpoolgebied. Je kunt ze zwemmend zien als ze nieuwsgierig naar de boot komen. Maar meestal zie je een kolonie aan land, die vaak zeer luidruchtig is.

De walrus is een van de dieren die zowel imposant als indrukwekkend is. Met name de slagtanden van de dieren, die zowel bij het mannetje als het vrouwtje voor komen. Al zijn ze bij het mannetje een stuk langer; tot één meter. Walrussen kunnen wel 3,50 meter lang worden en 2.000 kilo zwaar. Ze leven meestal in kolonies, die je al van verre kunt ruiken.

Zijn walrussen gevaarlijk voor mensen?

En ja, ze zijn gevaarlijk voor mensen. Ondanks dat ze heel langzaam op het land zijn, kunnen ze je zwaar verwonden met hun tanden. Ook ijsberen zijn bang voor deze dieren, al jagen ze soms op walrussen, maar meestal zonder succes.

Deze log uitziende dieren eten voornamelijk schelpdieren, zoals mosselen en kokkels. Ook andere kleine dieren als kreeften en slakken. Ook de Engelse naam is walrus, onder meer bekend van het nummer I Am The Walrus van The Beatles. De Latijnse naam is odobenus rosmarus.

 

De beste plekken om de walrus te zien: